Betu Posted February 24, 2024 Posted February 24, 2024 Proszę o pomoc w identyfikacji. Pierwsza rzecz wygląda według mnie jak broszka, ale czy tak jest? Druga, to nietypowy dla mnie guzik, bo tylnia cześć ma tylko połowę, ktoś coś takiego widział?
0 Betu Posted February 24, 2024 Author Posted February 24, 2024 Dzięki karpik za twoje potwierdzenie. Dlaczego ten guzik jest taki? Jakie jest tego wytłumaczenie? Kilka już pruskich mam, różne wielkości, ale żaden taki połowiczny.
0 karpik Posted February 24, 2024 Posted February 24, 2024 3 minuty temu, Betu napisał: Dzięki karpik za twoje potwierdzenie. Dlaczego ten guzik jest taki? Jakie jest tego wytłumaczenie? Kilka już pruskich mam, różne wielkości, ale żaden taki połowiczny. Był wszyty w mundur w okolicy pasa i pas wojskowy podtrzymywał, stąd "wcięcie".
0 Betu Posted February 24, 2024 Author Posted February 24, 2024 Racja, moje "przejęzyczenie". Co do haka mam już wytłumaczenie, a czy ktoś ma podobiznę tej broszki, jak wyglądała w całości? Czego jej brakuje?
0 karpik Posted February 24, 2024 Posted February 24, 2024 (edited) 5 minut temu, Betu napisał: Racja, moje "przejęzyczenie". Co do haka mam już wytłumaczenie, a czy ktoś ma podobiznę tej broszki, jak wyglądała w całości? Czego jej brakuje? Brakuje szpilki/ zapięcia. Na froncie motyw klamerki z paskiem. Tak se któś wymyślił. W sumie nie podałeś wymiarów. Jak malutkie to pewnie spinka mankietowa. Edited February 24, 2024 by karpik
0 bjar_1 Posted February 24, 2024 Posted February 24, 2024 12 minut temu, karpik napisał: Był wszyty w mundur w okolicy pasa Takiego kształtu haki to były akurat na nerach, z tyłu. A jeśli tzw. pruskie, to czyje? Jakieś paramilitarne?
0 Betu Posted February 24, 2024 Author Posted February 24, 2024 Poprawiam się, oto już z wymiarami. A ja myślałem że ta płaska stronę jest frontem, ale widocznie jest jak piszesz. Tam musiało być zapięcie.
Question
Betu
Proszę o pomoc w identyfikacji.
Pierwsza rzecz wygląda według mnie jak broszka, ale czy tak jest?
Druga, to nietypowy dla mnie guzik, bo tylnia cześć ma tylko połowę, ktoś coś takiego widział?
8 answers to this question
Recommended Posts