reyer8 Napisano 13 Październik 2020 Share Napisano 13 Październik 2020 czy ktos wie moze od jakiej szabli ta pochwa?wydaje mi sie ze cos z państw niemieckich 18 moze poczatek 19 wieku.dlugosc calkowita okolo 69cm,,wyglada jak złocona.widoczny grawerunek ale nie wiem co oznacza.jakis regiment? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reyer8 Napisano 15 Październik 2020 Autor Share Napisano 15 Październik 2020 co do tej pochwy to nie mialem pomyslu bo na francje mi nie do konca podchodzila a upieralem sie błędnia przy niemieckim pochodzeniu ,,przeciez niemcy mieli pismo gotyckie wiec wogole to nie pasowalo do sygnatur na tej pochwie,,ale dzieki Barbapapie i Tobie,mamy jakis dobry trop.jeszce raz Bardzo Dziekuje i odezwijcie sie do mnie na meila.Pozdrawiam. P.S. mam jeszcze kilka obiektów do identyfikacj i w miare czasu bede wrzucal na odkrywce i prosil o kilka słów oświecenia.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reyer8 Napisano 14 Październik 2020 Autor Share Napisano 14 Październik 2020 po grawerunku by sie zgadzało,,szkoda ze tam nie mam rysunków,, ale grawerunek odpowiada ,,,niestety nie znam angielskiego i jak bys był w stanie odszukac jakies rysunki z takimi oddzialami to był bym bardzo wdzieczny,,ale oczywiscie "mała nagroda bedzie" .barbapapa napisz do mnie na meila pawelos@yahoo.fr ,,,zanim dotrze do ciebie minie kilka tygodni ale bedzie napewno,,,prosze odezwij sie na meila i Dziekuje za identyfikacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reyer8 Napisano 14 Październik 2020 Autor Share Napisano 14 Październik 2020 teraz to mnie zbiłeś z tropu.i za nic nie moge znaleźć jakis rysunków tych oddziałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reyer8 Napisano 14 Październik 2020 Autor Share Napisano 14 Październik 2020 wiem i sam jestem ciekaw czy da rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reyer8 Napisano 13 Październik 2020 Autor Share Napisano 13 Październik 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reyer8 Napisano 13 Październik 2020 Autor Share Napisano 13 Październik 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toyotomi Napisano 15 Październik 2020 Share Napisano 15 Październik 2020 Czołem. Pochwa o długości 69 cm - to też od szabli piechociarzy lub milicji. (które dosyć często, nazywane są - nie wiadomo za co - pół-szablami) Waszmość Barbapapa - wytyczył dobry kierunek poszukiwań. Ja obstawiał bym - Royal Chesire Militia - 2-ga królewska Milicja Cheshire. W grawerunku na pochwie - rzymska II-ka. (na 11-kę to nie pasuje) 18 godzin temu, reyer8 napisał: za nic nie moge znaleźć jakis rysunków tych oddziałów Z obrazkami i zdjęciami to - w sieci - niema kłopotu. https://www.google.pl/search?q=2nd+royal+cheshire+militia&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiDmMnhhrfsAhUCGuwKHVxWDqUQ_AUoAnoECBQQBA&biw=1920&bih=937 Trudniej będzie z doszukaniem się uzbrojenia. Oddział ten, dosyć krótko był samodzielną formacją milicji pieszej. Niedługo po sformowaniu (1853), wcielono go do regularnej armii - Cheshire Regiment 4th (Militia) Battalion I z pewnością przezbrojono - w funkcjonujący model armijnej szabli. --------------------- Dla przykładu szabla oficera milicji, londyńskiej gminy - Tower Hamlets - modelu piechoty P 1854 pzdr. stani. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Erih Napisano 13 Październik 2020 Share Napisano 13 Październik 2020 Poczekaj na użytkownika Toyotomi, ma tu największą wiedzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
reyer8
czy ktos wie moze od jakiej szabli ta pochwa?wydaje mi sie ze cos z państw niemieckich 18 moze poczatek 19 wieku.dlugosc calkowita okolo 69cm,,wyglada jak złocona.widoczny grawerunek ale nie wiem co oznacza.jakis regiment?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.