Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet mauser

Jarek83

Pytanie

Witam,

Proszę o pomoc w zweryfikowaniu bagnetu, który został mi podarowany w ramach spadku.

Wiem tylko, że ostatnie ponad 40 lat wisiał na ścianie przyjaciela rodziny. Długość całkowita to 380 mm a długość głowni wynosi 245 mm.

Pochwa na 100% pochodzi od innego bagnetu. Mam jeszcze kilka innych fotek przedmiotowego bagnetu.

Na przesłanych zdjęciach gołym okiem widać jedynie oznaczenie 284.

Z góry dziękuje za pomoc. 

Jarosław ale nie Kaczyński :)

IMG_2401.jpg

IMG_2397.jpg

IMG_2404.jpg

IMG_2403.jpg

IMG_2400.jpg

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Producent, Horster, E.u.F, Stahl u . Metallwarenfabr.,Solingen. Pierwszy na liście pod względem ilości wyprodukowanych sztuk bagnetu S 84/98. Produkcja z lat 37-40, wartość 30 zł  

co to jest KS 92 ?

Edytowane przez bert.F

• 0
22 godziny temu, Jarek83 napisał:

Pochwa na 100% pochodzi od innego bagnetu.

A dlaczego tak twierdzisz ?

2 godziny temu, bert.F napisał:

co to jest KS 92 ?

Może Kolega miał na myśli Nóż wojskowy wz. 92.

P.S. Jaka cena, nie wiem, mnie to nie interesuje ale podejrzewam iż pochwa przewyższy cenę bagnetu lub tego co z niego pozostało tym bardziej iż okładki plus śruby i nakrętki nie wydają się być z epoki.

• 0

Czyli wartość historyczna raczej znikoma. Może to będzie pewna profanacja ale mam pomysł aby przywrócić go do stanu używalności np. do do otwierania konserw:P

Edmundo tak chodzi o wz 92 ale w moim środowisku potocznie  był nazywany KS-em lub Bolesławem.

• 0
4 minuty temu, Jarek83 napisał:

Może to będzie pewna profanacja ale mam pomysł aby przywrócić go do stanu używalności np. do do otwierania konserw:P

Moja sugestia jest taka abyś tego nie robił, to naprawdę była by profanacja, zostaw jak jest, w sumie pomimo małej wartości materialnej to jest jakaś pamiątka z epoki. Na upartego to pochwę można przywrócić do pewnego podobieństwa sprzed lat, ale też bym tego nie robił.

7 minut temu, Jarek83 napisał:

...w moim środowisku potocznie  był nazywany KS-em lub Bolesławem.

Tak rozumiem, Bolesławiec czyli 62 Kompania Specjalna ale pamiętaj iż wcześniej był także nóż umownie zwany ""62 KS".

Pozdrawiam