Skocz do zawartości

Pieczęć lakowa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szanowne grono mam prośbę może ktos pomoże w odczytaniu tej Pieczęci zrobiona z mosiądzu szerokość 24 mm oraz interesuje mnie kto mógłby taką pieczęć używać z góry dziękuję bardzo za pomoc 

IMG_20201115_191326_197.jpg

IMG_20201117_173038_632.jpg

Napisano

Daj lepsze zbliżenie samej pieczęci . Rozczytałem tylko od + w prawo sigillum ale to już wiemy- pieczęć;)

IMG_20201115_191326_197.jpg.2a72e54182b0f1637db6548fe4c4f469.jpg

Napisano

Podobne są tyle że na mojej jest po prawo lilia po lewo róża tak mi się wydaje a może wy coś panowie lub panie wyszperacie  kolega mi trochę poszukał że to niby jest Herb Chemnitz co wy o tym sądzicie ?

Napisano

Chyba nie Chemnitz... Prawdopodobnie jest to późnośredniowieczna pieczęć jakiejś diecezji lub innej instytucji kościelnej. Poszukaj kogoś kto zna pismo gotyckie może rozszyfruje. 

Napisano
16 minut temu, Tyr napisał:

Chyba nie Chemnitz... Prawdopodobnie jest to późnośredniowieczna pieczęć jakiejś diecezji lub innej instytucji kościelnej. Poszukaj kogoś kto zna pismo gotyckie może rozszyfruje. 

Co wskazuję na kościelność tej pieczęci prócz tego, że podobne przedstawienie znajduje się w jakimś kościele?

Wiele herbów można spotkać w kościołach i ogromna większość ma pochodzenie laickie- właściciele ziem, promotorzy itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie