Skocz do zawartości

Wywóz wieży od Tygrysa Królewskiego (?)

piokot20

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niestety od lat sytuacja nie ulega zmianie. W państwowych muzeach brak grup poszukiwawczych. Tylko prywatni poszukiwacze są w stanie szukać (niestety niektórzy to robią nielegalnie).

Kiedyś w MWP była grupa poszukiwawcza i były tego efekty - 2 x sdkfz 251, sdkfz 7, sdkkfz 9, Pz III, kadłub Pz V, Hetzer. Swoją drogą ciekawe co jest w archiwach MWP co to zgłoszeń zalegania pojazdów ...

Napisano
14 godzin temu, artur999 napisał:

Kiedyś w MWP była grupa poszukiwawcza i były tego efekty - 2 x sdkfz 251, sdkfz 7, sdkkfz 9, Pz III, kadłub Pz V, Hetzer. Swoją drogą ciekawe co jest w archiwach MWP co to zgłoszeń zalegania pojazdów ...

W 1998 lub 1999 na apel Wołoszańskiego do TVP przysłano około 50 listów z podanymi lokalizacjami zalegania wraków pojazdów, wszystkie listy ozstały przekazane do MWP.

Napisano
16 godzin temu, Cypis napisał:

W 1998 lub 1999 na apel Wołoszańskiego do TVP przysłano około 50 listów z podanymi lokalizacjami zalegania wraków pojazdów, wszystkie listy ozstały przekazane do MWP.

Archiwum X .... Tylko wtedy nie było już chyba grupy poszukiwawczej w MWP. coś chodzi mi po głowie, że została zlikwidowana wcześniej.

• 2 weeks later...
Napisano
On 17.11.2022 o 20:50, Jedburgh_Ops napisał:

Na Zachód wykradli tę wieżę od Tygrysa ludzie związani z SB - ci sami, którzy wywieźli Panterę. Tak mi ćwierkają wszystkie ptaszki, a ja zwierzolubny, więc im wierzę.

Ja już od kilku lat nie mam legitymacji prasowej, żeby mieć prawo do skorzystania z archiwum IPN, ale jeśli red. nacz. „Odkrywcy” mający taką legitymację, tego nie zrobi to będzie to wyraźny sygnał, co się dzieje, jak się dzieje, w jaki sposób się dzieje i za sprawą jakiego układu się dzieje.

Nie z SB, lecz Zarządem II SG LWP. To wszystko robiła i robi (w znacznej mierze) "wojskówka" (choć młode wilczki też już ostro sobie poczynają, ale wiadomo kasa i układy robią swoje...).

Ciekawe, co dalej zrobią chłopaki z Misji Skarb? W sumie to współczuję im... wdepnęli w straszne g... 

Napisano

A czy faktycznie jest nad czym załamywać ręce? Może wyjdzie z tego na koniec dnia coś dobrego.

O ile dobrze zrozumiałem aluzję co do ewentualnych "sprawców", to może wyjazd na zachód stanowi tylko etap na drodze do renowacji? Od osoby związanej z nimi słyszałem, że lepiej jest pewne prace wykonywać za Odrą, bo rozgłos oraz ryzyko kradzieży mniejsze ;) Na własne oczy widziałem też znaczącą część pewnego "kociego" eksponatu, który rzekomo wrócił po pracach na zachodzie właśnie. Może nie wszystko stracone? :)

Lub też wywiezona wieża posłuży do wymiany na brakujące elementy w już realizowanych projektach "sprawców", których przecież nie brakuje i którym kibicujemy?

Tak tylko gdybam, sam chciałbym znać odpowiedzi na powyższe pytania :D

Napisano
W dniu 6.12.2022 o 14:21, wars98 napisał:

Nie z SB, lecz Zarządem II SG LWP.

Tylko? Na pewno? Sprawdzałeś ich teczki w IPN, jeśli oczywiście nie są one w zbiorze zastrzeżonym?

Nie wierzę, żeby obaj „eksporterzy” nie byli/są związani z societą SB/WSI. Trochę za duży chłopczyk jestem, żeby wierzyć w takie rzeczy. W niegdysiejszym dniu ujawnienia agentów WSI o mało nie spadłem z krzesła, gdy w radiu usłyszałem personalia dwóch moich bardzo dobrych kolegów z branży wojskowo-historycznej. Wprawdzie nie „tych” dwóch, o jakich tu się mówi, ale jednak... Tu się mówi o pewnym systemie, a dużo mniej o jakichś personaliach...

• 2 weeks later...
Napisano
On 12.12.2022 o 15:13, Jedburgh_Ops napisał:

Tylko? Na pewno? Sprawdzałeś ich teczki w IPN, jeśli oczywiście nie są one w zbiorze zastrzeżonym?

Nie wierzę, żeby obaj „eksporterzy” nie byli/są związani z societą SB/WSI. Trochę za duży chłopczyk jestem, żeby wierzyć w takie rzeczy. W niegdysiejszym dniu ujawnienia agentów WSI o mało nie spadłem z krzesła, gdy w radiu usłyszałem personalia dwóch moich bardzo dobrych kolegów z branży wojskowo-historycznej. Wprawdzie nie „tych” dwóch, o jakich tu się mówi, ale jednak... Tu się mówi o pewnym systemie, a dużo mniej o jakichś personaliach...

Przypominam, że zbioru zastrzeżonego już dawno nie ma ;) Także przypominam, że dawne WSI powstało z połączenia WSW i Zarządu II SG LWP. Mówię o "wojskówce", bo nic co widziałem, nie wskazuje na SB. ;) Zresztą w tamtych latach SB to już był dyżurny chłopiec do bicia, pierwsze skrzypce grała "wojskówka"... 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie