Skocz do zawartości
  • 0

Bicia na tasaku M1870.

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Czołem.

124.R.1.6 - Infanterie-Regiment König Wilhelm I (6. Württembergisches) Nr. 124 Kompanie 1, Waffe nr. 6.

6.R.134 - Kgl. Bayer. 6. Infanterie-Regiment, Kaiser Wilhelm, König von Preußen, Waffe nr. 134  (broń sztabowa)

Któreś z tych nabić powinno być "skasowane".

Bo broń "podróżowała" pomiędzy regimentami, z pruskim rozkładem jazdy.

pzdr.

stani

• 0
Napisano

Czołem Robercie.

3 godziny temu, bert.F napisał:

W Bawarskim ,gdzieś się " B" zapodziało

Zgadza się - z tym Bayernem - przestrzeliłem (nie myśląc o kursywie "R-ki")

pzdr.

stani.

• 0
Napisano
9 godzin temu, toyotomi napisał:

Czołem.

To zbrojmistrz w pułku nie dopilnował "przeprowadzki".

pzdr.

stani.

Czołem Stanisławie.

wydaje mi się że nie musiał pilnować, patrząc na ostatnie zdjęcie nie widać litery R, czyli są dwa bicia tego samego pułku , na spodzie jelca stare sprzed 1871 roku 6.?.136- 6 Pułk piechoty, nieczytelny nr kompani, broń nr.136  ( zgodne z przepisami o stemplowaniu Wirtemberskiej broni, rozkaz nr.34 z roku 1862) i nowe na boku jelca wybite po 1871 oznaczające ten sam pułk tylko z dodanym dodatkowym numerem 124

• 0
Napisano

Czołem Robercie.

Rozgryzłeś to koncertowo (zbrojmistrz musiał - jedynie - dobić nowe numery na jelcu)

Wirtemberski 6-ty pułk piechoty, wchodząc w skład pruskiej armii, dostał numer taktyczny - 124.

Nabicie na jelcu (po 1871-szym) odnosi się do kodowania pruskiego, a starsze do wirtemberskiego.

pzdr.

stani