alkoran Napisano 25 Wrzesień 2020 Share Napisano 25 Wrzesień 2020 Witam Przeglądając allegro natrafiłem na dość ciekawy zestaw odznak i guzików Zachodnich, bardzo proszę kolegów odkrywców, aby pomogli mi w identyfikacji tych zbiorów tzn., do jakich Państw należą. Na pewno jeden z nich to prawdopodobnie „bączek” do czapki Austriackiej, ale co dalej to nie mam pojęcia głównie zależy mi na tych „skrzydełkach” oraz płomieniach. Ale jak kolegom się uda ustalić coś jeszcze to super by było. Niestety innych zdjęć nie posiadam, ale na szczęście sprzedający zrobił fotki z dwóch stron, więc postaram się połączyć awers i rewers w całość, aby było łatwiej (mam nadzieje że zrobię to w miarę dobrze i w miarę możliwości). Pozdrawiam alkoran Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 25 Wrzesień 2020 Share Napisano 25 Wrzesień 2020 Guzik z nr 8 pułkowy K.u.K z koroną guzik węgierskich Honwedów. Guziki z otwartą koroną i monogramem liberyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkoran Napisano 25 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2020 Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem to jest tak jak dopisałem do fotek?. A mam pytanie ten Wengier, z jakiego jest okresu?. 1. Narodowe wojsko węgierskie w okresie Wiosny Ludów podczas rewolucji w latach 1848–1849 (dowódca gen. Józef Bem), 2. Królewsko-węgierska Obrona Krajowa w monarchii Austro-Wengierskiej w latach 1867–1918; 3. Siły Zbrojne Węgier (węg. Magyar Honvédség); Oraz jestem ciekawy tej „8” czy dobrze znalazłem odpowiadający Pułk?. Przepraszam, jeśli gdzieś popełniłem błąd w opisach nie jestem znawcą guzików, lecz bardziej Hełmów, więc się na tym niestety nie znam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkoran Napisano 25 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 25 Wrzesień 2020 Share Napisano 25 Wrzesień 2020 Liberia to ubiór służbowy, pracowników hoteli, służby np stangret itp itd. Węgierski do 1 wś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 25 Wrzesień 2020 Share Napisano 25 Wrzesień 2020 8 jest 8 pułku Landwehry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Wrzesień 2020 Share Napisano 25 Wrzesień 2020 WĘGRY-WĘGIERSKI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkoran Napisano 25 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2020 Tak podejrzewałem że to hotelarz ale może chciałem żeby to był Afrykańczyk zawsze co ciekawszego, ale dzięki i za to. Dalej jestem zainteresowany tą aukcją choć nadal nie wiem co to za "skrzydełka" i "płomienie/granaty", podejrzewam iż to może być związane z odznakami grenadierskimi lub Państwowymi Francuzi / Włosi mieli coś podobnego na hełmach tylko że w "granacie" były literki RF (Republika Francuska) i RI (Republika Włoska "Italii"), a i może to Belg oni mają bez oznaczeń na hełmach ale trochę kształ nie pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkoran Napisano 25 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2020 38 minut temu, Czlowieksniegu napisał: WĘGRY-WĘGIERSKI Bardzo przepraszam za błąd ortograficzny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 25 Wrzesień 2020 Share Napisano 25 Wrzesień 2020 Takie pochylone płomienie kojarzą się z Włochami ale pewności nie mam. Odznaka i guzik prawdopodobnie poczty lotniczej ale czyjej? Może inni pomogą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alkoran Napisano 25 Wrzesień 2020 Autor Share Napisano 25 Wrzesień 2020 Poczta lotnicza może to dobry kierunek - pod skrzydełkami jest guzik z bardzo zbliżonym wizerunkiem przynajmniej mi się tak wydaje, ale na odwrocie jest miejscowość gdzie go wyprodukowali Wien (Wiedeń, czyli to coś Austriackiego), poszukam w Austriackich fantach może na coś natrafię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.