Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam 13 lat i ostatnio zainteresowałem sie tematem poszukiwania złota. Co do tego potrzeba? Ile pieniędzy 150zł wystarczy? i Czy w takim terenie da rade?

Zrzut ekranu 2024-01-03 194650.png

Napisano

Złoto jest wszędzie. Jednak na twoich terenach musiał byś przesiać kilkadziesiąt jak nie kilkaset ton ziemi żeby znaleźć jego nieznaczną ilość. 

W Polsce mamy kilka złotonośnych miejsc KGHM wydobywa go rocznie nawet około 3t. Jednak nie w wyniku wydobycia jako takiego a przy okazji wydobycia miedzi. (Więcej info znajdziesz w google) 

Niestety musisz porzucić marzenia o wydobyciu złota na swoich terenach. Jednak!!! To że nie możesz go wydobywać nie znaczy że nie możesz go pozyskać. 

Złota używa się w elektronice telefony/komputery i inne sprzęty. Poczytaj o tym. Takie "złoto" można zbierać i są firmy które to skupują. 

Jednak na twoim miejscu zainteresował bym się na ten czas minerałami i innymi darami natury możliwymi do pozyskiwania  które występują na twoim terenie np skamieliny ;) 

Napisano

Ale skoro trudno znalesc złoto w wielkopolsce na moich terenach (nizina) to jakie minerały da sie przepłukać na nizinie? Jakie się da? Moje miasto to grodzisk wielkopolski jakby ktoś chciał powiedziec jakies miejscowki a moze ktos tutaj z grodziska jest :)