Skocz do zawartości
  • 0

Flaga czy bandera Kaiser Marine?

ra_v

Pytanie

Napisano

Może ktoś będzie wiedział jaka to flaga / bandera.

Czy to coś związane z marynarką cesarstwa niemieckiego czy późniejsza ? Może handlowa bo do militarnej nic nie mogę dopasować.

A może to inne państwo? Nie pasuje mi ten czerwony krzyż w środku. Jest na filiżance która jest na zdjęciu a na spodku jest dedykacja z okazji 20 rocznicy podniesienia bandery czy flagi i data 1914. Niestety nie mam na chwile obecną zdjęcia z tą dedykacją.

Dzięki za każdą pomoc.

F482F8D5-7F27-4673-A2E0-47B0D9A798B2.jpeg

1526A5D8-9E8B-4927-ABE3-3360575462DD.jpeg

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po "x" latach pracy na morzu jak świat światem mimo nazwy "flagsztok" zawsze na nim podnoszono nie flagę a banderę !

Flagsztok (drążek flagowy) – drzewce na którym zawieszana jest bandera.

Oczywiście flaga to rodzaj bandery.

Napisano

Czołem.

37 minut temu, Sedco Express napisał:

jak świat światem mimo nazwy "flagsztok" zawsze na nim podnoszono nie flagę a banderę !

W języku potocznym.

Ja po "xx" latach pracy na morzu, nie miałem okazji słyszeć - ani wydawać komendy

"...bandera na flagsztok"

41 minut temu, Sedco Express napisał:

Oczywiście flaga to rodzaj bandery.

Raczej - bandera rodzajem flagi.

Napisano

Dzięki Panowie za wszystkie informacje. Zawsze można na Was liczyć. Przeszukałem co mogłem i nie wpadłem na takie info. Jeszcze raz szacun.

Napisano
8 godzin temu, toyotomi napisał:

Czołem.

W języku potocznym.

Ja po "xx" latach pracy na morzu, nie miałem okazji słyszeć - ani wydawać komendy

"...bandera na flagsztok"

Raczej - bandera rodzajem flagi.

OK, masz rację - bandera jest rodzajem flagi, natomiast w PHM nikt nigdy takiej komendy/rozkazu nie wydawał ale wszyscy wiedzieli, że podnosimy (nie wieszamy) nie flagę a banderę i nie na maszcie ( na maszcie flagę armatora, kodu sygnałowego i inne) ale na rufie na flagsztoku.

A czym się różni bandera od flagi - tym, że bandera to flaga weksylium  używanego wyłącznie (!) do oznaczania przynależności państwowej jednostek pływających noszona na drzewcu rufowym (najczęściej czyli czasami są odstępstwa) a flaga niestety nie i taką nazwę ta flaga nosi (czyli - bandera).

Wracając do zdjęcia kubka - to mamy na nim ów flagsztok a nie maszt i banderę (w domyśle klubu jachtowego) a nie flagę.

Szerzej co i jak vide "Insygnia, symbole i herby polskie" - A.Znamierowski (W-wa 2003)

PS - "xx" czyżby powyżej 40 lat ? ?

Napisano

Czołem.

Godzinę temu, ra_v napisał:

Nie pasuje mi ten czerwony krzyż w środku.

Jest to logo - Niemieckiej Federacji Gimnastycznej - Deutscher Turner-Bund

4xF - Frisch, fromm, fröhlich, frei.

----------------------------

A to na filiżance - to flaga któregoś z klubów - może być żeglarskich.

pzdr.

stani

Napisano

Na wszystkich jednostkach pływających (okręty, statki, jachty) mamy zawsze bandery.

Ta na kubku jest na flagsztoku czyli z jednostki pływającej. Może flaga klubu jachtowego.W lewym górnym rogu szachownica w barwach czarno-biało-czerwona - być może są to kolory herbowe jakiegoś landu, prowincji lub wolnego miasta ?

Napisano

Czołem.

2 godziny temu, ra_v napisał:

data 1914.

Czyli mamy - jeszcze - Cesarstwo Niemieckie.

1 godzinę temu, Sedco Express napisał:

być może są to kolory herbowe jakiegoś landu,

W tym czasie nie było jeszcze "landów" - tylko Kraje Związkowe.

Kolory czarno-biało-czerwony - były kolorami Cesarstwa Niemiec.

Jak i kraju związkowego - Elsaß-Lothringen

Na tej filiżance ujęte są w formę szachownicy - klasycznie były pasami.

1 godzinę temu, Sedco Express napisał:

Na wszystkich jednostkach pływających (okręty, statki, jachty) mamy zawsze bandery.

Jak najbardziej - po Polsku - a tak po prawdzie - to z hiszpańskiego.

A po niemiecku - są to "Flagge" (po naszemu - Flagi)  - z tegoż względu na drzewce mówi się - Flaggenstock

Spolszczone - flagsztok.

A żeby być w zgodzie z semantyką - 

To na flagsztoku - możemy podnieść flagę.

A banderę podnosimy na maszcie.

pzdr.

stani

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie