szeryfns Napisano 20 Wrzesień 2022 Napisano 20 Wrzesień 2022 Witam ! Proszę o pomoc w identyfikacji. W razie czego będzie na zbyciu. Pozdrawiam ! Cytuj
0 Mathew30 Napisano 27 Wrzesień 2022 Napisano 27 Wrzesień 2022 Skrót DRGM oznacza , że przyrząd ten został wyprodukowany między 1891 a 1945 rokiem. Z tego co wiem wcześniej ani później tego znaku nie używano Cytuj
0 Catadero Napisano 27 Wrzesień 2022 Napisano 27 Wrzesień 2022 No to niestety Mathew 30 wiesz za mało. Znak DRGM używany był w latach 1891-1952 na terenie wszystkich landów Niemiec. Ponieważ na horrendalnie drogie opłaty patentowe mogli sobie pozwolić nieliczni (DRP - ochrona na 15 lat) stosowano lekkie obejście tych opłat poprzez urzędowe poświadczenie przez wynalazcę (lub innego właściciela) projektu lub określonej funkcji produktu. Wówczas otrzymywał on prawo do stosowania znaku DRGM (oczywiście za opłatą, ale znacznie niższą niż za pełny patent). C. Cytuj
0 Mathew30 Napisano 30 Wrzesień 2022 Napisano 30 Wrzesień 2022 Ze wszystkich dostępnych mi informacji wynika, że przestali używać tego znaku wraz z zakończeniem drugiej wojny światowej. Jeśli jakieś kwity mówią inaczej chętnie się zapoznam Cytuj
0 bert.F Napisano 1 Październik 2022 Napisano 1 Październik 2022 Zgadzam się w stu procentach z kol. Catadero, oznaczenie DRGM stosowano od 1891 do 1949 roku. A że wzór użytkowy podlegał ochronie prawnej przez trzy lata, skrót DRGM można spotkać na przedmiotach wyprodukowanych do roku 1952. Od listopada 1952 stosowano już tylko oznaczenie DBGM. Cytuj
-1 Erih Napisano 27 Wrzesień 2022 Napisano 27 Wrzesień 2022 Catadero, ale masz jakieś kwity na to że tego oznaczenia faktycznie używano? Z mojego oglądu rzeczy, oba te oznaczenia zanikły po mniej więcej 1946 roku, po unieważnieniu większości niemieckich zastrzeżeń patentowych. Cytuj
Pytanie
szeryfns
Witam ! Proszę o pomoc w identyfikacji. W razie czego będzie na zbyciu. Pozdrawiam !
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi