Skocz do zawartości
  • 0

Hełm, znalezisko w starej piwnicy

Matek1988

Pytanie

Napisano

Cześć, taki hełm udało mi się znaleźć w starej piwnicy, jest w srednim stanie. 

Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie go zidentyfikować, mam na myśli wzór, model lata w których był produkowany. 

Na jednym z boku jest farba, zastanawia mnie w jakim okresie było to na malowane, niestety osoba do której udało mi się dotrzeć kompletnie nie zna historii tego znaleziska. 

IMG_20201227_141249.jpg

IMG_20201227_141334.jpg

IMG_20201227_141305.jpg

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziękuję za informację! 

Co sądzisz o tym malowaniu z boku, mogło być namalowane podczas działań wojennych czy już raczej po wojnie? 

Napisano

Wtórnie malowany chyba cały. Chyba, że przekłamuje fotka. Korek trochę się wygładził. Raczej w czasie wojny wz 31 były w na tyle dobrym stanie, że przemalowywanie całości nie było konieczne. 

Jednak to najlepiej stwierdzić organoleptycznie...

Napisano

Mi tam malowanie wygląda na oryginalne, a co do "tarczki" z boku to ktoś się zapewne bawił po wojnie.Uważaj żeby nie zdrapać tego badziewia razem z khaki.I przede wszystkim to umyj go pod kranem z powierzchniowego syfu, nawet gąbką do garów z mydłem lub płynem do naczyń.Potem suszarka i natłuść lekko wd40 lub zwykłą oliwką z oliwek - uwidoczni się dobrze kolor malowania.

Wąsy do wkładki widzę ułamane?

Napisano

A jutro się zastanowię, może natłuszcze WD 40 albo trochę oliwa z oliwek, masz ewentualnie jakiś inny pomysł na niego żeby ładniej się prezentował w domowej kolekcji? 

Napisano

Te natłuszczanie to tylko na chwilę, co by odcień farby się uwidocznił i wrzuć po tym foty na forum.Na rdze też nie zaszkodzi i nieco zmiękczy.I jak Bjar pisze wyżej - nie kombinuj nic jak nie miałeś z tym styczności bo tylko starci na wartości.

Napisano
Godzinę temu, Matek1988 napisał:

szmatką nasmarować czy lepiej gąbką? 

Możesz nawet paluchami, byle niczym szorstkim co porysowało by dodatkowo farbę.

Napisano

Tak wygląda po nasmarowaniu wd40, był to świetna rada, bardzo dziękuję. Przepraszam że dopiero teraz wrzucam ale był okres świat i nowego roku i nie miałem czasu żeby się za to zabrać. 

IMG_20210101_123132.jpg

IMG_20210101_123212.jpg

IMG_20210101_123144.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie