kra321 Napisano 25 Sierpień 2020 Napisano 25 Sierpień 2020 Witam, chciałbym się dowiedzieć jak odtłuszczać monety acetonem, wystarczy tylko zanurzyć? Cytuj
kra321 Napisano 25 Sierpień 2020 Autor Napisano 25 Sierpień 2020 Chciałbym jeszcze uzyskać informacje w jaki sposób nałożyć paraloid b44 (w jakich proporcjach) na monety po odtłuszczeniu ich acetonem Cytuj
Julekcezar Napisano 26 Sierpień 2020 Napisano 26 Sierpień 2020 (edytowane) Odtłuścić najlepiej alkoholem, najlepiej skażonym bo tańszy, ale bezbarwnym. Aceton zostawia białe ślady, nie używaj go do tego. Odtłuszczaj patyczkiem do uszu namoczonym w alkoholu, rób to bardzo delikatnie bo łatwo porysować monetę i zmniejszyć wartość. I łap ja przez rękawiczki. Potem weź coś żeby złapać monetę za ranty i zanurz w paraloidzie o gęstości lakieru do drewna. Nie susz na ciepło bo praca pójdzie na marne, robią się obleśne bąble wtedy. Właśnie zabezpieczyłeś monetę. Aha i nigdy tak nie rób ze skorodowanymi monetami. Jeszcze jedno, czasem, lecz nie zawsze (nie wiem od czego to zależy) paraloid rozpuszczony w acetonie robi się biały jak zaczyna schnąć, nie przejmuj się, po godzinie schodzi. Jeśli dasz za cienko to wtedy nie zejdzie, bo wtedy to nie schnący paraloid, a osad z acetonu i musisz jeszcze raz pomalować /zamoczyć, tylko wtedy zrób mocniejszy roztwór, bo znaczy że za mało dałeś. Edytowane 26 Sierpień 2020 przez Julekcezar 1 Cytuj
kra321 Napisano 26 Sierpień 2020 Autor Napisano 26 Sierpień 2020 Trzeba poczekać aż alkohol wyschnie po odtłuszczaniu czy od razu nakładać paraloid? Cytuj
Cyrograf15 Napisano 27 Sierpień 2020 Napisano 27 Sierpień 2020 Czysty aceton nie zostawia śladów. Białe ślady zwykle zostają przy zanieczyszczeniu wodą. Wojtek Cytuj
Julekcezar Napisano 27 Sierpień 2020 Napisano 27 Sierpień 2020 To też zależy od acetonu. Mój obecny działa tak, kiedyś miałem inny i było inaczej. Wiadomo że czysty nic nie zostawi, ja mam 99%, kiedyś miałem 99,7 albo 9, nie pamiętam już. Widocznie ten 1% ma na to wpływ. Ale po etanolu nigdy nic nie ma, jak się barwionego nie kupi. Cytuj
kra321 Napisano 28 Sierpień 2020 Autor Napisano 28 Sierpień 2020 Mam jeszcze pytanie dotyczące przechowywania roztworu paraloidu,czy można go przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku? Cytuj
Julekcezar Napisano 28 Sierpień 2020 Napisano 28 Sierpień 2020 Można, uważaj tylko zeby roztwór nie dotknął zakrętki bo nie odkręcisz albo się będziesz musiał siłować. Cytuj
Orsza Napisano 24 Październik 2021 Napisano 24 Październik 2021 Tu macie film instruktażowy o konserwacji zabytków. Cytuj
Czlowieksniegu Napisano 24 Październik 2021 Napisano 24 Październik 2021 Ja.... Nie polecam nikomu... świecą się, jak kotu oczy w nocy... Cytuj
Julekcezar Napisano 24 Październik 2021 Napisano 24 Październik 2021 Najważniejsza zasada, jeśli nie masz magisterki z konserwacji zabytków ze szczególnym naciskiem na monety-monet się nie czyści. Jak jakaś jest ładna i bardzo musisz ją dotykać bez rękawiczek możesz pokryć paraloidem, ale tak czy inaczej najlepiej i tak przechowywać odpowiednio i paluchami nie tykać. Konserwować na chacie to można sobie wykopkowe bagnety, czy hełmy, są jednorodne i mało skomplikowane w konserwacji. Choć i tak trzeba mieć sporą wiedzę żeby nie zniszczyć i nie wyłaziła rdza. Monet zaś się po prostu nie tyka. Cytuj
Swiety82 Napisano 6 Czerwiec 2023 Napisano 6 Czerwiec 2023 Mam bardzo przykre doświadczenia spowodowane używaniem Acetonu, radzę uważać. Do odtłuszczania niepewnych powierzchni (czyt. delikatnych) zawsze używam zmywacza silikonowego, dostępny w każdym sklepie z lakierami samochodowymi lub online. Aceton kilkukrotnie zniszczył mi powierzchnie które później trudno było doprowadzić do ładu. Warto pamiętać że na powierzchniach znajdują się różne substancje które mogą wejść w reakcję i spowodować mikro-katastrofę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi