Skocz do zawartości
  • 0

pochwa jakiej szabli? nr1

reyer8

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

co do tej pochwy to nie mialem pomyslu bo na francje mi nie do konca podchodzila a upieralem sie błędnia przy niemieckim pochodzeniu ,,przeciez niemcy mieli pismo gotyckie wiec wogole to nie pasowalo do sygnatur na tej pochwie,,ale dzieki Barbapapie i Tobie,mamy jakis dobry trop.jeszce raz Bardzo Dziekuje i odezwijcie sie do mnie na meila.Pozdrawiam. P.S. mam jeszcze kilka obiektów do identyfikacj i w miare czasu bede wrzucal na odkrywce i prosil o kilka słów oświecenia.Pozdrawiam

po grawerunku by sie zgadzało,,szkoda ze tam nie mam rysunków,, ale grawerunek odpowiada ,,,niestety nie znam angielskiego i jak bys był w stanie odszukac jakies rysunki z takimi oddzialami to był bym bardzo wdzieczny,,ale oczywiscie "mała nagroda bedzie" .barbapapa napisz do mnie na meila pawelos@yahoo.fr ,,,zanim dotrze do ciebie minie kilka tygodni ale bedzie napewno,,,prosze odezwij sie na meila i Dziekuje za identyfikacje.

Czołem.

Pochwa o długości 69 cm - to też od szabli piechociarzy lub milicji.

(które dosyć często, nazywane są - nie wiadomo za co - pół-szablami)

Waszmość Barbapapa - wytyczył dobry kierunek poszukiwań.

Ja obstawiał bym - Royal Chesire Militia - 2-ga królewska Milicja Cheshire.

W grawerunku na pochwie - rzymska II-ka. (na 11-kę to nie pasuje)

1_II.r.c.m.JPG.368b1d7b29e278dbcd19d5fcdc79f086.JPG

18 godzin temu, reyer8 napisał:

za nic nie moge znaleźć jakis rysunków tych oddziałów

Z obrazkami i zdjęciami to - w sieci - niema kłopotu.

https://www.google.pl/search?q=2nd+royal+cheshire+militia&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiDmMnhhrfsAhUCGuwKHVxWDqUQ_AUoAnoECBQQBA&biw=1920&bih=937

Trudniej będzie z doszukaniem się uzbrojenia.

Oddział ten, dosyć krótko był samodzielną formacją milicji pieszej. 

Niedługo po sformowaniu (1853), wcielono go do regularnej armii - Cheshire Regiment  4th (Militia) Battalion

I z pewnością przezbrojono  - w funkcjonujący model armijnej szabli.

---------------------

Dla przykładu szabla oficera milicji, londyńskiej gminy - Tower Hamlets - modelu piechoty P 1854

466110653_1.1854PInfantrySaberTowerHamletsMilitia.thumb.JPG.0a2f22bdf40f834981157b97a1f3ca50.JPG

pzdr.

stani.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie