Skocz do zawartości
  • 0

Metalowy kurek

Mlody292

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Racja kaliber 12,7 mm moj bład .Ja tam znalazlem tez wiekszy kaliber (wstawie zdjecia niedlugo ) i troche mniejszego zelastwa.A takie pytanie retoryczne jak by w takiego jeepa uderzyla np.Bomba,pocisk z armaty to by sie rozlecial w kawalki czy by zostala cala rama .

20 godzin temu, Mlody292 napisał:

(...)jak by w takiego jeepa uderzyla np.Bomba,pocisk z armaty to by sie rozlecial w kawalki czy by zostala cala rama .

No właśnie- wszystko zależy od "wielkości" pocisku/bomby. Logiczne jest, że im większa eksplozja, tym większe zrobi zniszczenia. Jeśli taki pojazd dostanie bezpośrednie trafienie bombą lotniczą, to jego fragmenty będą "wszędzie". Jeśli dostanie z boku od artylerii, również zostanie zniszczony, jednak już "nie tak bardzo" ?  Jeśli rzeczywiście był tam pojazd i ucierpiał w wyniku bombardowania, ostrzału artyleryjskiego, lub wjechał na minę, to bądź pewien, że wszystkie jego większe fragmenty dawno temu zostały zabrane na złom. Jeśli element, który jest głównym wątkiem tematu, pochodzi od pojazdu z II WŚ, to ten pojazd równie dobrze mógł być tam naprawiany a mechanicy mogli zgubić ten element lub po prostu go wyrzucić jeśli był uszkodzony.

Dziekuje za informacje a moze byc to np. z Amerykanskiego jeepa chyba Willys .Bo na okolo tego bylo pelno łusek od Brauwninga (20 mm  nie wiem czy dobrze napisalem)i mam jedna teorie na ten temat .Niestety nie mam za duzo pojecia na ten temat .

IMG-20210209-WA0000.thumb.jpg.170cdf399d2af56319831634bb69d180.jpgcalosc z wypadu .Na 3 zdjeciu odlamek na 99% bo strasznie ciezki.Reszta to jakies blaszki na zdjeciu nie widac ale jedna ma przez srodek dwa paski.Wszystko bylo w kregu 10 moze 15 metrow.Jak mi sie uda sprobuje na geoportalu znalezc i wstawic zdjecie .Mialem jeszcze pare sygnalow ale nie bylo juz czasu ,a pozniej spadl snieg .Ps dzieki za identyfikacje łusek.

IMG-20210209-WA0003.jpg

IMG-20210209-WA0002.jpg

IMG-20210209-WA0001.jpg

IMG-20210209-WA0004.jpg

Ja tu tylko na chwilę... Browning to kaliber 0.50 (Cala) czyli 12,7mm. Co do tego elementu, to ciężko mi powiedzieć co to jest i od czego pochodzi, ale tak jak napisał Szybki55- poszukaj w grafice na Google. Może prędzej coś znajdziesz wpisując Jeep Willys horn.

Pozdrawiam!

16 minut temu, Salieri16000 napisał:

Ja tu tylko na chwilę... Browning to kaliber 0.50 (Cala) czyli 12,7mm. Co do tego elementu, to ciężko mi powiedzieć co to jest i od czego pochodzi, ale tak jak napisał Szybki55- poszukaj w grafice na Google. Może prędzej coś znajdziesz wpisując Jeep Willys horn.

Pozdrawiam!

Masz recht Salieri ale pod klakson też znalazłem 

Szczerze mówiąc, to te wszystkie znajdki mogłeś spokojnie zostawić tam na miejscu i nie targać tego do domu. To nic nie warty złom... Nie gniewaj się, że Ci to piszę-  próbuję Cię uświadomić, że zbieranie i znoszenie takich klamorów do domu mija się z celem, bo za pół roku- góra rok- to nie będzie Cię widać spod tych śmieci. Nawet jak to zaniesiesz na złom, to na piwo nie zarobisz... Moja rada- zostaw sobie łuskę od Browninga, i na upartego te od FlaK'a. Reszta w pudełko i na śmietnik...

Pozdrawiam!

Masz racje co do tego zeby nie brac ale ja mam regule znalazles zabierz i nie zostawiak nic tzn smieci tez zbieram (butelki,folie itp)a co do łusek to ja ogolnie nie zbieram ich .Jak sie ociepli to znowu tam sie wybiore i jak cos fajnego bedzie to dodam zdjecia .Pozdrawiam i dziekuje Wam za pomoc 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie