Skocz do zawartości

Krzemienny toporek

Jaro123123

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Myślę, że nie trzeba być inżynierem żeby przymocować to do czegokolwiek... ja już sobie zadałem te pytania i stąd mój post aby zasięgnąć rady kogoś bardziej obeznanego w temacie archeologii.

Wystarczyło napisać, że według Ciebie jest to zwykły krzemień. Pozdrawiam 

Napisano

Jaro

"Myślę, że nie trzeba być inżynierem żeby przymocować to do czegokolwiek..."

Znaczy się stylisko w to płytkie wgłębienie? Spadnie zanim zdążysz się zastanowić, czy spadnie..
Osadzić między ramionami V? To po co to wgłębienie?

Napisano

Wygląda trochę za  mały na toporek użytkowy i ma za duży i niedokończony otwór. Możliwe, że wotywny. Najlepiej spytaj w archeo.

Człowieksniegu a pomyślałeś, że niekoniecznie skończony i niekoniecznie użytkowy?

RB08_017.pdf (uwb.edu.pl)

• 1 year later...
Napisano

Jest to półwytwor toporka neolitycznego z częściowo nawierconymi otworem na stylisko. Po zrobieniu dziury wykańczano toporek szlifując na gotowo. W tym egzemplarzu z jakiegoś powodu przerwano pracę.

• 1 month later...
Napisano

Guzik a nie półwytwór . Po pierwsze analiza . wielkość to jest raczej mini albo mikro toporek , dwa: niby nawiercony otwór , kto zastosował by tak wielki otwór do takiego młotka, po wykonaniu otworu grubość ścianek była by tak delikatna że już same mocowanie drewnianego styliska skończyła by się rozłupaniem i zniszczeniem mikro toporeczka . Nawet zmoczenie styliska spowodowało by że samo stylisko by rozłupało kamień . Miałem kilka kamiennych toporków w rekach w muzeum więc wiem co piszę. jest to otoczak z okrągłym wyłupaniem. Zanim ktoś zacznie wiercić otwór to najpierw kamień został by doskonale wyrównany przez tarcie i miałby sporo powierzchni płaskich których tu w ogóle brak i brak wyrównań . Zaczęto wiercić przed skończeniem obróbki powierzchni??. I jeszcze jedno , sporo kamiennych toporków nie miało w ogóle otworu, otwór mocno osłabia topór . Przykład - tomakawk indiański w większości nie miał otworu . Indianie amazońscy jak stosują kamienne toporki tez nie posiadają otworów. Zdecydowanie łatwiej zamontować narzędzie do styliska niż wiercić otwór i montować stylisko do narzędzia. Tak że to raczej pewny przypadkowy kamień , i jeszcze jedno powierzchnia wiercenia powinna być mocno matowa z uwagi na wiercenie i tarcie a nie lśniąca jak po wyłupie ukazująca charakter budowy kamienia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie