Skocz do zawartości
  • 0

Co to za lufy??

ubenfurer

Pytanie

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tia, zastanawiałem się nad ZB-53, ale to na pewno nie to. Lufa ZB była dużo rzadziej żebrowana, miała zupełnie inne mocowanie w komorze zamkowej, inne, znacznie większe elementy układu gazowego i częściowo spiłowane żebra na tylnej połowie.
Natomiast ja obstawiałbym cekaem Diegtiarowa wz. 1939, używany takoż przez Niemców jako 7,62 mm sMG 218(r).
Pytanie dodatkowe - czy w spodniej stronie tego cycka odprowadzającego gazy z lufy jest otwór? sMG 218(r) miał tam wkręcony taki dinx, chyba regulator gazowy - bo tak w ogóle, to pasuje idealnie.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Dlaczego nie mosin ?
Pierwszą żeczą któtra żucą się w oczy jest kabłąk spustowy , napewno to nie jest on mosinowski, choć może ktoś tylko taki dołożył ??? celownik to jak się przyglądam to mi wygląda na ramkowy (a raczej to co z niego zostało), kurek zamka wygląda podobnie ale raczej jest inny (mosin ma dosyć duży grzybek)
A pozatym to jak ty na tej fotce zobaczyłeś że to jest zamek od Mosina? bo ja to tylko widzę zarys rączki zamkowej i kurka i nieda się stwierdzić po tej fotce że to jest mosinowski
100% pewności dać nie mogę bo słabo widać na fotce , ale stwierdzam że mi to raczej nie wygląda na mosina.

pzdr
Napisano
Witam!
Od dołu:
-dwie lufy od rosyjskiego DP wersji czołgowej,
-lufa niemieckiego MG42,
-mauser 71(?) lub coś jednostrzałowego,
-wczesny model pancerfausta,
-nie wiem.
Jeśli możesz to daj dokładniejsze zdjęcie tej lufy z zamkiem i tej z samej góry to może coś bliżej da się powiedzieć.
pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
1.NIe wiem.
2.Pancerfaust
3.Ten ie mosin" to mosinoski kbks.Był bez magazynka ładowany pojedyńczo.
4.lufa od mg,i dwie od DT.
pozdrowienia dla UBENFURERA!
Napisano
co do 4 od gory to bedzie mg42 (moze sie myle ),2 od gory to chyba rura od panzerfausta ,to na samej gorze to nie zabardzo wiem co to jest ...
Napisano
Pierwsze od gory jezeli urzebrowane to jakis drugowojenny RKM lub CKM. Cos ruskiego albo polski wz28. Nie widac dokladnie. Drugi obiekt od gory to panzerfaust 60. 3 to mosin 91/30 z urwanym pudelkiem magazynka. 4-MG42 a 56 to lufy albo od naszego RKM wz.28 albo od sprzetow czeskich.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie