Skocz do zawartości
  • 0

Skrzynia wojskowa?

Pytanie

Napisano

Witam serdecznie. Proszę o info odnośnie tej skrzyni. Podobno przyjechała z Niemiec razem z więźniem obozu jenieckiego po 2 ww. Jaka to skrzynia? Niemcy USA? Czy jeszcze co innego

IMG_20220305_130617.jpg

IMG_20220305_130608.jpg

IMG_20220305_130556.jpg

IMG_20220305_130550.jpg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Napisano

Skrzynia amerykańska, II wojna światowa, na płaszcze przeciwdeszczowe US Army - wg oficjalnej nomenklatury: Raincoat, Synthetic Resin Coated, OD, Dismounted (takie, jak pokazany na załączonym zdjęciu). Płaszcze tego typu wprowadzono w 1942 - miały zastąpić modele podgumowane i oszczędzać cenny kauczuk.

IMG_20220305_173824.jpg

• 0
Napisano

Dzięki za odpowiedź, jesteś pewny swojej oceny? Sory ze pytam ale mi też się zdaje że to skrzynia USA, kilka osób mi tak mówiło  w tym mój dziadek który wrócił z nią z niemieckiego obozu koncentracyjnego, ale ostatnio pewna osoba uparcie twierdzi że to skrzynia niemiecka... I już sam nie wiem... Chciał bym ją odrestaurować jakoś tylko jeszcze nie wiem jak się za to zabrać żeby nie zniszczyć napisów. 

• 0
Napisano

Matwoj, tak jak potwierdzają tutejsze autorytety - Twoje wątpliwości są nieuzasadnione. Skrzynia jest amerykańska i wojenna. Co do konserwacji - dobre efekty daje pasta do siodeł z woskiem pszczelim.

• 0
Napisano
7 hours ago, Matwoj said:ale ostatnio pewna osoba uparcie twierdzi że to skrzynia niemiecka... 

Na 1000% hameryka.  

Bo w języku Szekspira RAIN COAT znacztytsia płaszcz przeciw deszczowy, a po giermansku to by było REGENMANTEL, albo mi tak przynajmniej Googel uparcie mówił.  
Dodatkowo 72-R-4052 to w US army jest nic innego jak...płaszcz przeciw deszczowy, ponowie Googel na to nalegał.

DA1D6553-C1FF-446B-BDE7-58E53D0ECF84.jpeg