YaroDan Napisano 8 Styczeń 2021 Napisano 8 Styczeń 2021 Witam, To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jeśli chodzi o panujące tu zwyczaje. Mam nadzieję, że zadaję pytanie w odpowiednim dziale, jeżeli nie to bardzo proszę o przeniesienie do odpowiedniego. Chciałbym prosić o identyfikację munduru oraz (oczywiście w miarę możliwości ze względu na jakość zdjęcia) odznaczeń na piersi. Intryguje mnie również trąbka na kołnierzu.
wojtek780412 Napisano 16 Styczeń 2021 Napisano 16 Styczeń 2021 Pozostaje kołnierz. Wiemy, że kolejarz, co potwierdzają "uskrzydlone ośki", a trąbka ? Podobne trąbki były (są) używane w symbolice myśliwych (leśników), pocztowców a także jednostkach WP zorganizowanych we Francji, tzw. trąbki strzeleckie. Być może pracował przy obsłudze wagonów pocztowych ? Lub służył w którejś ze wspomnianych jednostek i trąbkę zachował w charakterze pamiątki? Leśnych bym wykluczył. A sznur na prawym ramieniu to może być sznur do gwizdka kolejowego ( konduktorskiego).
YaroDan Napisano 9 Styczeń 2021 Autor Napisano 9 Styczeń 2021 Dziękuję za pierwszą podpowiedź. Bardzo prawdopodobne, gdyż zdjęcie przedstawia rodowitego Lwowiaka.
YaroDan Napisano 9 Styczeń 2021 Autor Napisano 9 Styczeń 2021 Urodził się prawdopodobnie w 1873r we Lwowie. Wiem, że początkowe lata życia, do mniej więcej 1929r. związał z Lwowem, bo świadczą o tym 2 związki małżeńskie zawarte we Lwowie. Pierwszy z 1895r. i drugi, gdy został wdowcem w 1912r. Jego dzieci również do prawie końca II wojny światowej związane z Lwowem. Resztę dopiero odtwarzam. Aha, grał w orkiestrze P.K.P.
Tyr Napisano 10 Styczeń 2021 Napisano 10 Styczeń 2021 To prawdopodobnie mundur Służby Ochrony Kolei lub Kolejowego Przysposobienia Wojskowego Transporty kolejowe - strona 6 - IIRP - Wojsko Polskie 1918-1939 - Forum Odkrywcy (odkrywca.pl)
YaroDan Napisano 14 Styczeń 2021 Autor Napisano 14 Styczeń 2021 Ogromnie dziękuję za wszystkie wpisy i wyjaśnienia. Bardzo się cieszę, że udało się równiez zidentyfikować 3 odznakę. Wielkie dziękuję. W zasadzie to chyba wszystko co jest do wyciągnięcia z tego zdjęcia. Pozdrawiam zacne forum. Nie zawiodłem się.
SLAW 100 Napisano 12 Styczeń 2021 Napisano 12 Styczeń 2021 Widoczna trzecia odznaka a nie rozpoznana do tej pory to - II Zjazd Legionistów 1923 ( odbył sie w Krakowie) poz.Slaw
YaroDan Napisano 10 Styczeń 2021 Autor Napisano 10 Styczeń 2021 Bardzo dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Pisząc P.K.P. miałem na myśli oczywiście Polski Korpus Posiłkowy. Ale tego zapewne nie muszę pisać na takim forum :). Wstawię zatem jeszcze jedno zdjęcie. Najwyższy rząd, drugi od prawej to jest Pan , który mnie interesuje. Może to zdjęcie pomoże dodatkowo w identyfikacji przynalezności do formacji. Ja odnoszę wrażenie, że tu są inne mundury, natomiast podpis zdjęcia brzmi - orkiestra P.K.P. . Ja szacuję rok około 1929. Jeżeli potrzebna lepsza jakość zdjęcia to proszę o wskazówki.
YaroDan Napisano 10 Styczeń 2021 Autor Napisano 10 Styczeń 2021 W takim razie zadam jako totalny laik pytanie: skąd u kolejarza takie odznaczenia?
Pytanie
YaroDan
Witam,
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość jeśli chodzi o panujące tu zwyczaje.
Mam nadzieję, że zadaję pytanie w odpowiednim dziale, jeżeli nie to bardzo proszę o przeniesienie do odpowiedniego.
Chciałbym prosić o identyfikację munduru oraz (oczywiście w miarę możliwości ze względu na jakość zdjęcia) odznaczeń na piersi.
Intryguje mnie również trąbka na kołnierzu.
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.