Iceberg Napisano 26 Styczeń 2021 Napisano 26 Styczeń 2021 Witam wszystkich. Przychodzę z prośbą o identyfikację poniższego przedmiotu. Dziękuję za wszelkie próby
takafura Napisano 26 Styczeń 2021 Napisano 26 Styczeń 2021 Może wybrzydzam ale jak to jest pieczęć to ja bym jeszcze foto odcisku wrzucił
Iceberg Napisano 26 Styczeń 2021 Autor Napisano 26 Styczeń 2021 6 minut temu, takafura napisał: Może wybrzydzam ale jak to jest pieczęć to ja bym jeszcze foto odcisku wrzucił Rozumiem jednak tak się składa że nie mam w domu kompletnie niczego, co mogło by do tego posłużyć
takafura Napisano 27 Styczeń 2021 Napisano 27 Styczeń 2021 Tak się czepiam z nudów. Sam jestem ciekaw czy ta pieczęć była odciskana po zalakowaniu koperty czy zwyczajnie na kartce jako "logo" ...
Tyr Napisano 27 Styczeń 2021 Napisano 27 Styczeń 2021 Pieczęć monogramowa- inicjały nazwiska. Nie herbowa czyli mieszczańska lub kupiecka lub jeszcze innej proweniencji. Po kształcie coś koło 18 wiek.
karpik Napisano 27 Styczeń 2021 Napisano 27 Styczeń 2021 35 minut temu, Tyr napisał: Pieczęć monogramowa- inicjały nazwiska. Nie herbowa czyli mieszczańska lub kupiecka lub jeszcze innej proweniencji. Po kształcie coś koło 18 wiek. Nad monogramem jest korona więc nie kupiec i mieszczanin. Szlachta używała monogramu zapewne w korespondencji wewnętrznej czy prywatnej. Przykład:
karpik Napisano 27 Styczeń 2021 Napisano 27 Styczeń 2021 I owszem, używali ale bez związku ze szlachtą, mieszczaństwem czy zakupami. https://sites.google.com/site/zapomnieni/symbole/korona
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.