kmyszka Napisano 25 Kwiecień 2022 Share Napisano 25 Kwiecień 2022 Proszę o pomoc w identyfikacji tego tajemniczego krążka. Obiekt nie ma żadnych oznaczeń, z jednej strony gładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 toska Napisano 25 Kwiecień 2022 Share Napisano 25 Kwiecień 2022 Średnicę podaj . Obstawiam 5 kopiejek Rosji carskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Tyr Napisano 25 Kwiecień 2022 Share Napisano 25 Kwiecień 2022 w zależności od średnicy 2,3,5 kopiejek z lat 1849-64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 kmyszka Napisano 25 Kwiecień 2022 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2022 Gładkie - miałem na myśli oszlifowane a z drugiej strony chropowata powierzchnia. Średnica 2,5 cm. Ciężkie jak na swoje rozmiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Landszaft Napisano 25 Kwiecień 2022 Share Napisano 25 Kwiecień 2022 jak koledzy zapowiedzieli moneta , niestety z chwilą bicia monet maszynowo monety posiadają bardzo płytkie bicie które w przypadku monet miedzianych , mosiężnych czy brązu dość szybko się degradują powierzchniowo tak że po kilkudziesięcioleciach w niesprzyjającej glebie rysunek praktycznie znika . ostatnio znalazłem 10 zł z PRL-u stop miedzioniklu 1984 gdzie orzeł jest w miarę czytelny ale awers z cyfrą dziesięć praktycznie ledwie co widoczny " jeszcze parę lat i kompletnie rysunek by się utlenił -zatarł". mam kilka monet gdzie albo obie strony monet kompletnie gładkie albo widać tylko jedną stronę a druga znikła do zera - gładź jak lustro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
kmyszka
Proszę o pomoc w identyfikacji tego tajemniczego krążka. Obiekt nie ma żadnych oznaczeń, z jednej strony gładki.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi