artur999 Napisano 22 Listopad 2022 Napisano 22 Listopad 2022 Niestety od lat sytuacja nie ulega zmianie. W państwowych muzeach brak grup poszukiwawczych. Tylko prywatni poszukiwacze są w stanie szukać (niestety niektórzy to robią nielegalnie). Kiedyś w MWP była grupa poszukiwawcza i były tego efekty - 2 x sdkfz 251, sdkfz 7, sdkkfz 9, Pz III, kadłub Pz V, Hetzer. Swoją drogą ciekawe co jest w archiwach MWP co to zgłoszeń zalegania pojazdów ... Cytuj
Cypis Napisano 23 Listopad 2022 Napisano 23 Listopad 2022 14 godzin temu, artur999 napisał: Kiedyś w MWP była grupa poszukiwawcza i były tego efekty - 2 x sdkfz 251, sdkfz 7, sdkkfz 9, Pz III, kadłub Pz V, Hetzer. Swoją drogą ciekawe co jest w archiwach MWP co to zgłoszeń zalegania pojazdów ... W 1998 lub 1999 na apel Wołoszańskiego do TVP przysłano około 50 listów z podanymi lokalizacjami zalegania wraków pojazdów, wszystkie listy ozstały przekazane do MWP. Cytuj
artur999 Napisano 23 Listopad 2022 Napisano 23 Listopad 2022 16 godzin temu, Cypis napisał: W 1998 lub 1999 na apel Wołoszańskiego do TVP przysłano około 50 listów z podanymi lokalizacjami zalegania wraków pojazdów, wszystkie listy ozstały przekazane do MWP. Archiwum X .... Tylko wtedy nie było już chyba grupy poszukiwawczej w MWP. coś chodzi mi po głowie, że została zlikwidowana wcześniej. Cytuj
wars98 Napisano 6 Grudzień 2022 Napisano 6 Grudzień 2022 On 17.11.2022 o 20:50, Jedburgh_Ops napisał: Na Zachód wykradli tę wieżę od Tygrysa ludzie związani z SB - ci sami, którzy wywieźli Panterę. Tak mi ćwierkają wszystkie ptaszki, a ja zwierzolubny, więc im wierzę. Ja już od kilku lat nie mam legitymacji prasowej, żeby mieć prawo do skorzystania z archiwum IPN, ale jeśli red. nacz. „Odkrywcy” mający taką legitymację, tego nie zrobi to będzie to wyraźny sygnał, co się dzieje, jak się dzieje, w jaki sposób się dzieje i za sprawą jakiego układu się dzieje. Nie z SB, lecz Zarządem II SG LWP. To wszystko robiła i robi (w znacznej mierze) "wojskówka" (choć młode wilczki też już ostro sobie poczynają, ale wiadomo kasa i układy robią swoje...). Ciekawe, co dalej zrobią chłopaki z Misji Skarb? W sumie to współczuję im... wdepnęli w straszne g... Cytuj
Dudzio Napisano 9 Grudzień 2022 Napisano 9 Grudzień 2022 A czy faktycznie jest nad czym załamywać ręce? Może wyjdzie z tego na koniec dnia coś dobrego. O ile dobrze zrozumiałem aluzję co do ewentualnych "sprawców", to może wyjazd na zachód stanowi tylko etap na drodze do renowacji? Od osoby związanej z nimi słyszałem, że lepiej jest pewne prace wykonywać za Odrą, bo rozgłos oraz ryzyko kradzieży mniejsze ;) Na własne oczy widziałem też znaczącą część pewnego "kociego" eksponatu, który rzekomo wrócił po pracach na zachodzie właśnie. Może nie wszystko stracone? :) Lub też wywiezona wieża posłuży do wymiany na brakujące elementy w już realizowanych projektach "sprawców", których przecież nie brakuje i którym kibicujemy? Tak tylko gdybam, sam chciałbym znać odpowiedzi na powyższe pytania :D 1 Cytuj
Jedburgh_Ops Napisano 12 Grudzień 2022 Napisano 12 Grudzień 2022 W dniu 6.12.2022 o 14:21, wars98 napisał: Nie z SB, lecz Zarządem II SG LWP. Tylko? Na pewno? Sprawdzałeś ich teczki w IPN, jeśli oczywiście nie są one w zbiorze zastrzeżonym? Nie wierzę, żeby obaj „eksporterzy” nie byli/są związani z societą SB/WSI. Trochę za duży chłopczyk jestem, żeby wierzyć w takie rzeczy. W niegdysiejszym dniu ujawnienia agentów WSI o mało nie spadłem z krzesła, gdy w radiu usłyszałem personalia dwóch moich bardzo dobrych kolegów z branży wojskowo-historycznej. Wprawdzie nie „tych” dwóch, o jakich tu się mówi, ale jednak... Tu się mówi o pewnym systemie, a dużo mniej o jakichś personaliach... Cytuj
wars98 Napisano 20 Grudzień 2022 Napisano 20 Grudzień 2022 On 12.12.2022 o 15:13, Jedburgh_Ops napisał: Tylko? Na pewno? Sprawdzałeś ich teczki w IPN, jeśli oczywiście nie są one w zbiorze zastrzeżonym? Nie wierzę, żeby obaj „eksporterzy” nie byli/są związani z societą SB/WSI. Trochę za duży chłopczyk jestem, żeby wierzyć w takie rzeczy. W niegdysiejszym dniu ujawnienia agentów WSI o mało nie spadłem z krzesła, gdy w radiu usłyszałem personalia dwóch moich bardzo dobrych kolegów z branży wojskowo-historycznej. Wprawdzie nie „tych” dwóch, o jakich tu się mówi, ale jednak... Tu się mówi o pewnym systemie, a dużo mniej o jakichś personaliach... Przypominam, że zbioru zastrzeżonego już dawno nie ma ;) Także przypominam, że dawne WSI powstało z połączenia WSW i Zarządu II SG LWP. Mówię o "wojskówce", bo nic co widziałem, nie wskazuje na SB. ;) Zresztą w tamtych latach SB to już był dyżurny chłopiec do bicia, pierwsze skrzypce grała "wojskówka"... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi