formoza58 Napisano 31 Styczeń 2023 Autor Share Napisano 31 Styczeń 2023 Pułkowi Kawalerowie VM , uhonorowani w marcu 1921 roku w Tomaszowie. Za czyny wojenne w latach 1918- 1920. Kompletowalem Ich portrety latami, ale nadal brakuje kilku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Luty 2023 Autor Share Napisano 1 Luty 2023 Cd. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 1 Luty 2023 Autor Share Napisano 1 Luty 2023 (edytowane) Por. Tadeusz Płoski. Edytowane 1 Luty 2023 przez formoza58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 3 Luty 2023 Autor Share Napisano 3 Luty 2023 Plawienie koni w Dniestrze, w uroczej mieścinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Luty 2023 Autor Share Napisano 4 Luty 2023 Z przeglądu w Pułku, w 1939 roku. Wykaz dobra wszelakiego, jakie bylo w koszarach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Luty 2023 Autor Share Napisano 4 Luty 2023 Jw. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Luty 2023 Autor Share Napisano 4 Luty 2023 Na parkowej ławeczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Luty 2023 Autor Share Napisano 4 Luty 2023 Na ćwiczeniach. Wachmistrzowie Juzwa i Gwoździński... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Luty 2023 Autor Share Napisano 5 Luty 2023 Oficerowie Pułku na zawodach w Truskawcu. Wśród nich dowódca Podolskiej BK, gen. Kleeberg... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Luty 2023 Autor Share Napisano 5 Luty 2023 Z Allegro. Młody oficer Pułku, do identyfikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Luty 2023 Autor Share Napisano 5 Luty 2023 Ppor. Zbigniew Panesz z ulanami 1 szwadronu przed stajnią , zimą 1939 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boleo54 Napisano 6 Luty 2023 Share Napisano 6 Luty 2023 Po fatalnym niedzielnym konkursie skoków, coś dla przypomnienia sprzed 100 lat Rok 1922 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Luty 2023 Autor Share Napisano 6 Luty 2023 Kope lat... Pozdrawiam i Pomyślności w Nowym Roku życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 6 Luty 2023 Autor Share Napisano 6 Luty 2023 W dniu 26.01.2023 o 21:00, formoza58 napisał: Jw. Ze sztandarem na uroczystościach przewożenia zwłok Nieznanego Żołnierza, ze Lwowa do Warszawy Kilka lat potem po uroczystościach 1 listopada 1925 roku, pojawil się nowy bandolier. Nieco węższy i bez bialej " żyłki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boleo54 Napisano 8 Luty 2023 Share Napisano 8 Luty 2023 W ostatnim czasie, zgłosiłem dwóch ułanów do Wykazu Ułanów Jazłowieckich. Są już dopisani: ułan Zygmunt Rymkiewicz,....... Życiorys jest pisany ręką tegoż ułana. Osoba od której go pozyskałem nie zna rodziny ani jego dalszych losów, stwierdziła, że ocaliła go przed zniszczeniem. Co ciekawe, jest u mnie zdjęcie, zresztą bardzo znane i publikowane w wielu wydaniach. Między innymi: nowym wydaniu Dziejów Ułanów Jazłowieckich czy w Bitwy Kawalerii Jazłowiec. Oryginał tego, może drugiego, zdjęcia jest u mnie. Na odwrotnej stronie jest data, miejsce i opis formacji ułanów ze zdjęcia, oraz autografy. W centralnej części, sądzę, autograf por. A. Grudzińskiego i opis zrobiony jego ręką. Strzałką zaznaczyłem autograf złożony przez Zygmunta Rymkiewicza. Charakter pisma jest tożsamy z charakterem pisma na życiorysie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boleo54 Napisano 8 Luty 2023 Share Napisano 8 Luty 2023 ułan Władysław Chełmiński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Luty 2023 Autor Share Napisano 8 Luty 2023 Zdjęcie ze święta pułkowego , w lipcu 1933 roku. Na zdjęciu " trzypokoleniówka", widoczny Powstaniec Styczniowy, Weterani Pułku z lat 1918- 1920 i ulani pułkowej szkoly podoficerskiej. Wśród widocznych jeden z ww. Jazlowiaków, którzy po wojnie przeszli do PP. Mimo, ze mam orginał nie mogłem wygrać z rozdzielczością. Rymkiewicz miał dwa okucia przy KW, więc nie można jednomyślnie stwierdzić, który jest na zdjęciu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Luty 2023 Autor Share Napisano 8 Luty 2023 Jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Luty 2023 Autor Share Napisano 8 Luty 2023 11 godzin temu, boleo54 napisał: W ostatnim czasie, zgłosiłem dwóch ułanów do Wykazu Ułanów Jazłowieckich. Są już dopisani: ułan Zygmunt Rymkiewicz,....... Życiorys jest pisany ręką tegoż ułana. Osoba od której go pozyskałem nie zna rodziny ani jego dalszych losów, stwierdziła, że ocaliła go przed zniszczeniem. Co ciekawe, jest u mnie zdjęcie, zresztą bardzo znane i publikowane w wielu wydaniach. Między innymi: nowym wydaniu Dziejów Ułanów Jazłowieckich czy w Bitwy Kawalerii Jazłowiec. Oryginał tego, może drugiego, zdjęcia jest u mnie. Na odwrotnej stronie jest data, miejsce i opis formacji ułanów ze zdjęcia, oraz autografy. W centralnej części, sądzę, autograf por. A. Grudzińskiego i opis zrobiony jego ręką. Strzałką zaznaczyłem autograf złożony przez Zygmunta Rymkiewicza. Charakter pisma jest tożsamy z charakterem pisma na życiorysie. Pod podpisem Rymkiewicza jest podpis jego serdecznego przyjaciela, ktory mu uratował życie , st. ul. Stanislawa Sokolowskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boleo54 Napisano 9 Luty 2023 Share Napisano 9 Luty 2023 9 godzin temu, formoza58 napisał: Pod podpisem Rymkiewicza jest podpis jego serdecznego przyjaciela, ktory mu uratował życie , st. ul. Stanislawa Sokolowskiego. Samo zdjęcie ułanów, aczkolwiek nadszarpnięte zębem czasów, posiada swoisty klimat tamtych lat. Do tego opis i podpisy ułanów, stwarzają możliwość dopisywania odrobinę historii. Sądzę, że za każdym autografem kryją się ciekawe zdarzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Luty 2023 Autor Share Napisano 9 Luty 2023 2 minuty temu, boleo54 napisał: Do tego opis i podpisy ułanów, stwarzają możliwość dopisywania odrobinę historii. Sądzę, że za każdym autografem kryją się ciekawe zdarzenia. Oczywiście, choćby uł. Michał Rozenfeld, którego podpis figuruje na prawej górnej części fotografii. jeden z pułkowych Kawalerów VM. Po wojnie trochę sie pogubił w cywilnym życiu :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Luty 2023 Autor Share Napisano 9 Luty 2023 21 godzin temu, boleo54 napisał: W ostatnim czasie, zgłosiłem dwóch ułanów do Wykazu Ułanów Jazłowieckich. Są już dopisani: ułan Zygmunt Rymkiewicz,....... Życiorys jest pisany ręką tegoż ułana. Osoba od której go pozyskałem nie zna rodziny ani jego dalszych losów, stwierdziła, że ocaliła go przed zniszczeniem. Co ciekawe, jest u mnie zdjęcie, zresztą bardzo znane i publikowane w wielu wydaniach. Między innymi: nowym wydaniu Dziejów Ułanów Jazłowieckich czy w Bitwy Kawalerii Jazłowiec. Oryginał tego, może drugiego, zdjęcia jest u mnie. Na odwrotnej stronie jest data, miejsce i opis formacji ułanów ze zdjęcia, oraz autografy. W centralnej części, sądzę, autograf por. A. Grudzińskiego i opis zrobiony jego ręką. Strzałką zaznaczyłem autograf złożony przez Zygmunta Rymkiewicza. Charakter pisma jest tożsamy z charakterem pisma na życiorysie. Zygmunt Rymkiewicz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boleo54 Napisano 9 Luty 2023 Share Napisano 9 Luty 2023 Do identyfikacji. Co prawda opisane ale trudne do dokładnego odczytu. Oczywiście imiona i nazwiska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Luty 2023 Autor Share Napisano 9 Luty 2023 Co nazwiska, wygląda, że Janiak. Tylko, że nie mam takiego w korpusie oficerskim Pułku z 1928, 29. Popatrzę po promocjach grudziądzkich i bygdoskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boleo54 Napisano 10 Luty 2023 Share Napisano 10 Luty 2023 11 godzin temu, boleo54 napisał: Do identyfikacji. Co prawda opisane ale trudne do dokładnego odczytu. Oczywiście imiona i nazwiska. A może to tak? Koledze broni Panu Porucznikowi Hendelowi A. Janiak? Lwów. 14 pułk ułanów Jazłowieckich dnia 10.VI.1928r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi