Skocz do zawartości
  • 0

zdjęcie

slabra

Pytanie

Witam. Posiadam takie oto zdjęcie. Nie wiem kiedy zostało ono zrobione. Czy na podstawie ubioru tych dzieci można określić jakiś przybliżony okres? Nie mam na myśli roku powstania, bo to niemożliwe, ale chodzi mi o przybliżony okres. Wydaje mi się ze te fartuszki dziewczynek i mundurki chłopców są charakterystyczne. Z góry dziękuje za wszelkie sugestie.

stare.jpg

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

32 minutes ago, Tyr napisał:

Akurat na "pzia" dla dziewcząt było praktyczne zawsze, nawet do dziś, a nie modowe, więc nie wyrokuje o datowaniu...

Nie ma jak "expert" od wszystkiego.

Taki cytat pochodzący z:

https://niepodlegla.gov.pl/o-niepodleglej/moda-dziecieca-w-przedwojennej-polsce/

"Przez cały okres międzywojenny małe dzieci nosiły fryzurę na „pazia”, która była odbiciem bardzo modnej w latach 20. fryzury kobiecej."

PS.

Panie "expert":

5 hours ago, Tyr napisał:

Obstawiał bym

Tryb przypuszczający ma formę łączoną, inaczej daje po oczach i wiele mówi.

Turlaj  się ekspercie od fryzurd; bo takie fryzury nosiły dziewczęta nawet w latach 80-tych.  A o ortografii do Miodka donos napisz a jak nie poskutkuje to do unii . Masz coś do powiedzenia  prócz buraczanych tekstów?

6 minut temu, Tyr napisał:

Zależy . bo może tam nie babcia ale prababcia...

Dokładnie... Dlatego pytam o którą polowe 20-lecia może chodzić. Równie dobrze na zdjęciu może być jej siostra, albo bracia. A możne na zdjęciu jest cala rodzina... A może i prababcia. Pozostaje mi tylko gdybanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie