Skocz do zawartości
  • 0

Herb

dago2

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

klejnot - ramię zbrojne; tarcza- francuska nowoczesna; korona rangowa - markiza lub vidama?; szrafirunek Gutes, niestety godła nie znam i nic na jego temat nie znalazłam. Co do orderu nie mam pewności, więc może ktoś inny podpowie.

• 0
Napisano

Dzień dobry 

Może podpowiedzią będzie to, że herb ten znajduje się na kapturku szpady oficera armii pruskiej, weterana wojen napoleońskich.

Pozdrawiam 

• 0
Napisano

Czołem.

10 godzin temu, MonikaNJ napisał:

klejnot - ramię zbrojne

W heraldyce pruskiej - klejnot - nie był częścią integralną godła herbowego. Stanowił niezależną ozdobę.

W tym przypadku - szpada oficerska - nic dziwnego, że w klejnocie mamy "ramię zbrojne".

Ten sam herb / godło - w heraldyce pruskiej, może mieć kilka różnych klejnotów. 

(inaczej jest w heraldyce polskiej - klejnot był dawnym godłem, lub stanowił dopełnienie herbu powiązane z zawołaniem)

9 godzin temu, MonikaNJ napisał:

korona rangowa - markiza lub vidama?

To nie jest korona rangowa - to korona heraldyczna, która jest łącznikiem hełm / klejnot.

Korona taka niema rangi, to zwykły ozdobnik, tak jak zawój na hełmie.

Korona rangowa, spoczywać powinna na tarczy i wtedy mamy odnośnik co do godności właściciela herbu.

9 godzin temu, MonikaNJ napisał:

szrafirunek Gutes

Raczej - Gules = czerwony.

niestety godła nie znam i nic na jego temat nie znalazłam.

Ze znalezieniem godła, może być problem.

Może to być godło cząstkowe - często stosowane w pruskiej szlachcie ziemiańskiej.

(wraz ze zmianami statusu rodowego, dokładano elementów godła - dzieląc lub nie - tarczę herbową)

A z rysunku wygląda  że jest to - dosyć - młody herb, prawdopodobnie pierwsze uszlachetnienie nazwiska.

Zwróć uwagę - tarcza dwudzielna w słup, a godło mamy w polu drugim. Czerwone (pierwsze pole w blazonowaniu) puste.

Co do orderu nie mam pewności,

W tym przypadku, będzie - mało znaczącym ozdobnikiem.

pzdr.

stani

• Super 2
  • 0
Napisano (edytowane)
46 minutes ago, toyotomi napisał:

Czołem.

W heraldyce pruskiej - klejnot - nie był częścią integralną godła herbowego. Stanowił niezależną ozdobę.

W tym przypadku - szpada oficerska - nic dziwnego, że w klejnocie mamy "ramię zbrojne".

Ten sam herb / godło - w heraldyce pruskiej, może mieć kilka różnych klejnotów. 

(inaczej jest w heraldyce polskiej - klejnot był dawnym godłem, lub stanowił dopełnienie herbu powiązane z zawołaniem)

To nie jest korona rangowa - to korona heraldyczna, która jest łącznikiem hełm / klejnot.

Korona taka niema rangi, to zwykły ozdobnik, tak jak zawój na hełmie.

Korona rangowa, spoczywać powinna na tarczy i wtedy mamy odnośnik co do godności właściciela herbu.

Raczej - Gules = czerwony.

Ze znalezieniem godła, może być problem.

Może to być godło cząstkowe - często stosowane w pruskiej szlachcie ziemiańskiej.

(wraz ze zmianami statusu rodowego, dokładano elementów godła - dzieląc lub nie - tarczę herbową)

A z rysunku wygląda  że jest to - dosyć - młody herb, prawdopodobnie pierwsze uszlachetnienie nazwiska.

Zwróć uwagę - tarcza dwudzielna w słup, a godło mamy w polu drugim. Czerwone (pierwsze pole w blazonowaniu) puste.

W tym przypadku, będzie - mało znaczącym ozdobnikiem.

pzdr.

stani

Bardzo dziękuję za cenną lekcję. Heraldyką zaczęłam się interesować dopiero niedawno i raptem liznęłam. Jeśli chodzi o szafirunek to miało być Gules ale niestety się pomyliłam.

pzdr. monika

Edytowane przez MonikaNJ
  • 0
Napisano

Czołem.

1 minutę temu, MonikaNJ napisał:

Heraldyką zaczęłam się interesować dopiero niedawno i raptem liznęłam.

To nie przeszkadza - heraldyka, to wspaniała lekcja historii, niezależnie od regionu świata.

Tak po prawdzie, to szukałem tego godła w - Wappenbuch der Preussischen Monarchie, z 1826-go roku.

Wśród 13230-tu herbów - niema tego godła. Tak jak pisałem - młody szlachcic, świeżo upieczony z końcem XIX w.

A jako oficer, za wybitne zasługi na polu bitewnym, mógł otrzymać szlachectwo.

Nie był to tytuł - Freiherr'a (Barona) - bo herb miał by koronę rangową, ale mógł być - Edler, a najpewniej - Herr von...

(pierwsze tytuły uszlachetnienia)

pzdr.

stani

• Super 3
  • 0
Napisano
9 hours ago, dago2 napisał:

herb ten znajduje się na kapturku szpady oficera armii pruskiej, weterana wojen napoleońskich

a skąd geograficznie ta broń biała?

• 0
Napisano

Czołem Waszmościom.

16 godzin temu, Dennis napisał:

a skąd geograficznie ta broń biała?

Jeżeli to szpada pruskiego oficera - to jestem prawie pewny, że z okolic - Königreich Preußen.

(obecnie - mniej więcej - to państwo niemieckie)

10 godzin temu, Erih napisał:

Może coś by wniosły, ukierunkowały poszukiwania, wymienione na szpadzie nazwy posiadłości?

Nie da rady nic z tego wywnioskować, Marcinie - doczytaj temat do końca.

pzdr.

stani

• Super 1