Skocz do zawartości
  • 0

Co to za lufy??

ubenfurer

Pytanie

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Tia, zastanawiałem się nad ZB-53, ale to na pewno nie to. Lufa ZB była dużo rzadziej żebrowana, miała zupełnie inne mocowanie w komorze zamkowej, inne, znacznie większe elementy układu gazowego i częściowo spiłowane żebra na tylnej połowie.
Natomiast ja obstawiałbym cekaem Diegtiarowa wz. 1939, używany takoż przez Niemców jako 7,62 mm sMG 218(r).
Pytanie dodatkowe - czy w spodniej stronie tego cycka odprowadzającego gazy z lufy jest otwór? sMG 218(r) miał tam wkręcony taki dinx, chyba regulator gazowy - bo tak w ogóle, to pasuje idealnie.

Pzdr

Grzesiu

Dlaczego nie mosin ?
Pierwszą żeczą któtra żucą się w oczy jest kabłąk spustowy , napewno to nie jest on mosinowski, choć może ktoś tylko taki dołożył ??? celownik to jak się przyglądam to mi wygląda na ramkowy (a raczej to co z niego zostało), kurek zamka wygląda podobnie ale raczej jest inny (mosin ma dosyć duży grzybek)
A pozatym to jak ty na tej fotce zobaczyłeś że to jest zamek od Mosina? bo ja to tylko widzę zarys rączki zamkowej i kurka i nieda się stwierdzić po tej fotce że to jest mosinowski
100% pewności dać nie mogę bo słabo widać na fotce , ale stwierdzam że mi to raczej nie wygląda na mosina.

pzdr

Witam!
Od dołu:
-dwie lufy od rosyjskiego DP wersji czołgowej,
-lufa niemieckiego MG42,
-mauser 71(?) lub coś jednostrzałowego,
-wczesny model pancerfausta,
-nie wiem.
Jeśli możesz to daj dokładniejsze zdjęcie tej lufy z zamkiem i tej z samej góry to może coś bliżej da się powiedzieć.
pozdrawiam
Krzysiek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie