Skocz do zawartości
  • 0

skrzynka kwk

NaZad

Pytanie

Witam!

Znalazłem skrzynkę do kwk 43 u znajomego, kolega ją wyczyścił, pono niemiecka armata, wiadomo może czy (i jeżeli tak to jak) jest rzadkie ?  W internetach mało jest zdjęć podobnych, czy może ktoś ma podobną ? Dodam, że w środku jest naklejka sprgr, służyła do trzymania trzonków drewnianych do łopat/wideł.grabi jakby była taka potrzeba.

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

KWK 43 to działo kalibru 88 mm montowane m.in. W Tigerach 2, czy Ferdinandach, to czołgowa wersja armaty Pak 43. Napis sprgr to skrót od Sprenggranate-czyli amunicja odłamkowo-burząca. Nie licząc unikatów takich jak pociski z wolframowymi rdzeniami, które są praktycznie nie do zdobycia, jeden z dwóch rodzajów pocisków do tego działa obok pocisków przeciwpancernych Pzgr 39/43. Te odłamkowe były uzbrojone w zapalniki AZ 23/28. Nie jest to jakiś unikat na światową skalę, natomiast fanty związane z tygrysami mają wzięcie i w związku z tym nie jest to też jakiś totalny populares, jak Pak 40 powiedzmy. Tak więc to zależy przez co rozumiesz słowo rzadkie. Powiedzmy wykopkowe stany łusek do tejże armaty w stanie bez większych dziur chodzą między 3-6 stów, co w porównaniu do paka 40 jest dość sporą kwotą. Zależy też jaki jest jej stan. Jak chcesz się pozbyć, zapraszam na priv, mam różne fajne graty na wymianę.

1 godzinę temu, NaZad napisał:

sproszę o usunięcie wątku, zdjęcie mi się nie chce wstawić

Jak tu nie chce pójść, to wgraj na dysk google i wyślij mi linka na priv to może będę w stanie powiedzieć więcej.

Nie jest opisana, że tylko do KwK 43, a to już zmienia postać rzeczy. Paków 43 różnych wersji było zdecydowanie więcej niż tygrysów ;) Na odłamkowe mam trzy, z full wklejkami i opisami i nie są to jakieś unikaty ;) Rzadsze są na nabój z pociskiem ppanc. ale to też nie są żadne super kokosy.

8 minut temu, NaZad napisał:

A jakbym chciał taką dostać drogą kupna lub tą samą się jej pozbyć - to jaka powinna być uczciwa cena ?

Bjara lepiej nie pytaj ;) Z resztą nikt tu Ci nic nie wyceni, ja też nie. To dział do identyfikacji, nie wyceny. 

7 minut temu, NaZad napisał:

Pardon w takim wypadku, nowy jestem na forum i do końca tego nie ogarniam :), jest tu w ogóle taki dział gdzie mogę się z tym zwrócić ?

Na tym forum ceny są stałe: 250 - 400 euro za gorsze stany. Ja polecam sprawdzić na allegro, acz i tam też bywają ceny z kosmosu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie