RDW60 Napisano 7 Luty 2022 Share Napisano 7 Luty 2022 Kilka lat temu została znaleziona na wrześniowym pobojowisku moneta o nominale 50 groszy z 1923r. Ewidentnie kula uderzyła w monetę, ale to był chyba rykoszet bo wg. mnie odcisnął się na niej tył "zadnia strona" pocisku pistoletowego lub karabinowego. Ile razy na nią patrzę, to myślę sobie, że ta "szczęściara" uratowała życie żołnierzowi, który ją miał prawdopodobnie w kieszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 7 Luty 2022 Share Napisano 7 Luty 2022 Żaden rykoszet! Ktoś próbował zrobić z monety cokolwiek innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RDW60 Napisano 8 Luty 2022 Autor Share Napisano 8 Luty 2022 Mocna sugestia, moze i tak bylo, nie dowiemy sie nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipolit-O4 Napisano 8 Luty 2022 Share Napisano 8 Luty 2022 "Talerzyk" od śruby mocującej maszynkę do mięsa odpadł i by nie uszkodzić stołu monetę podkładano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 8 Luty 2022 Share Napisano 8 Luty 2022 Mocną sugestią jest twierdzenie, że to rykoszet 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RDW60 Napisano 8 Luty 2022 Autor Share Napisano 8 Luty 2022 21 godzin temu, RDW60 napisał: ale to był chyba rykoszet bo wg. mnie odcisnął się na niej tył "zadnia strona" pocisku pistoletowego lub karabinowego. 3 godziny temu, sqr napisał: Mocną sugestią jest twierdzenie, że to rykoszet Nie nazywaj domniemania twierdzeniem, ja się przy swoich skojarzeniach nie upieram. Nie widzę w moim zapytaniu powodów do wyśmiewania mnie. 5 godzin temu, hipolit-O4 napisał: "Talerzyk" od śruby mocującej maszynkę do mięsa odpadł i by nie uszkodzić stołu monetę podkładano. Pamiętam z dzieciństwa taką maszynkę do mielenia mięsa i rzeczywiście podkładką była moneta. Twoje skojarzenie doprecyzowuje stwierdzenie sqr. Dziękuję za pomoc w rozjaśnieniu pochodzenia "blizny" na monecie z 1923r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi