Skocz do zawartości
  • 0

Elementy zapalinka szrapnelowego i dziwne "jajeczko".

Salieri16000

Pytanie

Napisano

Czołem! Szukam potwierdzenia, czy aby na pewno, te dwa elementy widoczne na poniższych zdjęciach, są elementami zapalnika. Dodam od siebie, że elementy te pasują do siebie idealnie, po nałożeniu mniejszego na większy:

744858654_Elementyzapalnika2.thumb.jpg.3b180a8089dd0793b3fdd8ad44847d41.jpg

2072439551_Elementyzapalnika.thumb.jpg.c9299db902313660b1a6cdf2e65d9065.jpg

W miejscu, gdzie znalazłem powyższe elementy, wyszło 36 kulek szrapnelowych. Co dziwne, były rozrzucone pojedynczo, ale zdarzały się i po 3-4 szt. w jednym dołku. Zakładam, że pocisk rozerwał się tuż nad miejscem, gdzie natrafiłem na nie. Pośród tych wszystkich "standardowych" kulek, jedna była inna- patrz zdjęcie poniżej. Ktoś mi powie, czy zdarzały się takie wybryki, czy może to "jajeczko" pochodzi od czegoś innego?

26047970_Kulkaszrapnelowa.thumb.jpg.727e7085c21abd07ee7b976706517fbb.jpg

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zapalnik obstawiał bym na K.u.K kulki widywałem różnie pościskane przez wybuch ale ta jest większa i chyba z innego kalibru.

Napisano

Dziękuję @Tyr , że zabrałeś głos w tym temacie.

Przyznam się szczerze, że artyleria- zwłaszcza ta z okresu I wojny i wcześniej- nie jest moją mocną stroną. Na powyższe elementy natrafiłem w miejscu, gdzie jest spory misz-masz, jeśli chodzi o broń i amunicję tam użytą. To nie tak, że cały teren jest pokryty reliktami przeszłości- zdarzają się w lesie miejsca, gdzie na danym obszarze jest tego "trochę" z danego okresu, a później długo, długo nic. Przemierzyłem wspomniany las w tę i z powrotem już kilkukrotnie, jednak za każdym razem na coś trafiam. Są pociski typu Minie, pociski typu Breneka, zdarzają się łuski od Werdla, kulki szrapnelowe, łuski od Mosina, Mausera, Mannlichera. Sporadycznie zdarzają się wszechobecne w Polsce pociski i łuski od Szpagina. Sporo tam się działo na przestrzeni od Powstania Styczniowego aż po II wojnę światową.

Frapuje mnie to "jajeczko" znalezione pośród kulek szrapnelowych. Może to jakiś inny typ kulki szrapnelowej? Szukałem w necie i trafiłem na artykuł: http://www.bg.agh.edu.pl/CZAS/artyleria.php , jest tam zdjęcie podobnego "elementu" jak to moje "jajeczko", jednak tamten jest opisany: "Lekki austro-węgierski granat ręczny. Prawdopodobnie najmniejszy rozmiarami granat tej wojny". Niestety- na podstawie tamtego zdjęcia nie jestem w stanie określić wielkości tego przedmiotu, i to "jajeczko" z linku ma otwór... Poniżej, skopiowane zdjęcie z tego artykułu, i dla porównania zdjęcie mojego "jajeczka":

2.thumb.jpg.73550754a9ff2d4c07fb23cae2275de3.jpg

1.thumb.jpg.5d6bca236b00baf0454f52b543a5d120.jpg

Napisano
22 minuty temu, Salieri16000 napisał:

Dziękuję @Tyr , że zabrałeś głos w tym temacie.

Przyznam się szczerze, że artyleria- zwłaszcza ta z okresu I wojny i wcześniej- nie jest moją mocną stroną. Na powyższe elementy natrafiłem w miejscu, gdzie jest spory misz-masz, jeśli chodzi o broń i amunicję tam użytą. To nie tak, że cały teren jest pokryty reliktami przeszłości- zdarzają się w lesie miejsca, gdzie na danym obszarze jest tego "trochę" z danego okresu, a później długo, długo nic. Przemierzyłem wspomniany las w tę i z powrotem już kilkukrotnie, jednak za każdym razem na coś trafiam. Są pociski typu Minie, pociski typu Breneka, zdarzają się łuski od Werdla, kulki szrapnelowe, łuski od Mosina, Mausera, Mannlichera. Sporadycznie zdarzają się wszechobecne w Polsce pociski i łuski od Szpagina. Sporo tam się działo na przestrzeni od Powstania Styczniowego aż po II wojnę światową.

Frapuje mnie to "jajeczko" znalezione pośród kulek szrapnelowych. Może to jakiś inny typ kulki szrapnelowej? Szukałem w necie i trafiłem na artykuł: http://www.bg.agh.edu.pl/CZAS/artyleria.php , jest tam zdjęcie podobnego "elementu" jak to moje "jajeczko", jednak tamten jest opisany: "Lekki austro-węgierski granat ręczny. Prawdopodobnie najmniejszy rozmiarami granat tej wojny". Niestety- na podstawie tamtego zdjęcia nie jestem w stanie określić wielkości tego przedmiotu, i to "jajeczko" z linku ma otwór... Poniżej, skopiowane zdjęcie z tego artykułu, i dla porównania zdjęcie mojego "jajeczka":

2.thumb.jpg.73550754a9ff2d4c07fb23cae2275de3.jpg

1.thumb.jpg.5d6bca236b00baf0454f52b543a5d120.jpg

To, dwa zupełnie różne przedmioty. 

Napisano

Jeśli to jajko jest z twardego stopu ołowiu jak ta obok to obstawiam, że może błąd w walcowaniu śrubowym,  ale od innego kalibru. 

Napisano

@Tyr- tak, to moje "jajeczko" jest z twardego ołowiu.

@sqr- masz pomysł czym może być "jajeczko"? Wysokość- 1.8 mm szerokość- 1.5 mm.

Czy były różne kształty, wielkości, a co za tym idzie i gramatury kulek szrapnelowych?

PS A może ja szukam, nie tam gdzie trzeba?!

Napisano

Wielkie dzięki @Tyr! Teraz wiem nieco więcej w tym temacie, jednak nadal szukam, czytam, przeglądam- jednak z tego co widzę, to na różnych stronach internetowych, są te same informacje na temat szrapneli, żywcem skopiowane i powielane. Ciężko znaleźć coś konkretnego. Jedynym moim sukcesem w tej materii, było znalezienie strony poświęconej pierwszowojennym zapalnikom artyleryjskim. Jak będę wieczorem przy laptopie, to wkleję tu link do niej.

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie