korsar Napisano 7 Marzec 2022 Share Napisano 7 Marzec 2022 Witam, Przypuszczam, że wpinka jest z pagonu carskiego. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić. Litera ma wysokość 2 cm. Może ktoś wie, co oznacza litera N? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 korsar Napisano 7 Marzec 2022 Autor Share Napisano 7 Marzec 2022 30 minut temu, Dennis napisał: Carski pagon Ale to jest literą I (jak Iwan). Jeżeli carska to faktycznie I, ale czy litera coś konkretnego oznacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 korsar Napisano 7 Marzec 2022 Autor Share Napisano 7 Marzec 2022 25 minut temu, Dennis napisał: Zawsze, inaczej jaki by to miało sens A co w takim razie znaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 korsar Napisano 8 Marzec 2022 Autor Share Napisano 8 Marzec 2022 8 godzin temu, Dennis napisał: Według mnie na teraz są trzy możliwości: 1. imperatorski - ale taki pułk raczej jednak zwykle posługiwał się inicjałem imienia władcy, 2. inżynieryjny - mój wymysł, 3. inicjał nazwy miasta - (np. Dęblin był kiedyś Iwanogrodem i był sobie taki 99-й пехотный Ивангородский полк - ale to nie ten). Może dla odmiany napiszesz gdzie literka się znalazła - a nuż pomoże cokolwiek. W chwili wolnej proponuję hasło do Google: Шифровки НА ПОГОНАХ lub obrazki do rozkazu z 1911 roku https://dobroni.pl/post/carskie-grh-w-polsce-f556429/strona3 i te obrazki też http://www.sammler.ru/index.php?showtopic=161755 Wpinka wyszła pod Warszawą, będzie kilka kilometrów od granic miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Edmundo Napisano 8 Marzec 2022 Share Napisano 8 Marzec 2022 Na bank z rosyjskiego naramiennika. I- jak Inżynieryjny, raczej odpada, były bataliony saperów a więc raczej było by C- jak Cапёрный. Moim zdaniem to Dębliński czyli I- jak Iwangorodzki Forteczny Pułk Piechoty ale z kolei pułki forteczne rozformowano bodajże w 1909 r. a więc I wś odpada, choć nie wiadomo co tam mieli na mundurach żołnierze z rezerwy, a tu pola do domniemań jest wiele. Dla porównania dodaję fotografię mojej "bukwy" z naramiennika 6 Wołyńskiego Pułku Ułanów. Wysokość 15 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 G1ml1 Napisano 8 Marzec 2022 Share Napisano 8 Marzec 2022 Te literki w żadnym razie nie pochodzą z pagonów, to literki do oznaczania kaloszy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Edmundo Napisano 8 Marzec 2022 Share Napisano 8 Marzec 2022 1 godzinę temu, G1ml1 napisał: Te literki w żadnym razie nie pochodzą z pagonów, to literki do oznaczania kaloszy. Zapewne masz na myśli własne walonki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 G1ml1 Napisano 8 Marzec 2022 Share Napisano 8 Marzec 2022 Nie z walonek, a z kaloszy. https://mdrussia.ru/topic/43130-bukva-dlya-galosh/ Kolejny wynalazek Petera Savelieva, niewiele osób wie. Petersburg słynie ze złej pogody, dlatego bardzo popularne były kalosze (kalosze). Zwyczajowo zostawiano je przy frontowym wejściu do budynku mieszkalnego, instytucji lub innym miejscu publicznym. Ale pojawił się problem: wśród wielu identycznych kaloszy bardzo trudno było zidentyfikować własne. Mistrz Savelyev ponownie znalazł wyjście z tej sytuacji. Wymyślił, jak wyodrębnić identyczne kalosze bez twarzy: zaczął produkować do nich eleganckie, łatwe do przyczepienia litery z różnych asortymentów. Od razu powstało ogromne zapotrzebowanie na te „listy na kalosze”. W 1901 r. ponownie musieli zrobić nowy znak na sklepie na Kazańskiej: „P. Sawieliew. Produkcja ostróg i liter do kaloszy. wklep w szukajkę "буквы для галош" Może bukwa "u" z kaloszy 6 Wołyńskiego Pułku Ułanów... Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
korsar
Witam,
Przypuszczam, że wpinka jest z pagonu carskiego. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić. Litera ma wysokość 2 cm. Może ktoś wie, co oznacza litera N?
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi