Kategart Napisano 29 Wrzesień 2021 Share Napisano 29 Wrzesień 2021 Dzień dobry. Ostatnio przeprowadziłem mały remontu na strychu i znalazłem komplet 12 talerzy (6 deserowych i 6 dużych). Na podstawie sygnatur i poszukiwań wyszło mi że to porcelana z Miśni z serii "Kwiaty i owady" technika: malowanie kobaltem. Bardzo proszę o informację czy moje ustalenia są prawidłowe. Bedę wdzięczny za wszelkie informacje mogące mnie dokształcić w temacie tego konkretnego wzoru. Z góry dziękuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kategart Napisano 1 Październik 2021 Autor Share Napisano 1 Październik 2021 Bardzo dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Przez te kilka dni dowiedziałem sie wielu ciekawych faktów na temat porcelany o których nie miałem do tej pory pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szutnik Napisano 29 Wrzesień 2021 Share Napisano 29 Wrzesień 2021 Raczej 1815-1924 i skup się na tym małym c po prawej - może będzie konkretniej :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kategart Napisano 29 Wrzesień 2021 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2021 Na dużych talerzach (szer. 24 cm) poza sygnaturą narysowaną błękitnym kobaltem jest napis: "13." oraz wycisk 22 N. Niestety takich wycisków nie udało mi się przypasować do żadnych publikacji do których dotarłem. Jedyna informacja jaka znalazłem, że to może byc oznaczenie aktualnego dyrektora manufaktury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Van Pelt Napisano 1 Październik 2021 Share Napisano 1 Październik 2021 22N. To może być nr modelu. Na początku były jeden do czterocyfrowych (0-0000), po 1764 weszły alfabetyczne A 0-Z 00, a od 1851 wprowadzono A 000 - Z 300. A w ogóle to wszędzie są błędy :) w registrach. Są jeszcze wyciskane np. L 230. Jest to zakodowany skład mieszanki. Ale te co widziałem, były zapisane w ciągu. Wszystkie dodatkowe oznaczenia mogą mieć kilka znaczeń: nr formy, wzoru, zdobienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 29 Wrzesień 2021 Share Napisano 29 Wrzesień 2021 Tak, znak Miśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kategart Napisano 29 Wrzesień 2021 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2021 Który to może byc rok? Próbuje dopasować sygnaturę do wzoru i wychodzi mi rok 1875. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Kategart
Dzień dobry.
Ostatnio przeprowadziłem mały remontu na strychu i znalazłem komplet 12 talerzy (6 deserowych i 6 dużych).
Na podstawie sygnatur i poszukiwań wyszło mi że to porcelana z Miśni z serii "Kwiaty i owady" technika: malowanie kobaltem.
Bardzo proszę o informację czy moje ustalenia są prawidłowe.
Bedę wdzięczny za wszelkie informacje mogące mnie dokształcić w temacie tego konkretnego wzoru.
Z góry dziękuje.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.