formoza58 Napisano 14 Lipiec Autor Napisano 14 Lipiec 23 sierpnia 1919 roku, na Polach Mokotowskich w Warszawie, na oczach Józefa Piłsudskiego, rozbił się samolot " Orzeł Biały" W wypadku zginęli ppor. Kazimierz Jesionowski i inżynier Karol Słowik. Obaj spoczęli na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach... Cytuj
Grzesio Napisano 19 Lipiec Napisano 19 Lipiec Nagrobek Wilhelma Kubasa, który zaintrygował mnie na cmentarzu św. Jerzego w Pucku - w tej samej alejce, co marynarzy z ORP Kaszub i obok nich jedyny wojskowy pochówek sprzed 1939, na jaki w Pucku trafiłem. Raczej urzędnik niż żołnierz - ale czy wiadomo coś więcej? 1 Cytuj
MonikaNJ Napisano 19 Lipiec Napisano 19 Lipiec (edytowane) Niestety metryka zgonu nic nie wyjaśnia. Edytowane 19 Lipiec przez MonikaNJ 1 Cytuj
MonikaNJ Napisano 19 Lipiec Napisano 19 Lipiec Być może chodzi o Wypadek na pokazach lotniczych w Pucku – Wikipedia, wolna encyklopedia 2 Cytuj
Grzesio Napisano 28 Lipiec Napisano 28 Lipiec Wg informacji z Muzeum MDLot grób kolejnej ofiary wypadku na pokazach w 1922 znajdować się ma na cmentarzu parafialnym, niedaleko na lewo od wejścia. Przeszedłem się, nie znalazłem. I raczej go już nie ma - wg grobonetu na wszystkich trzech puckich cmentarzach istnieje zaledwie sześć (!) pochówków z roku 1922 i poza Wilhelmem Kubasem żaden nie pasuje. Cytuj
formoza58 Napisano 28 Lipiec Autor Napisano 28 Lipiec Nie ma rodziny, nieopłacony grób... Padre zarządza.:-( Cytuj
MonikaNJ Napisano 28 Lipiec Napisano 28 Lipiec 13 minut temu, Grzesio napisał: Wg informacji z Muzeum MDLot grób kolejnej ofiary wypadku na pokazach w 1922 znajdować się ma na cmentarzu parafialnym, niedaleko na lewo od wejścia. Przeszedłem się, nie znalazłem. I raczej go już nie ma - wg grobonetu na wszystkich trzech puckich cmentarzach istnieje zaledwie sześć (!) pochówków z roku 1922 i poza Wilhelmem Kubasem żaden nie pasuje. Zauważ, że Wilhelm zmarł (według metryki zgonu) dwa dni po wypadku. Podali, że ofiar śmiertelnych było 9 w tym 8 na miejscu. To były pokazy inne osoby mogły być spoza Pucka. Cytuj
Grzesio Napisano 28 Lipiec Napisano 28 Lipiec No dobrze, znalazłem wykaz ofiar śmiertelnych wypadku z 15 sierpnia 1922: mar. Mikołaj Jesień, kompania garnizonowa bosm. Franciszek Jelonek, Lotnictwo Morskie bosmanmat Bazyli Kowalew, Oddział Portowy mar. Antoni Mastalerek, orkiestra Komendy Portu mar. Andrzej Ganski (Ganki), ORP Mewa mar. Tadeusz Kuszewski (zmarł w szpitalu po 17.08) urz. IX rangi Dow. Floty Wilhelm Kubas Józefa Jelonek, żona bosmana Irena Jelonek, córka bosmana Wacław Toczyński, syn komandora z Pucka Erna Magdzik (Magdzyk), córka fabrykanta z Pucka Ogółem wg pisma kpt. lek. dr. Szymkiewicza do Szefa Sanitarnego KMW z 17.08 poszkodowanych zostało 47 osób. I z tego, co pamiętam, jest jakaś kontrowersja z liczbą ofiar śmiertelnych, acz nie pomnę teraz, gdzie o tym czytałem. Bodaj wynika to ze zdjęcia konduktu przemierzającego rynek z fary na cmentarz, w którym znajduje się pięć trumien - a wg oficjalnych danych ofiary cywilne były cztery. 1 Cytuj
MonikaNJ Napisano 29 Lipiec Napisano 29 Lipiec 10 godzin temu, Grzesio napisał: No dobrze, znalazłem wykaz ofiar śmiertelnych wypadku z 15 sierpnia 1922: mar. Mikołaj Jesień, kompania garnizonowa bosm. Franciszek Jelonek, Lotnictwo Morskie bosmanmat Bazyli Kowalew, Oddział Portowy mar. Antoni Mastalerek, orkiestra Komendy Portu mar. Andrzej Ganski (Ganki), ORP Mewa mar. Tadeusz Kuszewski (zmarł w szpitalu po 17.08) urz. IX rangi Dow. Floty Wilhelm Kubas Józefa Jelonek, żona bosmana Irena Jelonek, córka bosmana Wacław Toczyński, syn komandora z Pucka Erna Magdzik (Magdzyk), córka fabrykanta z Pucka Ogółem wg pisma kpt. lek. dr. Szymkiewicza do Szefa Sanitarnego KMW z 17.08 poszkodowanych zostało 47 osób. I z tego, co pamiętam, jest jakaś kontrowersja z liczbą ofiar śmiertelnych, acz nie pomnę teraz, gdzie o tym czytałem. Bodaj wynika to ze zdjęcia konduktu przemierzającego rynek z fary na cmentarz, w którym znajduje się pięć trumien - a wg oficjalnych danych ofiary cywilne były cztery. Przejrzałam metryki zgonów i tak: Franciszek Jelonek jego żona i córeczka zmarli 15/08 o godz. 1830 Bazyli Kowalew też 15/08 o 18.30 -znalazłam jego grób z napisem po rosyjsku na nagrobku ale nie wiem gdzie jest. Na FB jest konto Puck Retro i tam właśnie jest zdjęcie. Mikołaj Jesień 15/08 o 19.15 Wacław Toczyński 16/08 o 3.15 Andrzej Gański 16/08 o 6.30 Antoni Mastalerek 16/08 o 7.00 Wilhelm Kubas 17/08 o 7.00 Erna Magdzick 20/08 o 19.00 była wyznania ewangelickiego metryki zgonu Tadeusza Kuszewskiego nie ma w księgach USC Puck jest natomiast metryka Józefa Kunath ucznia siodlarskiego zm. 15/08 o 20.15 ale to może tylko zbieżność daty. Wszyscy zmarli w szpitalu Augusty Wiktorii 1 Cytuj
MonikaNJ Napisano 29 Lipiec Napisano 29 Lipiec Na stronie Muzeum Ziemi Puckiej jest jeszcze wymieniony Edmund Łaszewski syn restauratora (w metryce zgonu jest napisane syn kupca) zm. 31/08 o 6.00 nie jest napisane gdzie dokładnie zmarł, być może już w domu. Cytuj
Grzesio Napisano 29 Lipiec Napisano 29 Lipiec (edytowane) 58 minut temu, MonikaNJ napisał: Bazyli Kowalew też 15/08 o 18.30 -znalazłam jego grób z napisem po rosyjsku na nagrobku ale nie wiem gdzie jest. Na FB jest konto Puck Retro i tam właśnie jest zdjęcie. Wg komentarza pod wpisem - Cmentarz Stary w Łodzi, część prawosławna. Jest tam też jedna ciekawa uwaga: "Wacław Toczyski, syn kmdr. ppor. inż. Kajetana Toczyskiego (zabytkowy grób chłopca do niedawna stał na cmentarzu przy dworcu )" To był zapewne ten grób, o którym powiedziano mi w Muzeum MDLot. 32 minuty temu, MonikaNJ napisał: Na stronie Muzeum Ziemi Puckiej jest jeszcze wymieniony Edmund Łaszewski syn restauratora (w metryce zgonu jest napisane syn kupca) zm. 31/08 o 6.00 nie jest napisane gdzie dokładnie zmarł, być może już w domu. Sprawdzę w wykazie poszkodowanych - być może on byłby tą piątą ofiarą cywilną. Albo druga córka bosm. Jelonka. Edytowane 29 Lipiec przez Grzesio 1 Cytuj
Grzesio Napisano 29 Lipiec Napisano 29 Lipiec A więc: Edmund Łaszewski, syn restauratora, wymieniany jest w wykazie z dn. 21.08 jako ciężko ranny, czyli jest 12. ofiarą śmiertelną wypadku. Józef Kunath nie pojawia się w wykazach poszkodowanych, zatem jest to przypadkowa zbieżność czasu zgonu. Druga córka bosmana Jelonka, wspomniana jako zmarła we wpisie na FB, to Helena Jelonek, zaliczona do lekko rannych, zatem podejrzewam, że raczej jednak przeżyła. Tadeusz Kuszewski, któremu amputowano lewe podudzie, musiał umrzeć w dniach 17-22.08; poszkodowany został też jego brat Stanisław, który stracił prawe podudzie. Część rannych trafiła z czasem do szpitali w Wejherowie i Toruniu, ale gdy ich stan pozwalał na transport. Reasumując, do końca miesiąca mamy 12 ofiar śmiertelnych, 7 wojskowych i 5 cywili. 1 Cytuj
MonikaNJ Napisano 29 Lipiec Napisano 29 Lipiec Wejherowo sprawdziłam Tadeusza Kuszewskiego brak w księgach zgonów. Toruń to niestety bardzo wkurzająca strona z księgami GwA i muszę trochę nabrać mocy urzędowej, ale sprawdzę. Swoją drogą, straszna tragedia np. Irenka Jelonek miała ok. rok i cztery miesiące. Opis np. na stronie Muzeum Ziemi Puckiej bardzo przejmujący. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi