Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zwracam się do Grona tego forum....Gdzie istnieją jak eksponaty bomby (oczywiście skorupy z lotkami..),które można pomierzyć....Popiela książkę mam i znam jak i tytuł Bomby i rakiety lotnicze z roku 1928..chodzi o coś realnego..Interesują mnie bomby o masie 12,5 kg..50 kg oraz 75 kg...Za pomoc dziękuje.

Napisano

Obawiam się, że nie tak łatwo o to. Po szybkich poszukiwaniach w internecie ustaliłem co następuje:

- bomba P.u.W 12,5 kg jest w zbiorach Muzeum Powstania Wielkopolskiego 1918-1919 (Poznań, Stary Rynek 3)

- P.u.W. 300 kg jest w Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w Forcie Czerniakowskim (Warszawa, ul. Powsińska 13) 

Czy istnieje możliwość dogadania się z personelem i uzyskania zgody na pomiary, tego nie jestem w stanie oczywiście powiedzieć.

Napisano

Popytaj właściciela muzeum techniki wojskowej i cywilnej w markach. Gość ma potężna kolekcję skorup, wiem że ma ekstremalnie rzadkie unikaty. Jak ma takie bomby nie będzie robił problemów z porobieniem zdjęc i mierzeniem.

Napisano

Cześć Kazik, tak jak pisał Speedy, bomba burząca 300 kg PuW znajduje się, prawdopodobnie, w Forcie Czerniakowskim (Warszawa, ul. Powsińska 13), chyba że jest już w MWP (w budowie) na ul. Dymińskiej 13, bud. nr 6 na Cytadeli Warszawskiej. Na dniach planuję być na ul. Powsińskiej i w Muzeum Techniki Wojskowej i Cywilnej w Markach (Julekcezar). Skontaktuję się z Tobą niedługo w tej sprawie. Michał

4.thumb.jpg.4bf711c171a215531c4341011af99841.jpg

• Tak trzymać 1
Napisano

Dzięki za podpowiedzi..chodzi mi o pomiar długości jaki średnicy bomby...12,5 kg,50 kg oraz 75 kg...Wg.Popiela to dł-1700mm fi-160 mm dla bomb 50 i 75 kg...kolejne pytanie..kto rozpozna gdzie wykonano te zdjęcia???(z czeluści internetu...)

IMAGE_1377.jpg

IMAGE_1376.jpg

IMAGE_1383.jpg

IMAGE_1382.jpg

IMAGE_1378.jpg

Napisano
7 godzin temu, Spirit of Warsaw napisał:

Cześć Kazik, tak jak pisał Speedy, bomba burząca 300 kg PuW znajduje się, prawdopodobnie, w Forcie Czerniakowskim (Warszawa, ul. Powsińska 13), chyba że jest już w MWP (w budowie) na ul. Dymińskiej 13, bud. nr 6 na Cytadeli Warszawskiej. Na dniach planuję być na ul. Powsińskiej i w Muzeum Techniki Wojskowej i Cywilnej w Markach (Julekcezar). Skontaktuję się z Tobą niedługo w tej sprawie. Michał

4.thumb.jpg.4bf711c171a215531c4341011af99841.jpg

Jak będziesz w Markach i byś zmierzył suwmiarką gwint pocisku wgr 38 pod redukcję to byłbym wdzięczny.