Dzikusik74 Posted May 1, 2021 Share Posted May 1, 2021 Witam szanowne grono proszę o pomoc w identyfikacji tych czterech monet domyślam się tylko że to mogą być połgrosze lub grosze ale nie mogę nic znaleźć może ktoś widział takie z góry dziękuję za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo69 Posted May 1, 2021 Share Posted May 1, 2021 (edited) Pierwsza z prawej u góry to będzie kwartnik ruski Lwów Władysława Jagiełły. Edited May 1, 2021 by pablo69 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo69 Posted May 1, 2021 Share Posted May 1, 2021 46 minut temu, pablo69 napisał: Zrób zdjęcia każdej monety z osobna podaj wagę i średnicę.W górnym rzędzie z prawej ciekawa moneta- półgrosz lub parvus Władysława II Jagiellończyka,pierwszy raz taką widzę.Na dole po prawej szeląg krzyżacki,a po prawej chyba półgrosz Jagiełły z mennicy wschowskiej(chociaż korona jakaś dziwna). Po lewej, na dole półgrosz Jagiełły, Wschowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzikusik74 Posted May 1, 2021 Author Share Posted May 1, 2021 Ok 1 moneta 1,7 gr średnica 22 mm 2 moneta 1,8 gr średnica 1,8 mm 3 moneta 1,8 gr średnica 22 mm i 4 moneta 1,5 gr średnica 20 mm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyr Posted May 1, 2021 Share Posted May 1, 2021 Krzyżak to chyba szeląg- Michał Kuchmeister 1414-1416 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo69 Posted May 1, 2021 Share Posted May 1, 2021 (edited) 1.to na pewno półgrosz Jagiełly z mennicy wschowskiej -awers dwukrotnie bity. 2 szelag krzyżacki(pomieszałeś zdjęcia) prawdopodobnie Michał I Küchmeister von Sternberg 1414-1422 3. Kwartnik lub półgrosz ruski Jagiełły 4.też jakiś półgrosz ale czyj? Średniowiecze to nie moja bajka. Edited May 1, 2021 by pablo69 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzikusik74 Posted May 1, 2021 Author Share Posted May 1, 2021 Dziękuję bardzo za pomoc przynajmniej teraz wiem co i gdzie sobie dalej szukać odnośnie kierunku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzikusik74 Posted May 1, 2021 Author Share Posted May 1, 2021 A jeszcze jedno na tym polgroszu jest f i podwójny krzyż czy dwa podwójne krzyże ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo69 Posted May 1, 2021 Share Posted May 1, 2021 Podwójnie wybity krzyż.Jak chcesz to mogę wrzucić twoje monety do identyfikacji na forum TPZN.Jest tam kilku speców od średniowiecza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzikusik74 Posted May 1, 2021 Author Share Posted May 1, 2021 Jeśli możesz to bardzo chętnie ale z tym że nie będę miał z tego powodu Kłopotów a wartość też by mi wycenili ? To tylko dla swojej satysfakcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzikusik74 Posted May 1, 2021 Author Share Posted May 1, 2021 Jeszcze mam takie cztery . Tej do góry po prawo nie mogę zidentyfikować coś jedynie widzę sigis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo69 Posted May 1, 2021 Share Posted May 1, 2021 Jeśli wzrok mnie nie myli to jest to szeląg Gdański Zygmunta I Starego 1546.Kłopotów nie będziesz miał ,bo niby dlaczego.Monet nie wyceniają ,jak na większości forum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo69 Posted May 1, 2021 Share Posted May 1, 2021 2 godziny temu, pablo69 napisał: Podwójnie wybity krzyż.Jak chcesz to mogę wrzucić twoje monety do identyfikacji na forum TPZN.Jest tam kilku speców od średniowiecza. Jest też wybite F. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzikusik74 Posted May 1, 2021 Author Share Posted May 1, 2021 Ok to daj znać co napiszą odnośnie tych monet z góry dziękuję za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzikusik74 Posted May 2, 2021 Author Share Posted May 2, 2021 Jak tam wiadomo coś więcej o tych monetkach ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzikusik74 Posted May 3, 2021 Author Share Posted May 3, 2021 Pablo69 i jak dałeś te fotki ? Wiadomo coś więcej ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo69 Posted May 3, 2021 Share Posted May 3, 2021 Dałem zdjęcia dwóch których nie byłem pewien(przecież przesłałem ci linka). http://forum.tpzn.pl/index.php/topic,16137.0.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzikusik74 Posted May 3, 2021 Author Share Posted May 3, 2021 Aha jest dziękuję bardzo za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts