Jarek83 Napisano 12 Marzec 2022 Share Napisano 12 Marzec 2022 Witam, Proszę o pomoc w zweryfikowaniu bagnetu, który został mi podarowany w ramach spadku. Wiem tylko, że ostatnie ponad 40 lat wisiał na ścianie przyjaciela rodziny. Długość całkowita to 380 mm a długość głowni wynosi 245 mm. Pochwa na 100% pochodzi od innego bagnetu. Mam jeszcze kilka innych fotek przedmiotowego bagnetu. Na przesłanych zdjęciach gołym okiem widać jedynie oznaczenie 284. Z góry dziękuje za pomoc. Jarosław ale nie Kaczyński :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Jarek83 Napisano 12 Marzec 2022 Autor Share Napisano 12 Marzec 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bjar_1 Napisano 12 Marzec 2022 Share Napisano 12 Marzec 2022 Niemiecki S.84/98/34. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Jarek83 Napisano 12 Marzec 2022 Autor Share Napisano 12 Marzec 2022 Mogę prosić o rozkodowanie podanych oznaczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bjar_1 Napisano 12 Marzec 2022 Share Napisano 12 Marzec 2022 Tam jest widoczny tylko numer bagnetu, producent był tutaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Jarek83 Napisano 12 Marzec 2022 Autor Share Napisano 12 Marzec 2022 Na ile można tak około wycenić przedmiotowy bagnet? W tygodniu postaram się zrobić bardzo dokładne zdjęcie oznaczonego elementu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bjar_1 Napisano 12 Marzec 2022 Share Napisano 12 Marzec 2022 No takie bagnety, to nie są ogólnie tanie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Jarek83 Napisano 12 Marzec 2022 Autor Share Napisano 12 Marzec 2022 Za dzieciaka to zwykły KS 92 był drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bert.F Napisano 13 Marzec 2022 Share Napisano 13 Marzec 2022 (edytowane) Producent, Horster, E.u.F, Stahl u . Metallwarenfabr.,Solingen. Pierwszy na liście pod względem ilości wyprodukowanych sztuk bagnetu S 84/98. Produkcja z lat 37-40, wartość 30 zł co to jest KS 92 ? Edytowane 13 Marzec 2022 przez bert.F Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Edmundo Napisano 13 Marzec 2022 Share Napisano 13 Marzec 2022 22 godziny temu, Jarek83 napisał: Pochwa na 100% pochodzi od innego bagnetu. A dlaczego tak twierdzisz ? 2 godziny temu, bert.F napisał: co to jest KS 92 ? Może Kolega miał na myśli Nóż wojskowy wz. 92. P.S. Jaka cena, nie wiem, mnie to nie interesuje ale podejrzewam iż pochwa przewyższy cenę bagnetu lub tego co z niego pozostało tym bardziej iż okładki plus śruby i nakrętki nie wydają się być z epoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 bert.F Napisano 13 Marzec 2022 Share Napisano 13 Marzec 2022 Pochwa jest z roku 35, a bagnet z lat 37-40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Edmundo Napisano 13 Marzec 2022 Share Napisano 13 Marzec 2022 15 minut temu, bert.F napisał: Pochwa jest z roku 35, a bagnet z lat 37-40 bert.F to w sumie w niczym nie przeszkadzało ówcześnie i nie przeszkadza obecnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Jarek83 Napisano 13 Marzec 2022 Autor Share Napisano 13 Marzec 2022 Czyli wartość historyczna raczej znikoma. Może to będzie pewna profanacja ale mam pomysł aby przywrócić go do stanu używalności np. do do otwierania konserw:P Edmundo tak chodzi o wz 92 ale w moim środowisku potocznie był nazywany KS-em lub Bolesławem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Edmundo Napisano 13 Marzec 2022 Share Napisano 13 Marzec 2022 4 minuty temu, Jarek83 napisał: Może to będzie pewna profanacja ale mam pomysł aby przywrócić go do stanu używalności np. do do otwierania konserw:P Moja sugestia jest taka abyś tego nie robił, to naprawdę była by profanacja, zostaw jak jest, w sumie pomimo małej wartości materialnej to jest jakaś pamiątka z epoki. Na upartego to pochwę można przywrócić do pewnego podobieństwa sprzed lat, ale też bym tego nie robił. 7 minut temu, Jarek83 napisał: ...w moim środowisku potocznie był nazywany KS-em lub Bolesławem. Tak rozumiem, Bolesławiec czyli 62 Kompania Specjalna ale pamiętaj iż wcześniej był także nóż umownie zwany ""62 KS". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Jarek83 Napisano 13 Marzec 2022 Autor Share Napisano 13 Marzec 2022 Nieco się zawiodłem co do wartości przedmiotowego bagnetu. Sprzedać bez sensu, naprawić tym bardziej. Zostanie mi położyć obok prawdziwego zabytku militarnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Jarek83
Witam,
Proszę o pomoc w zweryfikowaniu bagnetu, który został mi podarowany w ramach spadku.
Wiem tylko, że ostatnie ponad 40 lat wisiał na ścianie przyjaciela rodziny. Długość całkowita to 380 mm a długość głowni wynosi 245 mm.
Pochwa na 100% pochodzi od innego bagnetu. Mam jeszcze kilka innych fotek przedmiotowego bagnetu.
Na przesłanych zdjęciach gołym okiem widać jedynie oznaczenie 284.
Z góry dziękuje za pomoc.
Jarosław ale nie Kaczyński :)
14 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi