salamon Napisano 8 Luty 2021 Share Napisano 8 Luty 2021 Czołem Czy jesteście w stanie powiedzieć coś na temat jednostki, stopnia i odznaczenia widocznego na fotografii mojego pradziadka? Podobno służył w KOP we Wschowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 8 Luty 2021 Share Napisano 8 Luty 2021 Straż celna 2 RP. Krzyż Walecznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
salamon Napisano 8 Luty 2021 Autor Share Napisano 8 Luty 2021 Teraz, Tyr napisał: Straż celna 2 RP. Dzięki Tyr, to już coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 8 Luty 2021 Share Napisano 8 Luty 2021 Zapomniałem o krzyżu ale już edytowałem;) Krzyż Walecznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 8 Luty 2021 Share Napisano 8 Luty 2021 Masz rację graniczna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Luty 2021 Share Napisano 8 Luty 2021 Starszy strażnik SG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gewal Napisano 8 Luty 2021 Share Napisano 8 Luty 2021 Tylko dodam, że Wschowa przed II wojną światową była niemiecka i nazywała się Fraustadt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz-41 Napisano 8 Luty 2021 Share Napisano 8 Luty 2021 1 godzinę temu, formoza58 napisał: Starszy strażnik SG. Po czym kolega poznał, że starszy? Pytam bez ironii, z czystej ciekawości, bo stopnie SG do 1933 noszono na mankietach rękawów, a tych nie widać. Dopiero od 1930 roku zaczęto umieszczać stopień także na otoku czapki. Na czapce jest na pewno orzełek wz. 1928. Ja typowałbym, że zdjęcie zrobiono w 1928 lub 1929 roku, jeszcze przed modyfikacjami munduru z roku 1930. Wskazywałby na to wysoki stojący kołnierz i raczej brak jasnozielonej wypustki na łapce. Dodatkowo przemawia za powyższymi latami fakt, że pan nosi Krzyż Walecznych, a nie ma ani Medalu za Wojnę 1918-1921, ani Medalu Dziesięciolecia Odzyskanej Niepodległości. Przypuszczalnie przynajmniej do jednego z nich by się kwalifikował. Oba medale ustanowiono we wrześniu 1928 roku, ale od ustanowienia do nadania mogło upłynąć nieco czasu, nie sądzę jednak, że dłużej niż rok. Nie jestem też w stanie rozpoznać, czy pan nosi na naramienniku cyfrę I, czy V. Rzymska cyfra V oznaczała przynależność do Małopolskiego Okręgu Straży Granicznej, z siedzibą Inspektoratu początkowo w Sanoku, a od 1930 roku w Przemyślu. Cyfra I oznaczała Okręg Mazowiecki, z siedzibą Inspektoratu w Ciechanowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 8 Luty 2021 Share Napisano 8 Luty 2021 Teraz, lukasz-41 napisał: Po czym kolega poznał, że starszy? Zasugerowałem się tą tablicą stopni, skojarzylem z jedną "V" na naramienniku. Mimo, że trochę mała i bardziej jak cyfra niż stopień. Teraz, lukasz-41 napisał: Nie jestem też w stanie rozpoznać, czy pan nosi na naramienniku cyfrę I, czy V. Rzymska cyfra V oznaczała przynależność do Małopolskiego Okręgu Straży Granicznej, z siedzibą Inspektoratu początkowo w Sanoku, a od 1930 roku w Przemyślu. Cyfra I oznaczała Okręg Mazowiecki, z siedzibą Inspektoratu w Ciechanowie. Dzięki, że mi Kolega rozjaśnił w głowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasz-41 Napisano 9 Luty 2021 Share Napisano 9 Luty 2021 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
salamon
Czołem
Czy jesteście w stanie powiedzieć coś na temat jednostki, stopnia i odznaczenia widocznego na fotografii mojego pradziadka?
Podobno służył w KOP we Wschowie.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.