Skocz do zawartości
  • 0

Bluza mundurowa

bregalad

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Trudno określić, nie znam producenta kopii M36 z takimi pieczątkami. kieszenie dolne powinny być bufiaste, a tu są przyszyte do poły marynarki, (chyba że tak idealnie leżą sprasowane z marynarką) 

Wyjątkowo nowa jeśli miałby być to oryginał, można powiedzieć że w stanie mint. Guziki nie muszą być wyznacznikiem, bo sam jako rekoman wymieniałem na oryginalne.

jeśli to orgos to niebywała rewelacja ze szmateksu... ale trochę jestem sceptyczny. Poprostu graniczy to niemal z cudem. Producenci replik, upodobniaja tak swoje rzeczy że trudno jest rozróżnić, kopiuja stemple i oznaczenia itp itd. Przez te kieszenie dolne skłaniam się że to kopia, ślad po sciegu, też mnie niepokoi nie powinien być w kształcie uformowanej patki, tylko prostokąta, bo patki w tych bluzach były naszywane najpierw na podkład o kształcie prostokata i ten prostokąt potem na kołnierz, choć tez nie musi to być regułą. Insza inszość że ktoś jakby zadał sobie trud ze zrobieniem stempli na kurtkę to schrzaniłby (imho) dolne kieszenie?

2 godziny temu, Slajmi130 napisał:

jeśli to orgos to niebywała rewelacja ze szmateksu...

Slajmi, około 20 lat temu widziałem i dotykałem większą rewelację ze szmateksu czy jak kto woli odzieży używanej, pełen oryginał, pieczątki w przecudnym stanie, ogólny stan zachowania bdb. A cóż to było ? Polski przedwojenny kombinezon lotniczy ze wszystkimi pieczęciami w tym pieczęcią 1 Pułku Lotniczego. Drugą rzeczą którą chciałem kiedyś nabyć był oryginalny skórzany pas z piękną klamrą C-K Armii, stan bdb, k...a, nie posiadałem przy sobie marnych 20 zł a "sklepowa" nie chciała odłożyć towaru pod przysłowiową ladę, jak dotarłem z gotówką po godzinie to pasa już nie było. Ale to było lata temu?

Panowie, kurtka wygląda na oryginał. Kolego breglad jak już masz kurtkę to polecam doskonałą literaturę czyli albumowe opracowanie p.t. "Feldbluse. Kurtka polowa niemieckiego żołnierza 1939-1945". Warto nabyć, tam masz prawie wszystko na temat niemieckich kurtek czy jak kto woli bluz Wehrmachtu i nie tylko.

Potwierdzam po kolejnych zdjęciach skłaniam się że jest to oryginalna feldbluse m36 z pełnym prawidłowym ostemplowaniem schmidt & zooltsch gmbh, . Gratuluje strzału.

Oczywiście nasza opinia, jest na podstawie zdjęć i jakiejś wiedzy o tych kurtkach i pomylić się możemy. Ale sądzę że to orgo kurtała

Jeszcze raz dzięki za pomoc jesteście najlepsi!

Dzięki za polecenie książki kolego Edmundo na pewno ją zamówię :).

8 godzin temu, bjar_1 napisał:

To nie som tanie żeczy.

Tylko nie obszywaj jej jakimiś durnymi wronami ;)

Nic na pewno nie będę przy niej grzebał ani przerabiał :).

Swoją drogą co byście poradzili koledzy w sprawie właściwego przechowywania tej kurtki? Myślałem o tym żeby zawiesić ją w szafie na wieszaku w materiałowym pokrowcu na zamek i obok umieścić zawiekszę na mole.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie