Skocz do zawartości

Foto RWD-6 w locie

KayFranz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pomóżcie, bo skończyły mi się pomysły.
Jest takie dość znane foto RWD-6, w widoku z dołu, w locie

RWD_6.jpg

Ktoś ma pojęcie gdzie opublikowano je po raz pierwszy? Szukam śladów oryginału (kliszy lub szkła) ew. redakcji bądź nazwiska autora. Nie chodzi mi o kopie z kopii, których jest pełno wszędzie, tylko pierwotne foto. Albo ew. jakieś kopie, ale przedwojenne, np. na pocztówkach.

• 8 months later...
Napisano

30.thumb.jpg.11d4a38b525b46f79a56e3fc1a82b38d.jpg

Piękna grafika i efektowna ale …prawdziwa? Tu mówię o kolorze malowania rejestracji… jak na kadłubie i na skrzydłach… Nie wiem jakimi przesłankami się kierowałeś, że były czerwone?

I to nieszczęsne malowanie statecznika poziomego na pasy biało-czarne w ilości …5 sztuk. ?

Napisano

Przepraszam, że nie do końca na temat, ale też mam zagwozdkę z malowaniem RWD 9 podczas czelendżu w 1934 roku. Andrzej Glass pisze, że były srebrno-czerwone. A ja natrafiam tylko na materiały z tamtego okresu mówiące, że były biało-czerwone. Czy w tym przypadku również jest brak jednoznacznych dowodów, jak faktycznie były pomalowane?

1.jpg

Napisano

Sam sobie odpowiedz:

853705554_RWD-9SP-DRFCh34nr74-Warszawa1600pxgray.thumb.jpg.38b297667f6626f3b092b3a4a551542a.jpg

Fotografia na materiale panchromatycznym, co można poznać po dobrym kontraście oraz - przede wszystkim - odwzorowaniem różnicy między czarnymi a czerwonymi elementami (w tym przypadku pasami flagi niemieckiej na ogonach samolotów). Plus wystarczy porównać tło numeru startowego i odcień jaśniejszego koloru na kadłubie.
Prawdopodobnie ten opisany biało-czerwony schemat miały samoloty PZL, ale te z DWL były srebrno-czerwone. I chyba srebrno-czerwony był też brytyjski DH.80 Puss Moth G-ABMD lecący w składzie polskiej ekipy. Jasne elementy rejestracji na czerwonym tle oraz góra kadłuba są ciemniejsze niż np. koszule stojących obok osób.

Napisano

Białe to jest pole (kwadrat) z numerem startowym a kadłub (góra) trochę ciemniejsze. Srebrna piasta śmigła - więc kadłub  nie był malowany na srebrno.

Łopaty śmigła i pierścień osłony silnika czerwony ?

Napisano

Piasty od śmigieł VDM były stalowe i polerowane. Natomiast cellon zmieszany z pyłem aluminiowym dawał matową powłokę. Te dwie powierzchnie dają zupełnie inny odblask, więc na monochromatycznych fotografiach piasta zawsze będzie jaśniejsza,

Łopaty śmigieł do wczesnych Bf-109 były anodowane, więc możliwe, że i te od RWD-9 takie były, w końcu to ta sama wytwórnia.

PIC_1-M-1256-16.jpg

Napisano

A to wszystko wyjaśnia - to nie "nasz" samolot. To jest wydanie z 6 września, już w trakcie trwania Ch'34.

723543696_Express-Poranny-(247)-1934-09-06-str_05-(frgm).thumb.jpg.50f145313ab65bab43c7892a2ccdb43b.jpg

Swoją drogą coś mi nie pasowało w obsadzie nawigatora tej maszyny, ale teraz już wiem, że panna Slade wróciła wcześniej, przed lotem okrężnym, do domu.

Napisano

"Koloryzowane materiały z tamtego okresu o niczym nie przesądzają, nie stanowią żadnego dowodu."

Tak jest, w pełni się z tym zgadzam, dlatego zamieściłem planszę z modelem i znakami zapytania odnośnie barwy płatów i owiewek kół.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie