Skocz do zawartości
  • 0

Łóżko ze szpitala polowego?

lyski14

Pytanie

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

I wszystko wskazuje, że to raczej III Rzesza i II wojna światowa, niż Prusy i pierwszy światowy konflikt - styl, sposób wykonania, czcionka szablonu, logo etc.

Napisano
30 minut temu, Tomasz70 napisał:

I wszystko wskazuje, że to raczej III Rzesza i II wojna światowa, niż Prusy i pierwszy światowy konflikt - styl, sposób wykonania, czcionka szablonu, logo etc.

Tak jest.

Napisano

Może i rzeczywiście będą 2 wojenne. A spotkał się może ktoś już z podobnymi? szukałem trochę i nie mogę znaleźć nic podobnego 

Napisano

Nie spotkałem się z takim modelem. Zadziwiają sprytne rozwiązania - domyślam się, że te nóżki-słupki są ruchome i mogą służyć do dźwigania jako np nosze, a ich zakończenia wskazują, że co najmniej dwa takie łóżka mogły być łączone (dodatkową tuleją) jedno nad drugim, jak piętrowe.

Napisano

Tak same nogi są składane i blokują się śrubą z nakrętką motylkową i rzeczywiście mogły być łączone piętrowo bo tulejki na dwóch końcach nogi pasują do siebie. 

Napisano

Więc wersja z lazaretem jest prawdziwa, z tym, że to zdecydowanie II wojna światowa. Farba Dunkelgelb wskazuje na wojskowe zastosowanie i okres po 1942 roku. Z ciekawości - z jakiego regionu pochodzi ten egzemplarz?

Napisano

Z dużą dozą prawdopodobieństwa można więc określić okres produkcji na lata 1943-1944 i przypisać egzemplarz do służb medycznych Wehrmachtu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie