kribmw Napisano 6 Marzec 2023 Napisano 6 Marzec 2023 Witam szanowne grono forumowiczów do weryfikacji zestaw odznaczeń niemieckich.Posiadam tylko takie zdjęcia.Moje pytanie co do oryginalności tych odznaczeń.
0 Stug III Napisano 7 Marzec 2023 Napisano 7 Marzec 2023 Pierwsze zdjęcie zaczynając od góry. Dwie odznaki (hełm swastyka i po tym dwa skrzyżowane bagnety/miecze) -> odznaka za rany, kojarzę ich dwie wersje tak zwane czarne i srebrne. W tym wypadku to są te czarne. Następnie na prawo czarny krzyż, z tego co widzę starsza wersja 1914. Pod nim to odznaka szturmowa piechoty. Pod tą odznaką jest jeszcze taki mały zdobiony kwadracik, który służył jako ozdobna przypina pagonu np. u oficera. Na samym dole po lewej jest niebieska. Jest to Krzyż matki, w wersji brązowej - za 4-5 dzieci. Nie jestem na tyle kompetentny aby zweryfikować ich stan, ale z tego co wiem większość była płaska z drugiej strony. Niektóre z nich są wybite na cienkiej blaszce. Wiesz może skąd pochodzą ? Lub jaką mają historię (tzn. pozyskane na wykopkach, jarmarku, czy na allegro np. )?
0 kribmw Napisano 7 Marzec 2023 Autor Napisano 7 Marzec 2023 Witam rzekomo przyjechały z niemczech znalezione w jednym pudełku.
0 Grzesio Napisano 7 Marzec 2023 Napisano 7 Marzec 2023 1 godzinę temu, Stug III napisał: ich dwie wersje tak zwane czarne i srebrne. I jeszcze złote. ;) 1 godzinę temu, Stug III napisał: który służył jako ozdobna przypina pagonu To było oznaczenie stopnia na naramienniku, nie ozdoba. ;) 1 godzinę temu, Stug III napisał: Niektóre z nich są wybite na cienkiej blaszce. Teoretycznie były lite, z z reguły inskrypcją na odwrocie (2 warianty), czasem bez niej. Do tego mamy m.in. odznakę sportową DRL, znaczek HJ (romb z biało-czerwonymi polami) i odznakę dla (szpangę) załóg bombowców. Baretka ze wstążkami EK za 1. wojnę światową i Krzyża Honorowego 1914-1918 plus wstążka od tego odznaczenia.
0 kribmw Napisano 7 Marzec 2023 Autor Napisano 7 Marzec 2023 Ok wszystko rozumiem pytanie jeszcze o tą odznakę dla załóg bąbowców czy one były sygnowane.Szukałem w necie i jest ich bardzo mało a w większości bez sygnatur.
0 Dennis Napisano 7 Marzec 2023 Napisano 7 Marzec 2023 7 hours ago, kribmw napisał: przyjechały z niemczech a pokażesz nam ten kraj "niemczech" na mapie? 5 hours ago, kribmw napisał: załóg bąbowców a co to te bąbowce?? jakaś tajna broń??
0 kribmw Napisano 7 Marzec 2023 Autor Napisano 7 Marzec 2023 Dennis jak nie potrafisz nic wnieść do danego wątku to daj sobie spokój.Od nabijania sobie licznika to polecam Youtube tam możesz zabłysnąć.A przy okazji żeby Cię w oczy nie gryzło bombowców.Odznaczenia przyjechały z Niemiec.Teraz możesz odetchnąć poszukać kolejnego wątku i kolejny raz zabłysnąć.pozdrawiam.
0 Dennis Napisano 7 Marzec 2023 Napisano 7 Marzec 2023 aaaa, to ty tutaj bywasz by nabijać sobie licznik. OK, ale bądź tak miły i rozwiń to pojęcie: 8 minutes ago, kribmw napisał: nabijania sobie licznika bom ograniczony wielce i nie chwytam tak błyskotliwego konceptu; tych benefitów. Natomiast ilość błędów w twoich wpisach jest porażająca... Oczy aż bolą. Jednak ty, jak widać, jesteś z tego dumny. Dlatego już jakiś czas temu odpuściłem sobie twoje identyfikacje w myśl znanej zasady - zdrowie jest najważniejsze.
0 Cyrograf15 Napisano 7 Marzec 2023 Napisano 7 Marzec 2023 Uprasza się o spokój, inaczej rozdam dodatkowe punkty za nadaktywność, po równo, aby nie było niedocenionych. Wojtek
0 Mirosław Jastrzebski Napisano 7 Marzec 2023 Napisano 7 Marzec 2023 10 godzin temu, kribmw napisał: Ok wszystko rozumiem pytanie jeszcze o tą odznakę dla załóg bąbowców czy one były sygnowane.Szukałem w necie i jest ich bardzo mało a w większości bez sygnatur. Część była sygnowana. Znawcy potrafią te bez sygnatury przypisać określonemu producentowi. Na podstawie zdjęcia trudno rozpoznać klasę tej Frontfluspange, wydaje się być złota.
Pytanie
kribmw
Witam szanowne grono forumowiczów do weryfikacji zestaw odznaczeń niemieckich.Posiadam tylko takie zdjęcia.Moje pytanie co do oryginalności tych odznaczeń.
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi