DamianosSs1 Napisano 11 Listopad 2023 Napisano 11 Listopad 2023 Witam, potrzebuje rady jak usunąć taki kaszkowaty nalot z piasku z łuski żeby jej nie uszkodzić. Cytuj
fuks_ag Napisano 19 Grudzień 2023 Napisano 19 Grudzień 2023 a ten cylinder nie jest traz traktowany jak część amunicji i w/g prawajest beee? bez złośliwosci z mojej strony Cytuj
vis1939 Napisano 19 Grudzień 2023 Napisano 19 Grudzień 2023 Nie jest, było już dawno na forum że to nie dotyczy takiego zbierania se strzelonych łusek. Cytuj
fuks_ag Napisano 22 Grudzień 2023 Napisano 22 Grudzień 2023 W dniu 19.12.2023 o 20:44, vis1939 napisał: Nie jest, było już dawno na forum że to nie dotyczy takiego zbierania se strzelonych łusek. pytam, bo na złomie fochy robią, a przynajmniej robili jakiś czas temu Cytuj
Cyrograf15 Napisano 23 Grudzień 2023 Napisano 23 Grudzień 2023 Jeżeli dla kogoś wykładnie prawa stanowią fochy złomiarzy, to gratuluję. Łuskę spróbował bym umyć myjką wysoko ciśnieniową, taką w myjni samochodowej. Wojtek Cytuj
fuks_ag Napisano 28 Grudzień 2023 Napisano 28 Grudzień 2023 W dniu 23.12.2023 o 02:06, Cyrograf15 napisał: Jeżeli dla kogoś wykładnie prawa stanowią fochy złomiarzy, to gratuluję. chyba źle zrozumiałeś moją wypowiedź, więc jeszce raz zadam pytanie : czy stare łuski( w tym ze zbitą spłonką) sa obecnie zakazane w posiadaniu i sprzedaży na złomie w związku z USTAWĄ z dnia 24 czerwca 2021 r.o zmianie ustawy o wykonywaniu działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu materiałami wybuchowymi, bronią, amunicją oraz wyrobami i technologią o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym a konkretnie ten punkt : "e) komponenty amunicji niezawierające materiałów wybuchowych: korpusy pocisków amunicji artyleryjskiej, łuski amunicji artyleryjskiej," Czytaj więcej na Prawo.pl: https://www.prawo.pl/akty/dz-u-2021-1329,19132412.html NIe jest w moim zainteresownaiu posiadanie i kolekcjinowanie starych łusek, ale tak jak wspomniałem na złomie nie chca przyjmować nawet starych spłaszczonych zniszczonych kształtem przypominajace itd , wiec może oni wedzą coś czego ja nie wiem i chętnie się dowiem.... Jeśli znasz aktualną interpretację tych przepisów , to się podziel - przeczytam i dowiem sie jak z tego wybrnięto. Cytuj
bjar_1 Napisano 28 Grudzień 2023 Napisano 28 Grudzień 2023 Nie dla tego nie chcą przyjmować na skupach, bo tak stanowi/czy nie prawo, a dlatego, że łusek nie chcą w złomie mosiężnym odbiorcy, zwłaszcza zagraniczni i zwłaszcza z Azji. Cytuj
karpik Napisano 28 Grudzień 2023 Napisano 28 Grudzień 2023 9 minut temu, bjar_1 napisał: Nie dla tego nie chcą przyjmować na skupach, bo tak stanowi/czy nie prawo, a dlatego, że łusek nie chcą w złomie mosiężnym odbiorcy, zwłaszcza zagraniczni i zwłaszcza z Azji. Ostatnio oddawałem naście kilo mauserówek. Jedyny wymóg- oddzielone od innego złomu. Cytuj
bjar_1 Napisano 28 Grudzień 2023 Napisano 28 Grudzień 2023 Tak jak pisałem - niektóre kraje biorą, a niektóre kategorycznie nie. Cytuj
Vouk Napisano 23 Styczeń 2024 Napisano 23 Styczeń 2024 (edytowane) W dniu 28.12.2023 o 19:18, fuks_ag napisał: jeszce raz zadam pytanie : czy stare łuski( w tym ze zbitą spłonką) sa obecnie zakazane w posiadaniu i sprzedaży na złomie w związku z USTAWĄ z dnia 24 czerwca 2021 r.o zmianie ustawy o wykonywaniu działalności gospodarczej w zakresie wytwarzania i obrotu materiałami wybuchowymi, bronią, amunicją oraz wyrobami i technologią o przeznaczeniu wojskowym lub policyjnym a konkretnie ten punkt : "e) komponenty amunicji niezawierające materiałów wybuchowych: korpusy pocisków amunicji artyleryjskiej, łuski amunicji artyleryjskie" Zanim się zacznie dywagować nad wyrwanym z kontekstu fragmentem ustawy, warto się dowiedzieć, czego i kogo dotyczy cała ustawa, ale co do tego nie zadałeś sobie najwyraźniej trudu. Czy posiadanie przez osobę fizyczną, ma cokolwiek wspólnego z obrotem i wytwarzaniem przez przedsiębiorcę? Edytowane 23 Styczeń 2024 przez Vouk Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi