Matwoj Napisano 5 Marzec 2022 Napisano 5 Marzec 2022 Witam serdecznie. Proszę o info odnośnie tej skrzyni. Podobno przyjechała z Niemiec razem z więźniem obozu jenieckiego po 2 ww. Jaka to skrzynia? Niemcy USA? Czy jeszcze co innego
M164U2 Napisano 8 Marzec 2022 Napisano 8 Marzec 2022 7 hours ago, Matwoj said:ale ostatnio pewna osoba uparcie twierdzi że to skrzynia niemiecka... Na 1000% hameryka. Bo w języku Szekspira RAIN COAT znacztytsia płaszcz przeciw deszczowy, a po giermansku to by było REGENMANTEL, albo mi tak przynajmniej Googel uparcie mówił. Dodatkowo 72-R-4052 to w US army jest nic innego jak...płaszcz przeciw deszczowy, ponowie Googel na to nalegał.
Matwoj Napisano 9 Marzec 2022 Autor Napisano 9 Marzec 2022 Panowie;D dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi, nie mam już głupich pytań i dziękuję za pomoc;)
Tomasz70 Napisano 5 Marzec 2022 Napisano 5 Marzec 2022 Skrzynia amerykańska, II wojna światowa, na płaszcze przeciwdeszczowe US Army - wg oficjalnej nomenklatury: Raincoat, Synthetic Resin Coated, OD, Dismounted (takie, jak pokazany na załączonym zdjęciu). Płaszcze tego typu wprowadzono w 1942 - miały zastąpić modele podgumowane i oszczędzać cenny kauczuk.
Matwoj Napisano 7 Marzec 2022 Autor Napisano 7 Marzec 2022 Dzięki za odpowiedź, jesteś pewny swojej oceny? Sory ze pytam ale mi też się zdaje że to skrzynia USA, kilka osób mi tak mówiło w tym mój dziadek który wrócił z nią z niemieckiego obozu koncentracyjnego, ale ostatnio pewna osoba uparcie twierdzi że to skrzynia niemiecka... I już sam nie wiem... Chciał bym ją odrestaurować jakoś tylko jeszcze nie wiem jak się za to zabrać żeby nie zniszczyć napisów.
bjar_1 Napisano 7 Marzec 2022 Napisano 7 Marzec 2022 Teraz, Matwoj napisał: pewna osoba uparcie twierdzi że to skrzynia niemiecka Niech liźnie trochę języków obcych :D
Ducati Napisano 7 Marzec 2022 Napisano 7 Marzec 2022 1 hour ago, Matwoj napisał: pewna osoba uparcie twierdzi że to skrzynia niemiecka chyba że przez zasiedzenie
Tomasz70 Napisano 7 Marzec 2022 Napisano 7 Marzec 2022 Matwoj, tak jak potwierdzają tutejsze autorytety - Twoje wątpliwości są nieuzasadnione. Skrzynia jest amerykańska i wojenna. Co do konserwacji - dobre efekty daje pasta do siodeł z woskiem pszczelim.
Pytanie
Matwoj
Witam serdecznie. Proszę o info odnośnie tej skrzyni. Podobno przyjechała z Niemiec razem z więźniem obozu jenieckiego po 2 ww. Jaka to skrzynia? Niemcy USA? Czy jeszcze co innego
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.