Skocz do zawartości
  • 0

Nakrętka/zapalnik denny

thorgal77

Pytanie

Witam, 

nie chodzę za militarką, więc specjalistą nie jestem ale ostatnio trafiłem na stanowiska po wojskach niemieckich. 

Na fotce jest saperka, część od maski przeciwgazowej, stopka od kolby karabinu mauser, wieczko od zestawu do czyszczenia mausera no i coś w rodzaju nakrętki, zapalnika. I tutaj pytanie do znawców co to za przedmiot, jest tego cała masa.

Dzięki i pozdrawiam 

20240312_141258.jpg

20240312_143614.jpg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź.

Bjar, z Twojego rysunku wynika, że zapłonniki które znalazłem nie mają środka, czyli całego mechanizmu. Ktoś celowo usunął, czy były transportowane osobno i na stanowisku artyleryjskim scalane? A i ciekawi mnie do jakich pocisków był używany, artyleryjskich czy może kwk ?

• 0
9 godzin temu, thorgal77 napisał:

Dzięki za zainteresowanie i odpowiedź.

Bjar, z Twojego rysunku wynika, że zapłonniki które znalazłem nie mają środka, czyli całego mechanizmu. Ktoś celowo usunął, czy były transportowane osobno i na stanowisku artyleryjskim scalane? A i ciekawi mnie do jakich pocisków był używany, artyleryjskich czy może kwk ?

Zapłonniki nie mają mechanizmów. Zapłon powoduje uderzenie iglicy. Twój zapłonnik jest zużyty(oczyść a ślad iglicy na dnie zobaczysz) lub wypalił się w np. ognisku.

• 0
10 godzin temu, thorgal77 napisał:

Ktoś celowo usunął, czy były transportowane osobno i na stanowisku artyleryjskim scalane? A i ciekawi mnie do jakich pocisków był używany, artyleryjskich czy może kwk ?

Były fabrycznie wkręcone w łuskę. Gdybyś podał średnicę, łatwiej byłoby określić typ.

Armaty czołgowe (Kw.K) miały zapłonniki elektryczne, Twój jest mechaniczny, czyli z działa polowego lub przeciwlotniczego.

• 0

Wymiary dokładnie takie same jak na schematach od bjara. Wybrałem egzemplarz w najlepszej kondycji na którym jest na środku jakby ślad od iglicy, reszta tego nie ma a wyszło już ich koło setki.

20240314_124758.jpg

20240314_124844.jpg

20240314_124909.jpg