Hornet Napisano 31 Październik 2022 Napisano 31 Październik 2022 Zwracam się do Grona tego forum....Gdzie istnieją jak eksponaty bomby (oczywiście skorupy z lotkami..),które można pomierzyć....Popiela książkę mam i znam jak i tytuł Bomby i rakiety lotnicze z roku 1928..chodzi o coś realnego..Interesują mnie bomby o masie 12,5 kg..50 kg oraz 75 kg...Za pomoc dziękuje.
Speedy Napisano 1 Listopad 2022 Napisano 1 Listopad 2022 Obawiam się, że nie tak łatwo o to. Po szybkich poszukiwaniach w internecie ustaliłem co następuje: - bomba P.u.W 12,5 kg jest w zbiorach Muzeum Powstania Wielkopolskiego 1918-1919 (Poznań, Stary Rynek 3) - P.u.W. 300 kg jest w Muzeum Polskiej Techniki Wojskowej w Forcie Czerniakowskim (Warszawa, ul. Powsińska 13) Czy istnieje możliwość dogadania się z personelem i uzyskania zgody na pomiary, tego nie jestem w stanie oczywiście powiedzieć.
vis1939 Napisano 1 Listopad 2022 Napisano 1 Listopad 2022 Jakie konkretnie wymiary potrzebne? Mam dostęp do skorupy bez lotek 12,5 kg PuW, a konkretnie przerobionej u nas na ślepą.
Julekcezar Napisano 1 Listopad 2022 Napisano 1 Listopad 2022 Popytaj właściciela muzeum techniki wojskowej i cywilnej w markach. Gość ma potężna kolekcję skorup, wiem że ma ekstremalnie rzadkie unikaty. Jak ma takie bomby nie będzie robił problemów z porobieniem zdjęc i mierzeniem.
Spirit of Warsaw Napisano 1 Listopad 2022 Napisano 1 Listopad 2022 Cześć Kazik, tak jak pisał Speedy, bomba burząca 300 kg PuW znajduje się, prawdopodobnie, w Forcie Czerniakowskim (Warszawa, ul. Powsińska 13), chyba że jest już w MWP (w budowie) na ul. Dymińskiej 13, bud. nr 6 na Cytadeli Warszawskiej. Na dniach planuję być na ul. Powsińskiej i w Muzeum Techniki Wojskowej i Cywilnej w Markach (Julekcezar). Skontaktuję się z Tobą niedługo w tej sprawie. Michał
Hornet Napisano 1 Listopad 2022 Autor Napisano 1 Listopad 2022 Dzięki za podpowiedzi..chodzi mi o pomiar długości jaki średnicy bomby...12,5 kg,50 kg oraz 75 kg...Wg.Popiela to dł-1700mm fi-160 mm dla bomb 50 i 75 kg...kolejne pytanie..kto rozpozna gdzie wykonano te zdjęcia???(z czeluści internetu...)
Julekcezar Napisano 1 Listopad 2022 Napisano 1 Listopad 2022 7 godzin temu, Spirit of Warsaw napisał: Cześć Kazik, tak jak pisał Speedy, bomba burząca 300 kg PuW znajduje się, prawdopodobnie, w Forcie Czerniakowskim (Warszawa, ul. Powsińska 13), chyba że jest już w MWP (w budowie) na ul. Dymińskiej 13, bud. nr 6 na Cytadeli Warszawskiej. Na dniach planuję być na ul. Powsińskiej i w Muzeum Techniki Wojskowej i Cywilnej w Markach (Julekcezar). Skontaktuję się z Tobą niedługo w tej sprawie. Michał Jak będziesz w Markach i byś zmierzył suwmiarką gwint pocisku wgr 38 pod redukcję to byłbym wdzięczny.
Spirit of Warsaw Napisano 2 Listopad 2022 Napisano 2 Listopad 2022 12 godzin temu, Hornet napisał: ...kto rozpozna gdzie wykonano te zdjęcia???(z czeluści internetu...) https://en.wikipedia.org/wiki/Royal_Museum_of_the_Armed_Forces_and_Military_History
Hornet Napisano 2 Listopad 2022 Autor Napisano 2 Listopad 2022 Michal...wielkie dzięki...szukałem po charakterystycznych barierkach na antresoli...
Julekcezar Napisano 2 Listopad 2022 Napisano 2 Listopad 2022 3 godziny temu, Spirit of Warsaw napisał: - Czy to ten gwint? Tak ten.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.