traper6 Napisano 22 Sierpień 2021 Share Napisano 22 Sierpień 2021 Chodzi mi o jak najszybsze usuwanie wielowarstwowych powłok lakierniczych z żelaznych elementów w ilości niemalże hurtowej (przedwojenne klamki i okucia od drzwi i okien). I tu jest moje pytanie. Czym zabezpieczyć powierzchnie tych elementów przed ponownym osadzaniem się korozji. Jeżeli kąpiele, to w czym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 22 Sierpień 2021 Share Napisano 22 Sierpień 2021 Cytat Chodzi mi o jak najszybsze usuwanie wielowarstwowych powłok lakierniczych z żelaznych elementów w ilości niemalże hurtowej piaskowanie najszybsze imo zabezpieczenie przed rudą - benzyna z rozpuszczonym woskiem ze świec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 22 Sierpień 2021 Share Napisano 22 Sierpień 2021 To odlewy żeliwne? Jak tak to 2 in 1 Oksydowanie na Gorąco - Czernienie Ogniowe - Oksyda Ogniowa (iwonalaszczyk.pl) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
traper6 Napisano 22 Sierpień 2021 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2021 Pany Oksydowanie znam, bo przerabiałem to na innych rodzajach "klamek". Ale to nie o to chodzi, gdyż. to ma mieć naturalny kolor żelaza. Piaskowanie jest drogie, a tym bardziej jeżeli wchodzi w rachubę ....siąt, czy też ....set elementów. Ale wiem co potrafi zrobić kwas azotowy. Testowałem go na na lakierni proszkowej przy czyszczeniu zawiesi pod malowane elementy. Ze 20 - 40 warstw farby o różniastych kolorach i kwas czyścił pięknie i szybko do żywego żelaza. Testowałem go też na nieczyszczonym wykopku 98k. Reakcja chemiczna była gwałtowna. Kwas się po prostu "gotował". Rdzę usunęło aż za bardzo, do ostatniej drobiny, ale po kilku dniach pojawiła się ruda. Ale przetestuję to co poleca Predi. Tego jeszcze nie przerabiałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 22 Sierpień 2021 Share Napisano 22 Sierpień 2021 Popytaj tych co robią renowacje felg. (8) Usuwanie lakieru z felg - renowacja felg za pomocą Wheel Strip - YouTube Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
predi888 Napisano 22 Sierpień 2021 Share Napisano 22 Sierpień 2021 Cytat Ale przetestuję to co poleca Predi. Tego jeszcze nie przerabiałem. to jest tylko do zabezpieczania , element musisz przedtem solidnie wytrawić( ja używałem fedoxa), ewentualnie gotowanie w wosku, tylko tam musi być odpowiednia temperatura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wis2 Napisano 22 Sierpień 2021 Share Napisano 22 Sierpień 2021 Soda kaustyczna (wodorotlenek sodu) szybko usuwa farby. Silnie żrąca substancja rozpuszcza aluminium, a stalowe elementy należy spłukać wodą bo skorodują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Julekcezar Napisano 22 Sierpień 2021 Share Napisano 22 Sierpień 2021 Potwierdzam, wodorotlenek bardzo dobrze usuwa farby. Trzeba tylko potem wymoczyć w wodzie destylowanej żeby go wypłukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.