Skocz do zawartości
  • 0

Coś baaardzo starego ?

Pytanie

Napisano

Witam witam, kminiłem już i szukałem biliony lat świetlnych czym może być ta rzecz, niestety bez skutku...

Może ktoś z forum spotkał się z czymś podobnym lub jakoś pomoże w identyfikacji?

Znalazłem to jakos 15 cm pod ziemią - może to coś wnosi? Jaki okres jaka data na ile można szacować i do jakiego stopnia ?

Przypuszczam, że między obiektami znajdowało się troche drewienka lub czegoś co po prostu zaginęło z czasem w ziemi lub wyżarły to chrobaczki robaczki, tak czy siak chciałbym w koncu rozwiązać tą zagadkę więc może komuś powie coś to znalezisko :

323954270_732775854897439_1643795841540481116_n.jpg

323528413_2286321158215867_6599193700637177877_n.jpg

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano
2 minutes ago, Cyrograf15 napisał:

Bjar już Ci to wyceni. 

Just now, karpik napisał:

Lata świetlne nie są jednostką czasu🤭

och błagam cie to określenie niedosłowne, nawet jakby były w tej dziedzinie jednostką już sam wynik daje zrozumieć, że to nie prawda

• 0
Napisano (edytowane)

Serwetnik szerokości łyżki niebyłby czymś niezwykłym.

Opcji jest sporo. Od końcówek pasków/ rzemieni, okuć meblowych, końcówki karniszy itd.

Edytowane przez karpik
  • 0
Napisano

serwetnik to być nie mógł bo tam było między tymi dwoma obiektami włożone drewienko które w palcach sie rozkruszyło bo było już praktycznie jak ziemia z tegoż powodu przypuszczam że było w ziemi już chwile :)

• 0
Napisano

a jeszcze chciałem tylko wspomnieć co do tej jednostki czasu po której mi uwagę zwróciłeś,

Lata świetlne są jednostką która określa odległość między obiektami w kosmosie ale również ich czas w którym możemy je obserwować gdyż jak wykazują badania naukowe obiekty obserwowane sto tysięcy lat świetlnych możemy obserwować tylko i wyłącznie takimi, jakimi były 100 tysięcy lat świetlnych temu dla nas - określają czas w jakim światło porusza się po kosmosie co za tym idzie - lata świetlne określają w jakiej odległości i czasie można obserwować obiekty :D

• 0
Napisano
2 minutes ago, Czlowieksniegu napisał:

Może pomoże

zwłaszcza pkt 2...

Wybacz, jestem nowy i ciężko mi było nawet zorientować się, gdzie wrzucić temat

W odpowiedziach szybko nadrabiam te straty i staram sie w miare możliwości rozpisać obiekt

• 0
Napisano
15 hours ago, karpik napisał:

Lata świetlne nie są jednostką czasu🤭

Więc pomimo, że jest to standardowo uznawane za jednostkę odległości to jednak w astronomii jest w stanie wykazać również czas w jakim można dany obiekt dostrzec

• 0
Napisano

Zgaduje że obiekty są zrobione z miedzi, brązu lub mosiądzu takie są moje przepuszczenia

dodatkowo po dokładnej analizie można wnioskować, że jest to ręczna robota gdyż oba obiekty są jedynie podobne - nie identyczne ( Widoczne minimalne różnice)

• 0
Napisano

dodam jeszcze, że na obiekcie jest zielona rdza tkz patyna, śniedź, grynszpan szlachetny i warstwa rdzy ogólnie jest gruba bo mógłbym obczyścić obiekt i poznałbym jaki to metal ale nie chcę tego ruszać

Poszukiwania ciągle kierują mnie do jakiejś starej kultury która żyła na terenie Polski - byłoby miło :D

323528413_228dsadsa00637177877_n - Kopia.png

• 0
Napisano
3 godziny temu, eksplorator2000 napisał:

Zgaduje że obiekty są zrobione z miedzi, brązu lub mosiądzu takie są moje przepuszczenia

dodatkowo po dokładnej analizie można wnioskować, że jest to ręczna robota gdyż oba obiekty są jedynie podobne - nie identyczne ( Widoczne minimalne różnice)

A może były takie same tylko część z lewej strony (jej końcówka) po prostu skorodowała. Zresztą, ta z prawej (sama końcówka) wygląda jakby też już jej czegoś brakowało. Myślę, że to masowa produkcja tylko czas i miejsce, w którym przebywało zrobiło swoje.

• 0
Napisano
49 minutes ago, pawel_breslau napisał:

A może były takie same tylko część z lewej strony (jej końcówka) po prostu skorodowała. Zresztą, ta z prawej (sama końcówka) wygląda jakby też już jej czegoś brakowało. Myślę, że to masowa produkcja tylko czas i miejsce, w którym przebywało zrobiło swoje.

Szpic z drugiego obiektu kojarzy mi sie z głowicą miecza drugi z końcówką taszki która rozpoczyna sztylet ale to tylko moje skojarzenia

może to po prostu miecz asterixa ?

• 0
Napisano
Just now, eksplorator2000 napisał:

Szpic z drugiego obiektu kojarzy mi sie z głowicą miecza drugi z końcówką taszki która rozpoczyna sztylet ale to tylko moje skojarzenia

może to po prostu miecz asterixa ?

albo to co nosili na głowie - te skrzydełka haha