0 MonikaNJ Napisano 25 Grudzień 2022 Napisano 25 Grudzień 2022 klejnot - ramię zbrojne; tarcza- francuska nowoczesna; korona rangowa - markiza lub vidama?; szrafirunek Gutes, niestety godła nie znam i nic na jego temat nie znalazłam. Co do orderu nie mam pewności, więc może ktoś inny podpowie. Cytuj
0 dago2 Napisano 26 Grudzień 2022 Autor Napisano 26 Grudzień 2022 Dzień dobry Może podpowiedzią będzie to, że herb ten znajduje się na kapturku szpady oficera armii pruskiej, weterana wojen napoleońskich. Pozdrawiam Cytuj
0 toyotomi Napisano 26 Grudzień 2022 Napisano 26 Grudzień 2022 Czołem. 10 godzin temu, MonikaNJ napisał: klejnot - ramię zbrojne W heraldyce pruskiej - klejnot - nie był częścią integralną godła herbowego. Stanowił niezależną ozdobę. W tym przypadku - szpada oficerska - nic dziwnego, że w klejnocie mamy "ramię zbrojne". Ten sam herb / godło - w heraldyce pruskiej, może mieć kilka różnych klejnotów. (inaczej jest w heraldyce polskiej - klejnot był dawnym godłem, lub stanowił dopełnienie herbu powiązane z zawołaniem) 9 godzin temu, MonikaNJ napisał: korona rangowa - markiza lub vidama? To nie jest korona rangowa - to korona heraldyczna, która jest łącznikiem hełm / klejnot. Korona taka niema rangi, to zwykły ozdobnik, tak jak zawój na hełmie. Korona rangowa, spoczywać powinna na tarczy i wtedy mamy odnośnik co do godności właściciela herbu. 9 godzin temu, MonikaNJ napisał: szrafirunek Gutes Raczej - Gules = czerwony. 10 godzin temu, MonikaNJ napisał: niestety godła nie znam i nic na jego temat nie znalazłam. Ze znalezieniem godła, może być problem. Może to być godło cząstkowe - często stosowane w pruskiej szlachcie ziemiańskiej. (wraz ze zmianami statusu rodowego, dokładano elementów godła - dzieląc lub nie - tarczę herbową) A z rysunku wygląda że jest to - dosyć - młody herb, prawdopodobnie pierwsze uszlachetnienie nazwiska. Zwróć uwagę - tarcza dwudzielna w słup, a godło mamy w polu drugim. Czerwone (pierwsze pole w blazonowaniu) puste. 10 godzin temu, MonikaNJ napisał: Co do orderu nie mam pewności, W tym przypadku, będzie - mało znaczącym ozdobnikiem. pzdr. stani 2 Cytuj
0 MonikaNJ Napisano 26 Grudzień 2022 Napisano 26 Grudzień 2022 (edytowane) 46 minutes ago, toyotomi napisał: Czołem. W heraldyce pruskiej - klejnot - nie był częścią integralną godła herbowego. Stanowił niezależną ozdobę. W tym przypadku - szpada oficerska - nic dziwnego, że w klejnocie mamy "ramię zbrojne". Ten sam herb / godło - w heraldyce pruskiej, może mieć kilka różnych klejnotów. (inaczej jest w heraldyce polskiej - klejnot był dawnym godłem, lub stanowił dopełnienie herbu powiązane z zawołaniem) To nie jest korona rangowa - to korona heraldyczna, która jest łącznikiem hełm / klejnot. Korona taka niema rangi, to zwykły ozdobnik, tak jak zawój na hełmie. Korona rangowa, spoczywać powinna na tarczy i wtedy mamy odnośnik co do godności właściciela herbu. Raczej - Gules = czerwony. Ze znalezieniem godła, może być problem. Może to być godło cząstkowe - często stosowane w pruskiej szlachcie ziemiańskiej. (wraz ze zmianami statusu rodowego, dokładano elementów godła - dzieląc lub nie - tarczę herbową) A z rysunku wygląda że jest to - dosyć - młody herb, prawdopodobnie pierwsze uszlachetnienie nazwiska. Zwróć uwagę - tarcza dwudzielna w słup, a godło mamy w polu drugim. Czerwone (pierwsze pole w blazonowaniu) puste. W tym przypadku, będzie - mało znaczącym ozdobnikiem. pzdr. stani Bardzo dziękuję za cenną lekcję. Heraldyką zaczęłam się interesować dopiero niedawno i raptem liznęłam. Jeśli chodzi o szafirunek to miało być Gules ale niestety się pomyliłam. pzdr. monika Edytowane 26 Grudzień 2022 przez MonikaNJ Cytuj
0 toyotomi Napisano 26 Grudzień 2022 Napisano 26 Grudzień 2022 Czołem. 1 minutę temu, MonikaNJ napisał: Heraldyką zaczęłam się interesować dopiero niedawno i raptem liznęłam. To nie przeszkadza - heraldyka, to wspaniała lekcja historii, niezależnie od regionu świata. Tak po prawdzie, to szukałem tego godła w - Wappenbuch der Preussischen Monarchie, z 1826-go roku. Wśród 13230-tu herbów - niema tego godła. Tak jak pisałem - młody szlachcic, świeżo upieczony z końcem XIX w. A jako oficer, za wybitne zasługi na polu bitewnym, mógł otrzymać szlachectwo. Nie był to tytuł - Freiherr'a (Barona) - bo herb miał by koronę rangową, ale mógł być - Edler, a najpewniej - Herr von... (pierwsze tytuły uszlachetnienia) pzdr. stani 3 Cytuj
0 Dennis Napisano 26 Grudzień 2022 Napisano 26 Grudzień 2022 9 hours ago, dago2 napisał: herb ten znajduje się na kapturku szpady oficera armii pruskiej, weterana wojen napoleońskich a skąd geograficznie ta broń biała? Cytuj
0 Erih Napisano 26 Grudzień 2022 Napisano 26 Grudzień 2022 Może coś by wniosły, ukierunkowały poszukiwania, wymienione na szpadzie nazwy posiadłości? Cytuj
0 toyotomi Napisano 27 Grudzień 2022 Napisano 27 Grudzień 2022 Czołem Waszmościom. 16 godzin temu, Dennis napisał: a skąd geograficznie ta broń biała? Jeżeli to szpada pruskiego oficera - to jestem prawie pewny, że z okolic - Königreich Preußen. (obecnie - mniej więcej - to państwo niemieckie) 10 godzin temu, Erih napisał: Może coś by wniosły, ukierunkowały poszukiwania, wymienione na szpadzie nazwy posiadłości? Nie da rady nic z tego wywnioskować, Marcinie - doczytaj temat do końca. pzdr. stani 1 Cytuj
0 Dennis Napisano 27 Grudzień 2022 Napisano 27 Grudzień 2022 8 hours ago, toyotomi napisał: z okolic - Königreich Preußen skoro tyle i aż tyle, to wątku kwiatka z herbu poruszać nie warto Cytuj
Pytanie
dago2
Dzień dobry.
Do id.
Pozdrawiam
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi