Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 month later...
Napisano
W dniu 19.12.2023 o 20:44, vis1939 napisał:

Nie jest, było już dawno na forum że to nie dotyczy takiego zbierania se strzelonych łusek.

pytam, bo na złomie  fochy robią, a przynajmniej robili jakiś czas temu

Napisano
W dniu 23.12.2023 o 02:06, Cyrograf15 napisał:

Jeżeli dla kogoś wykładnie prawa stanowią fochy złomiarzy, to gratuluję.

chyba źle zrozumiałeś moją wypowiedź, więc jeszce raz zadam pytanie : czy stare łuski( w tym ze zbitą spłonką) sa obecnie zakazane  w posiadaniu i  sprzedaży na złomie w związku z USTAWĄ z dnia 24 czerwca 2021 r.o zmianie ustawy o wykonywaniu działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu materiałami wybuchowymi, bronią, amunicją oraz wyrobami i technologią o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym a konkretnie ten punkt : "e) komponenty amunicji niezawierające materiałów wybuchowych: korpusy pocisków amunicji artyleryjskiej, łuski amunicji artyleryjskiej,"
Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/akty/dz-u-2021-1329,19132412.html

NIe jest w moim zainteresownaiu  posiadanie i kolekcjinowanie starych łusek, ale tak jak wspomniałem na złomie nie chca przyjmować nawet starych  spłaszczonych  zniszczonych kształtem przypominajace itd , wiec może oni wedzą coś czego ja nie wiem i chętnie się dowiem.... Jeśli znasz aktualną interpretację tych przepisów , to się podziel -  przeczytam i dowiem sie jak z tego wybrnięto. 

Napisano

Nie dla tego nie chcą przyjmować na skupach, bo tak stanowi/czy nie prawo, a dlatego, że łusek nie chcą w złomie mosiężnym odbiorcy, zwłaszcza zagraniczni i zwłaszcza z Azji. 

Napisano
9 minut temu, bjar_1 napisał:

Nie dla tego nie chcą przyjmować na skupach, bo tak stanowi/czy nie prawo, a dlatego, że łusek nie chcą w złomie mosiężnym odbiorcy, zwłaszcza zagraniczni i zwłaszcza z Azji. 

Ostatnio oddawałem naście kilo mauserówek. Jedyny wymóg- oddzielone od innego złomu.

• 4 weeks later...
Napisano (edytowane)
W dniu 28.12.2023 o 19:18, fuks_ag napisał:

jeszce raz zadam pytanie : czy stare łuski( w tym ze zbitą spłonką) sa obecnie zakazane  w posiadaniu i  sprzedaży na złomie w związku z USTAWĄ z dnia 24 czerwca 2021 r.o zmianie ustawy o wykonywaniu działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu materiałami wybuchowymi, bronią, amunicją oraz wyrobami i technologią o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym a konkretnie ten punkt : "e) komponenty amunicji niezawierające materiałów wybuchowych: korpusy pocisków amunicji artyleryjskiej, łuski amunicji artyleryjskie"

Zanim się zacznie dywagować nad wyrwanym z kontekstu fragmentem ustawy, warto się dowiedzieć, czego i kogo dotyczy cała ustawa, ale co do tego nie zadałeś sobie najwyraźniej trudu. Czy posiadanie przez osobę fizyczną, ma cokolwiek wspólnego z obrotem i wytwarzaniem przez przedsiębiorcę?

ust1.jpg

Edytowane przez Vouk