Matwoj Posted March 5, 2022 Posted March 5, 2022 Witam serdecznie. Proszę o info odnośnie tej skrzyni. Podobno przyjechała z Niemiec razem z więźniem obozu jenieckiego po 2 ww. Jaka to skrzynia? Niemcy USA? Czy jeszcze co innego
M164U2 Posted March 8, 2022 Posted March 8, 2022 7 hours ago, Matwoj said:ale ostatnio pewna osoba uparcie twierdzi że to skrzynia niemiecka... Na 1000% hameryka. Bo w języku Szekspira RAIN COAT znacztytsia płaszcz przeciw deszczowy, a po giermansku to by było REGENMANTEL, albo mi tak przynajmniej Googel uparcie mówił. Dodatkowo 72-R-4052 to w US army jest nic innego jak...płaszcz przeciw deszczowy, ponowie Googel na to nalegał.
Matwoj Posted March 9, 2022 Author Posted March 9, 2022 Panowie;D dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, nie mam już głupich pytań i dziękuję za pomoc;)
Tomasz70 Posted March 5, 2022 Posted March 5, 2022 Skrzynia amerykańska, II wojna światowa, na płaszcze przeciwdeszczowe US Army - wg oficjalnej nomenklatury: Raincoat, Synthetic Resin Coated, OD, Dismounted (takie, jak pokazany na załączonym zdjęciu). Płaszcze tego typu wprowadzono w 1942 - miały zastąpić modele podgumowane i oszczędzać cenny kauczuk.
Matwoj Posted March 7, 2022 Author Posted March 7, 2022 Dzięki za odpowiedź, jesteś pewny swojej oceny? Sory ze pytam ale mi też się zdaje że to skrzynia USA, kilka osób mi tak mówiło w tym mój dziadek który wrócił z nią z niemieckiego obozu koncentracyjnego, ale ostatnio pewna osoba uparcie twierdzi że to skrzynia niemiecka... I już sam nie wiem... Chciał bym ją odrestaurować jakoś tylko jeszcze nie wiem jak się za to zabrać żeby nie zniszczyć napisów.
bjar_1 Posted March 7, 2022 Posted March 7, 2022 Teraz, Matwoj napisał: pewna osoba uparcie twierdzi że to skrzynia niemiecka Niech liźnie trochę języków obcych :D
Ducati Posted March 7, 2022 Posted March 7, 2022 1 hour ago, Matwoj napisał: pewna osoba uparcie twierdzi że to skrzynia niemiecka chyba że przez zasiedzenie
Tomasz70 Posted March 7, 2022 Posted March 7, 2022 Matwoj, tak jak potwierdzają tutejsze autorytety - Twoje wątpliwości są nieuzasadnione. Skrzynia jest amerykańska i wojenna. Co do konserwacji - dobre efekty daje pasta do siodeł z woskiem pszczelim.
Question
Matwoj
Witam serdecznie. Proszę o info odnośnie tej skrzyni. Podobno przyjechała z Niemiec razem z więźniem obozu jenieckiego po 2 ww. Jaka to skrzynia? Niemcy USA? Czy jeszcze co innego
7 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.