Dzikusik74 Napisano 14 Luty 2021 Napisano 14 Luty 2021 Witam szanowne grono mam prośbę może ktos pomoże w odczytaniu tej Pieczęci zrobiona z mosiądzu szerokość 24 mm oraz interesuje mnie kto mógłby taką pieczęć używać z góry dziękuję bardzo za pomoc
Tyr Napisano 14 Luty 2021 Napisano 14 Luty 2021 Daj lepsze zbliżenie samej pieczęci . Rozczytałem tylko od + w prawo sigillum ale to już wiemy- pieczęć;)
Tyr Napisano 14 Luty 2021 Napisano 14 Luty 2021 Bardzo podobny acz nie rozpoznany herb znajduje się w kościele św. Małgorzaty w Trzcianie Kościół św. Małgorzaty Trzciana - Obiekt - VisitMalopolska Może miejsce pomoże.
Dzikusik74 Napisano 14 Luty 2021 Autor Napisano 14 Luty 2021 Podobne są tyle że na mojej jest po prawo lilia po lewo róża tak mi się wydaje a może wy coś panowie lub panie wyszperacie kolega mi trochę poszukał że to niby jest Herb Chemnitz co wy o tym sądzicie ?
Tyr Napisano 14 Luty 2021 Napisano 14 Luty 2021 Chyba nie Chemnitz... Prawdopodobnie jest to późnośredniowieczna pieczęć jakiejś diecezji lub innej instytucji kościelnej. Poszukaj kogoś kto zna pismo gotyckie może rozszyfruje.
Dzikusik74 Napisano 14 Luty 2021 Autor Napisano 14 Luty 2021 Ok dziękuję wszystkim za wszelką pomoc może kiedyś ją rozszyfruje
karpik Napisano 14 Luty 2021 Napisano 14 Luty 2021 16 minut temu, Tyr napisał: Chyba nie Chemnitz... Prawdopodobnie jest to późnośredniowieczna pieczęć jakiejś diecezji lub innej instytucji kościelnej. Poszukaj kogoś kto zna pismo gotyckie może rozszyfruje. Co wskazuję na kościelność tej pieczęci prócz tego, że podobne przedstawienie znajduje się w jakimś kościele? Wiele herbów można spotkać w kościołach i ogromna większość ma pochodzenie laickie- właściciele ziem, promotorzy itp.
karpik Napisano 15 Luty 2021 Napisano 15 Luty 2021 W dniu 14.02.2021 o 15:05, Dzikusik74 napisał: Druga strona urwana ale mogę wrzucić To powinna być całość. Nie ma otworu w tym "cycku" z lewej? Coś jak tu: https://forum.odkrywca.pl/topic/748730-średniowieczna-pieczęć---jakie-miasto-i-napis/
Tyr Napisano 15 Luty 2021 Napisano 15 Luty 2021 Landszaftowa pieczęć może być z okolic Siedmiogrodu. Chinetti. | Siebmacher: Wappenbuch | Kézikönyvtár (arcanum.hu)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.