Skocz do zawartości
  • 0

Sztylet - czy da sie określić jaki wiek ??

Landszaft

Pytanie

Witam . Kiedyś dawno temu znalazłem przy pracach rolnych taki oto sztylet . Po zoraniu miedzy na polu wyskoczył na powierzchnię . Niestety kompletnie nie wiem czy to jakaś współczesny sztylet zagubiony czy sztych typu kordzik czy coś podobnego z początków XX wieku czy bardzo dawny wyrób . Pola na którym znalazłem mają grubo ponad 300 lat użytkowania. Teren był bojowo traktowany tak w I jak i II wojnie a także w trakcie powstania styczniowego . Może Toyotomi  się wypowie bo on tu ma największą niepodważalną wiedzę. Wymiary widać na fotce

DSCI0008.JPG

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Czołem Waszmość Landszaft.

14 godzin temu, Landszaft napisał:

Może Toyotomi  się wypowie

Spróbuję analizy - chociaż - kategorycznie co do wieku, nie da rady wyrokować.

Co zobaczymy - 

Klasyczna konstrukcja sztyletowa, typu basilard - mająca historię kilkuset letnią.

Jedno co jest charakterystyczne, to sposób oprawy tego sztyletu - montaż trzonu rękojeści na trzpieniu.

Czyli - dwie okładziny mocowane trzema nitami.

(oprawiony, prawdopodobnie - mógł - wyglądać tak)

basilard.thumb.jpg.4b1f5fa5603ec3c526da547184a759bc.jpg

Konstrukcja taka - wojskową (wcześniej rycerską) - nie jest.

Należy spojrzeć w kierunku cywilnym, co kieruje nas - niechybnie - w myślistwo.

Można orzec że jest to - sztylet myśliwski.

Sposób i technologia wyklepania tego sztyletu -

gownia.thumb.jpg.0e30c3b98c4905b4c14db847db90b8b8.jpg

Głownia o regularnej zbieżności - prawdopodobnie o przekroju soczewkowym, zwężająca się 1/3 przy sztychu.

(kowal z dobrym pojęciem - co klepie)

Przy proporcji długości do szerokości, przewidziana była - również - do krojenia (nie tylko do kłucia)

Stożek dystalny - można podejrzewać - posiadał niewielką zbieżność w celu wzmocnienia sztychu.

(czyli - głownia na całej długości, posiadała - relatywnie - jednakową grubość)

Wydatne progi głowni - wynikiem konstrukcji trzpienia.

Materiał -

Jednolita degradacja powierzchni, z punktowymi ubytkami materiału - świadczy o jednym.

Stal użyta do tego sztyletu, o jednorodnej strukturze twardości, nie posiadała domieszek utwardzających konstrukcję,

(jak to miało miejsce w odkuciach - dawniej dziwerowych, młodszych "damasceńskich")

Materiał, jak i forma odkucia, może nas podpuszczać do określenia czasu narodzin tego sztyletu.

A cechy te - umiejscawiają - ten sztylet w okolicach 1-szej dekady XIX wieku (możliwe, że w końcówce wieku XVIII).

Wcześniej - starszy artefakt

Stosowano inny sposób odkuwania trzpienia głowni (który był zakuwany na trzonie) chociaż - materiał by się zgadzał.

Później - młodszy artefakt

Również inny sposób odkuwania trzpienia głowni, jak i stal z domieszkami utwardzającymi.

Dochodzi do tego rodzaj myśliwskiej broni białej.

W XX-tym wieku, forma sztyletów ustępowała miejsca głowniom jednosiecznym - wszelakiej maści długim nożom.

Z mojego punktu widzenia - sztylet myśliwski z początków XIX wieku

pzdr.

stani

• 0

Dziękuję Stani za wnikliwa analizę . Przynajmniej wiem co mam . Jedynie co nie widać na fotografii to głownia nie jest soczewkowa a trapezowa. A teraz co pozostało to dorobić drewniana rękojeść wg. twego wzoru dołączonego na foto i powiesić na ścianie. Pozdrowienia Գրիգոր

• 0

czołem.

1 godzinę temu, Cyrograf15 napisał:

obrys mnie się ewidentnie z nożami okopowymi kojarzy.

Skojarzenie - jak najbardziej - możliwe.

Brałem tę konstrukcję pod uwagę.

Jednocześnie noże okopowe z okładzinami montowanymi na trzy nity (oprawa w stylistyce sztyletu)

Miały głownie jednosieczne (nożowe) - nie będąc sztyletami.

Pomijam konstrukcje rękojeści - vollintegral - przy której okładziny - często mocowano na trzy nity.

Sztyletowe noże okopowe, to - zupełnie - inna bajka.

pzdr.

stani

• 0

@Landszaft

2 godziny temu, Landszaft napisał:

głownia nie jest soczewkowa a trapezowa.

I prawidłowo - głownię konstrukcji trapezowej łatwiej wyostrzyć do cięcia i utrzymać ostrość

Krawędź tnąca - konwex, jest bardziej wymagająca przy ostrzeniu (jak i odkuciu)  i nie każdy to zrobi.

pzdr.

stani