Ryszard Sęk Napisano 14 Listopad 2020 Napisano 14 Listopad 2020 Witam, zajmuję się głównie falerystyką jednak do moich zbiorów trafił również hełm. Nie ukrywam że nie jest on w najlepszym stanie (od góry znajduje się dziura, farby praktycznie nie widać pod warstwą rdzy). Jako iż jestem nowy w tym temacie to mam pytanie jak go zakonserwować ? Czy taki hełm czyści się z rdzy (boje się że po czyszczeniu kwasem szczawiowym nic z niego nie zostanie) , lub rdze pokrywa się jakimś lakierem lub czymś w tym stylu, czy też liczy się na trwałość i pozostawia się hełm samemu sobie (wydaje mi się to mało prawdopodobne). Dla orientacji załączam zdjęcie. Będę wdzięczny za odpowiedzi
takafura Napisano 14 Listopad 2020 Napisano 14 Listopad 2020 Nie wiem czego oczekujesz. Jak oczyścisz z rdzy, farby i zaszpachlujesz ( żartuję) dziurę to stracisz resztki tego co najcenniejsze. Jakiś stabilizator rdzy w spreju i do gabloty. Ale to rzecz gustu.
vis1939 Napisano 14 Listopad 2020 Napisano 14 Listopad 2020 Stan kiepski, a farba to czyjaś fantazja.Więc nie ma co się z tym pieścić i dokładać sobie roboty.Ja bym to wstępnie przejechał szczotą drucianą ile się da, potem tanina i lakier bezbarwny.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.