Skocz do zawartości
  • 0

Zdjęcie pradziadka do identyfikacji

salamon

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, formoza58 napisał:

Starszy strażnik SG.

Po czym kolega poznał, że starszy? Pytam bez ironii, z czystej ciekawości, bo stopnie SG do 1933 noszono na mankietach rękawów, a tych nie widać. Dopiero od 1930 roku zaczęto umieszczać stopień także na otoku czapki. Na czapce jest na pewno orzełek wz. 1928. Ja typowałbym, że zdjęcie zrobiono w 1928 lub 1929 roku, jeszcze przed modyfikacjami munduru z roku 1930. Wskazywałby na to wysoki stojący kołnierz i raczej brak jasnozielonej wypustki na łapce.

Dodatkowo przemawia za powyższymi latami fakt, że pan nosi Krzyż Walecznych, a nie ma ani Medalu za Wojnę 1918-1921, ani Medalu Dziesięciolecia Odzyskanej Niepodległości. Przypuszczalnie przynajmniej do jednego z nich by się kwalifikował. Oba medale ustanowiono we wrześniu 1928 roku, ale od ustanowienia do nadania mogło upłynąć nieco czasu, nie sądzę jednak, że dłużej niż rok.

Nie jestem też w stanie rozpoznać, czy pan nosi na naramienniku cyfrę I, czy V. Rzymska cyfra V oznaczała przynależność do Małopolskiego Okręgu Straży Granicznej, z siedzibą Inspektoratu początkowo w Sanoku, a od 1930 roku w Przemyślu. Cyfra I oznaczała Okręg Mazowiecki, z siedzibą Inspektoratu w Ciechanowie.

Teraz, lukasz-41 napisał:

Po czym kolega poznał, że starszy?

Zasugerowałem się tą tablicą stopni, skojarzylem z jedną "V" na naramienniku. Mimo, że trochę mała i bardziej jak cyfra niż stopień.

Teraz, lukasz-41 napisał:

Nie jestem też w stanie rozpoznać, czy pan nosi na naramienniku cyfrę I, czy V. Rzymska cyfra V oznaczała przynależność do Małopolskiego Okręgu Straży Granicznej, z siedzibą Inspektoratu początkowo w Sanoku, a od 1930 roku w Przemyślu. Cyfra I oznaczała Okręg Mazowiecki, z siedzibą Inspektoratu w Ciechanowie.

Dzięki, że mi  Kolega rozjaśnił w głowie ? 

Straz_Graniczna_1928-1939_stopnie.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie