Salieri16000 Napisano 11 Styczeń 2021 Napisano 11 Styczeń 2021 Czołem! Zwracam się do speców z prośbą o rozwinięcie tego, co widać na tym niemieckim nieśmiertelniku: Do kompletu dorzucam rewers, informujący o grupie krwi:
bjar_1 Napisano 11 Styczeń 2021 Napisano 11 Styczeń 2021 3 zmotoryzowana kompania 16 batalionu saperów.
Salieri16000 Napisano 11 Styczeń 2021 Autor Napisano 11 Styczeń 2021 @bjar_1- wielkie dzięki! Tak żem czuł, jednak wolałem się upewnić, bo w tej materii znawcą nie jestem... A wiesz może, co oznacza to "178" widoczne od spodem?
Salieri16000 Napisano 11 Styczeń 2021 Autor Napisano 11 Styczeń 2021 Ahhh... No tak! Pod tym numerem w ewidencji kryło się jego nazwisko. Dzięki- serdecznie pozdrawiam!
takafura Napisano 11 Styczeń 2021 Napisano 11 Styczeń 2021 @Salieri16000 - wytłumacz laikowi co wypada zrobić z takim wykopanym nieśmiertelnikiem ?
Salieri16000 Napisano 11 Styczeń 2021 Autor Napisano 11 Styczeń 2021 Taki nieśmiertelnik należy zgłosić. Z tego co kojarzę to w PL zajmuje się tym fundacja "Pamięć", ale pewnie też i Czerwony Krzyż. Nieśmiertelnika nie trzeba wysyłać, wystarczy podać dane na nim widoczne, z tym, że nigdzie nie jest powiedziane, że żołnierz poległ w okolicy, w której dany nieśmiertelnik został znaleziony. Blaszka mogła po prostu zostać przez niego zgubiona... PS Dodam gwoli ścisłości, że nie jestem posiadaczem w/w nieśmiertelnika. Grzecznościowo- na prośbę kolegi, poprosiłem Was o rozczytanie oznaczeń na nim widocznych.
bjar_1 Napisano 11 Styczeń 2021 Napisano 11 Styczeń 2021 3 minuty temu, Salieri16000 napisał: Taki nieśmiertelnik należy zgłosić. Nikomu nic nie należy zgłaszać, bo nikogo luźna blaszka nie interesuje. Chyba, że masz zawodnika do kompletu.
takafura Napisano 11 Styczeń 2021 Napisano 11 Styczeń 2021 Dzięki za wyjaśnienie, mój dziadek zaginął na froncie i tak przyszło mi do głowy że może kiedyś taka blaszka się znajdzie, teoretycznie nic nie warta dla kopacza...
Salieri16000 Napisano 11 Styczeń 2021 Autor Napisano 11 Styczeń 2021 @takafura- tak jak piszesz: "teoretycznie" taka blaszka nie ma większej wartości dla znalazcy, a jednak ma, bo on to znalazł- chce ją mieć w kolekcji i uwierz mi, że mało kto myśli o tym, aby taką znalezioną blaszkę zgłosić, bo albo ludzie nie wiedzą gdzie, albo boją się, że narobią sobie kłopotów z jej posiadania (nalot smutnych)...
bjar_1 Napisano 11 Styczeń 2021 Napisano 11 Styczeń 2021 Znam ludzi, którzy znaleźli w swojej karierze po 1000 nieśmiertelników. Jak wyobrażasz sobie to "zgłaszanie"? I czemu by to miało służyć, skoro dla samych Niemców (najbardziej jednak zainteresowanych) ważna jest blaszka jedynie z nieboszczykiem?
takafura Napisano 11 Styczeń 2021 Napisano 11 Styczeń 2021 14 minut temu, bjar_1 napisał: A w jakiej armii był dziadek? Urodził się formalnie na terenie Niemiec ale w 100 % polskiej rodzinie, wcielony został do Wermachtu.
takafura Napisano 11 Styczeń 2021 Napisano 11 Styczeń 2021 5 minut temu, bjar_1 napisał: A wiesz, gdzie gefallen? Bardzo ogólnikowo, to nie był temat poruszany na imprezach rodzinnych. Front wschodni, rejon obecnej Litwy. Rozmawiałem na wszelki wypadek oficjalnie z moimi rodzicami czy mogę poszukać informacji w niemieckich archiwach ale jeszcze nic nie zrobiłem w tym kierunku. Zastanawiałem się czy podpowiedzi na tej stronie są sensowne: https://www.wehrmacht-polacy.pl/archiwa.html
Pytanie
Salieri16000
Czołem! Zwracam się do speców z prośbą o rozwinięcie tego, co widać na tym niemieckim nieśmiertelniku:
Do kompletu dorzucam rewers, informujący o grupie krwi:
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.