pawel_breslau Napisano 26 Wrzesień 2023 Share Napisano 26 Wrzesień 2023 Witam. Ponownie potrzebna Wasza pomoc w identyfikacji ostatnio nabytej skrzynki. Otrzymałem info, iż jest to: Skrzynka na peryskop kierowcy (Kraftfahrerfernrohr 2), do pancerki. Próbowałem namierzyć taki peryskop i skrzynkę do niego na necie lecz moje próby spełzły na niczym . Macie jakieś pomysły, zdjęcia, linki do takiego sprzętu? I czy faktycznie jest to od optyki? Wymiary: wys.- 27 cm szer. - 28 cm gł. - 18 cm Widać na fotkach, iż na bocznych częściach są dziury po, prawdopodobnie, wkrętach, zapewne jakiejś przegródki w środku utrzymywały. Dzięki z góry za info. Pozdrawiam. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 pablo69 Napisano 26 Wrzesień 2023 Share Napisano 26 Wrzesień 2023 Podobno Marder II posiadał takowy peryskop ( Kraftfahrer-Fernohr 2). https://panzerworld.com/marder-ii-7-5-cm-pak-40-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 pawel_breslau Napisano 27 Wrzesień 2023 Autor Share Napisano 27 Wrzesień 2023 20 godzin temu, pablo69 napisał: Podobno Marder II posiadał takowy peryskop ( Kraftfahrer-Fernohr 2). https://panzerworld.com/marder-ii-7-5-cm-pak-40-2 Dzięki za info. Czyli potwierdziłeś info kolegi, który mi ją zidentyfikował. Teraz pozostaje jeszcze odszukać jakiejś fotki tego przedmiotu :-). Niestety w necie nic nie znalazłem lub, co jest bardziej prawdopodobne, źle szukałem . Będę walczył dalej. Raz jeszcze podziękował i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 BF.Cieszyniok Napisano 27 Wrzesień 2023 Share Napisano 27 Wrzesień 2023 Popatrz tam: https://www.forties-factory.com/librairie/4393-nuts-bolts-vol-31-pzjager-marder-ii-mit-75cm-pak-40-2-sdkfz131.html nie najlepiej, ale widac na rysunku w przedziale bojowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bert.F Napisano 27 Wrzesień 2023 Share Napisano 27 Wrzesień 2023 (edytowane) ccx- Hugo Meyer &Co, Optische u . feinmechanische werk/ fernrohre. Gorlitz skrzynka na , Kampfwagen Fahrer Fernrohr Edytowane 27 Wrzesień 2023 przez bert.F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bert.F Napisano 27 Wrzesień 2023 Share Napisano 27 Wrzesień 2023 jeszcze jakiś schemat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 pawel_breslau Napisano 28 Wrzesień 2023 Autor Share Napisano 28 Wrzesień 2023 Dzięki za fotkę i schemat oraz rozszyfrowanie producenta Wynika z niego, że pudło jest na same okulary? Tak przynajmniej na rys są opisane. Pozdrawiam. Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
pawel_breslau
Witam.
Ponownie potrzebna Wasza pomoc w identyfikacji ostatnio nabytej skrzynki. Otrzymałem info, iż jest to:
Skrzynka na peryskop kierowcy (Kraftfahrerfernrohr 2), do pancerki.
Próbowałem namierzyć taki peryskop i skrzynkę do niego na necie lecz moje próby spełzły na niczym .
Macie jakieś pomysły, zdjęcia, linki do takiego sprzętu? I czy faktycznie jest to od optyki?
Wymiary:
wys.- 27 cm
szer. - 28 cm
gł. - 18 cm
Widać na fotkach, iż na bocznych częściach są dziury po, prawdopodobnie, wkrętach, zapewne jakiejś przegródki w środku utrzymywały.
Dzięki z góry za info. Pozdrawiam.
Paweł
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi