Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, ptasznik napisał:

1 BAA posiadała dwa dywizjony 122 mm i dwa dywizjony 152 mm. W 1985 przekazano jeden dywizjon 122 mm do 23 BAA. W drugiej połowie lat 80-tych przezbrojono jeden dywizjon w ''Dany'', drugi na przełomie lat 80-tych i 90-tych. Jednocześnie wycofano 122 mm i wprowadzono BM-21.

W 1989 rozformowana i przekształcona w 1OSSWRiA.

[Z powyższego wynika, że 1OSSWRiA posiadał dwa dywizjony ''Dana'' i jeden dywizjon BM-21.]

1 BA odtworzona w 1993 w składzie dwu dywizjonów ''Dana'' i dwu dywizjonów BM-21.

Powyższe dane nijak się mają do informacji zawartych w tym opracowaniu "Garnizony artyleryjskie na Warmii i Mazurach. Artyleria polska w XX wieku. W 70 rocznicę powstania 1 Warszawskiej Brygady Artylerii im. Gen. J. Bema w Węgorzewie" wydanym w 2014 r.

I tak na logikę (o ile takowa istnieje) to dwa dywizjony najnowocześniejszych haubicoarmat w skadrowanym "trzecioligowym" ośrodku szkolenia i to na terenie Warszawskiego OW, coś tu mi nie pasuje. Owszem po wycofaniu haubicoarmat 152 mm wz. 37 ówczesna odtworzona 1 Mazurska BA otrzymała "Dany" ale to raczej koniec lat 90-tych albo już nawet początek 2000-nych.

Edytowane przez Edmundo
  • Odpowiedzi 117
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

A, ptasznik zwróć proszę jeszcze uwagę na tabelkę z "WiT-Historia NS 1/2019" str. 81. Według tam zawartych danych 1 BAA w dniu 1 stycznia 1981 r. w etacie pokojowym nie miała żadnych armat 122 mm, tylko 6 wyrzutni BM-21 i 18 haubicoarmat 152 mm a więc w sam raz na wojenne rozwinięcie dar i trzech dywizjonów haubicoarmat, oczywiście po uzupełnieniu sprzętem z ZN, tyle razy już pisałem o tej niezgodności etatów pokojowych z wojennymi. A więc co publikacja to inne dane, nie ogarniam, otwieram browara??

Napisano
13 godzin temu, Edmundo napisał:

Polecam wyśmienity materiał p.t. "12. Dywizja Piechoty (1945-1958) 12. Szczecińska Dywizja Zmechanizowana im. Bolesław Krzywoustego" opublikowany na stronie Jednostki- Wojskowe.pl

Tam jest wszystko co Nas interesuje, także względem artylerii dywizyjnej i pułkowej. I jest tam wzmianka właśnie o "Danach".

Ano jest, o przejmowaniu w 1983 ''Dan'', które dopiero co zamówiono. 01.01. 1986 było ich w (l)WP 7 i wątpię czy akurat w 2 pa.

W ''moim'' piśmie, czyli nTW spec 8 (2/2010) stoi o wymianie M-30  w dwóch dywizjonach na ''Goździki'' [w WiT Hist. 1 spec/2019 jest podane 12 szt. w 1984], a dopiero następnie wymianie D-1 w trzecim dywizjonie na ''Dany''.  BM-21 włączono jako czwarty dywizjon.

Na tejże stronie

13 godzin temu, Edmundo napisał:

na stronie Jednostki- Wojskowe.pl

jest też o 15 BAA, czyli poprzedniczce 1 BAA, oraz o 1 BA, czyli jej następczyni. O samej 1 BAA ani słowa.

Co do trzech dywizjonów ppanc to miał je także 1 pa/pam, 2 pa/pam. Tu ciekawostka,w 1 pa podobno do połowy lat 80-tych były dwa dywizjony M-30 i jeden D-44, ale w latach 90-tych już jeden dywizjon ''Goździków'' i jeden MŁ-20 !

Napisano
4 godziny temu, Edmundo napisał:

I tak na logikę (o ile takowa istnieje)

A znasz powiedzenie ''gdzie kończy się logika, tam zaczyna się wojsko'' ?

Ja je znam od czasu ZSW, choć już nie pomnę okoliczności.

4 godziny temu, Edmundo napisał:

tabelkę z "WiT-Historia NS 1/2019" str. 81.

Tamże o 23 daa, 6x122 i 10x152. Sprzętu jak na baterie, wszak to dywizjon.

Jednak 23 BAA była tworzona na pożyczkach z innych BAA, mimo niby pełnych magazynów !

Tu browar nie wystarczy, tu trzeba ??

Napisano (edytowane)
8 godzin temu, ptasznik napisał:

Co do trzech dywizjonów ppanc to miał je także 1 pa/pam, 2 pa/pam. Tu ciekawostka,w 1 pa podobno do połowy lat 80-tych były dwa dywizjony M-30 i jeden D-44, ale w latach 90-tych już jeden dywizjon ''Goździków'' i jeden MŁ-20 !

A tam Panie, ktoś coś napisał i tak zostało. 1 Berliński Pułk Artylerii ze składu 1 DZmech. stacjonujący w Bartoszycach, w latach 80-tych składach się z dwóch dywizjonów haubic plus pododdziały dowodzenia i zabezpieczenia i tylko tyle. W składzie dywizji był także 101 Dywizjon Artylerii Przeciwpancernej w Ciechanowie i to ten miał na stanie armaty ppanc. 85 mm D-44. Ponadto w składzie dywizji był 45 Dywizjon Artylerii Rakietowej w Bartoszycach (chyba jeszcze na BM-13 albo BM-14) oraz 5 Dywizjon Artylerii ("zamaskowany" dywizjon rakiet taktycznych) w Giżycku. I te jednostki plus Bateria Dowodzenia Szefa Artylerii tworzyły artylerię 1 DZmech. I tyle w temacie. Jako lekturę uzupełniającą polecam "Garnizony artyleryjskie na Warmii i Mazurach. Część I. Artyleryjskie rzemiosło. Wspomnienia żołnierzy 1 Berlińskiego Pułku Artylerii w Bartoszycach". Praca Zbiorowa, Węgorzewo-Bartoszyce 2014.

W latach 90-tych, po ponownym odtworzeniu 1 Pułku Artylerii (ale już w Ciechanowie) w skład pułku (już mieszanego) wchodził jeden dywizjon na "Goździkach", jeden na holowanych wz. 38, jeden ppanc. z D-44 i jeden artylerii rakietowej na BM-21. Te MŁ-20 czyli haubicoarmaty 152 mm wz. 37/85 w pam to, eeeech, to tu dużo mówić, tak samo jak te rzekome trzy dywizjony art. ppanc. (chyba że na papierze) w pułkach artylerii mieszanej (na co i po co) skoro w każdej brygadzie był dywizjon ppanc.  Nie wiem skąd to się wzięło. Szkoda że nie mam już kilku roczników "Polski Zbrojnej" i "Żołnierza Polskiego" z lat 90-tych, teraz to byłaby kopalnia wiedzy w zadanym temacie.

A znasz powiedzenie ''gdzie kończy się logika, tam zaczyna się wojsko'' ?

Znam, znam.

A ten dywizjon miał rozwijać armijny paa.

Jednak 23 BAA była tworzona na pożyczkach z innych BAA, mimo niby pełnych magazynów !

A może tu wcale nie chodziło o sprzęt, tylko o kadrę i przeszkolonych żołnierzy.

Tu browar nie wystarczy, tu trzeba ??

Pełna zgoda, napisałem już nie jeden raz, że jak ktoś to kiedyś ogarnie w "zbiorczym" opracowaniu, to będzie "strzał w dziesiątkę". Na ten czas wyśmienite są artykuły Pana J. Kajetanowicza i R. Rochowicza, oraz strona Jednostki-Wojskowe.pl. Ostatni artykuł R. Rochowicza o ppk opublikowany w NTW, "miodzio", aby tak dalej.

Edytowane przez Edmundo
Napisano
11 godzin temu, ptasznik napisał:

3 godziny temu, Edmundo napisał:

A ten dywizjon miał rozwijać armijny paa.

Tak jak wcześniej napisałem, "wsio" pasuje czyli 23 daa rozwijał 23 paa dla 4 Armii w składzie:

dwa dywizjony haubicoarmat 152 mm (3 baterie x 6 sztuk w każdym) i jeden dywizjon armat 122 mm (3 baterie x 6 sztuk), łącznie 36 sztuk 152 mm wz. 37 i 18 sztuk 122 mm wz. 31/37. 

Napisano
5 godzin temu, Edmundo napisał:

A tam Panie, ktoś coś napisał i tak zostało.

6 godzin temu, Edmundo napisał:

Nie wiem skąd to się wzięło.

A tam, a tam. To nie jakieś

Wspomnienia żołnierzy

tylko autorzy po jednostkach jeździli i kopali w kronikach.?

1 Berliński Pułk Artylerii ze składu 1 DZmech. stacjonujący w Bartoszycach, w latach 80-tych składach się z dwóch dywizjonów haubic plus pododdziały dowodzenia i zabezpieczenia i tylko tyle.

Plus pewnie rozwijał trzeci dywizjon D-1, podobnie jak pa w K-K. Tyle że w tym ostatnim był działający zalążek w postaci ''kapralówki''.

Te MŁ-20 czyli haubicoarmaty 152 mm wz. 37/85 w pam to, eeeech, to tu dużo mówić,

Może się komuś coś z powyższymi ?

tak samo jak te rzekome trzy dywizjony art. ppanc. (chyba że na papierze) w pułkach artylerii mieszanej

Może i na papierze, czyli skadrowane.

(na co i po co) skoro w każdej brygadzie był dywizjon ppanc. 

Jak napisał Robert Rochowicz

''... NATO ma się martwić siłą wojsk pancernych Układu Warszawskiego, a nie na odwrót.''

Skoro już nie w UW, a jeszcze nie w NATO, to nam samotnie przyszło się martwić siłą wojsk pancernych WNP. Co to jest pojedynczy dywizjon, a nawet cztery czy pięć ? Z czym do ...czołgów ?

14 godzin temu, ptasznik napisał:

A może tu wcale nie chodziło o sprzęt, tylko o kadrę i przeszkolonych żołnierzy.

To może być to, aktualne od przedwojnia.

Napisano (edytowane)
W dniu 21.03.2021 o 23:43, ptasznik napisał:

Plutony dowodzenia dywizjonów i baterie dowodzenia pułków w DZ miały wozy dowódczo-sztabowe na bazie transporterów SKOT. Jak to wyglądało w BAA ?

W 5 BAA nie było SKOT-ów. W 6 dyw. dział 2S7 były wozy dowodzenia na BWP (wozy dźwiękowe, łączności itp.). Brygada miała w dyw. dow. tylko pojazdy kołowe Stary i Uaz.

Edytowane przez sahara47
Napisano
15 godzin temu, sahara47 napisał:

wozy dowodzenia na BWP (wozy dźwiękowe, łączności itp.)

Wygląda na BWR-1D, z radarem artyleryjskim. W (l)WP całe 22 sztuki. Ciekawe jak były rozdysponowane ?

Przeglądam książkę ''5 Brygada Artylerii'' z około 1995 roku, aktualności raczej mało, ale występuje 16 bateria. Licząc po trzy na dywizjon wychodzi 6 dywizjon. Miał on dwie baterie, 16 i 17 ?

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, ptasznik napisał:

Wygląda na BWR-1D, z radarem artyleryjskim. W (l)WP całe 22 sztuki. Ciekawe jak były rozdysponowane ?

Rozpoznawcze BWR-1D i BWR-1S (produkcji czechosłowackiej) poszły do dywizyjnych batalionów rozpoznawczych (modernizowane służą do chwili obecnej) i nie miały nigdy nic wspólnego z artylerią. Te wozy dowodzenia w dywizjonie "Pionów" to wozy zautomatyzowanego systemu dowodzenia "Maszina" na bazie MTLB a właściwie to na bazie podwozia haubicy samobieżnej 2S1 "Goździk" (był o tych pojazdach artykuł w którymś ze starych numerów "Poligonu", odkopię). Do WP trafiły dwa komplety dywizjonowe w tym jeden do 4 DZmech. a więc zapewne do 22 pa a drugi do 5 BAA.

Wozy dźwiękowe (rozpoznania dźwiękowego) i ówczesne radary artyleryjskie były na Ziłach, znajdę jak to się zwało, w sumie w całym WP chyba tylko kilka sztuk. A i był jeszcze starszy radar artyleryjski na podwoziu lekkiego ciągnika gąsienicowego AT-L (SNAR ileś tam, nie pamiętam) plus takowy zmodernizowany na bazie MTLB ale czy ten ostatni był w WP ? SNAR-y na AT-L wycofano chyba z początkiem lat 80-tych.

Edytowane przez Edmundo
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Edmundo napisał:

"Maszina" na bazie MTLB

1W12, 8 sztuk, w 1991 w Głogowie. Za nTW 2/2019

Wozy dźwiękowe (rozpoznania dźwiękowego)

Na UAZ 452 i GAZ 66

Edytowane przez ptasznik
Napisano

Rozpoznawcze BWR-1D i BWR-1S (produkcji czechosłowackiej) poszły do dywizyjnych batalionów rozpoznawczych (modernizowane służą do chwili obecnej) i nie miały nigdy nic wspólnego z artylerią.

Racja, to przez ten radar.

Napisano (edytowane)

1W12, 8 sztuk, w 1991 w Głogowie. Za nTW 2/2019

Pierwsze sztuki w 1985 r. do 4 DZ, 1 dywizjon artylerii samobieżnej na "Goździkach" czyli zapewne 1 dywizjon 22 pa. Planowano zakupić 17 wozów, zakupiono 8, potem wszystkie wozy systemu "Maszina" w 5 BAA. Za WiT-Historia Nr 2/2019 str. 76.

W skład systemu "Maszina" wchodziły wozy oznaczone 1W12, 1W13, 1W15 i 1W16.

9 godzin temu, Edmundo napisał:

Wozy dźwiękowe (rozpoznania dźwiękowego) i ówczesne radary artyleryjskie były na Ziłach, znajdę jak to się zwało,

W brygadzie dwie baterie rozpoznania dźwiękowego z systemem AZK-5 na samochodach Ził 131 (po 5 wozów w systemie) plus pluton rozpoznania radiolokacyjnego z artyleryjskimi stacjami SNAR-10 na MTLB, te wcześniejsze stacje na ciągnikach gąsienicowych AT-L to SNAR-2 "Zygmunt", w WP niecałe 20 sztuk, wycofane na przełomie lat 70 i 80-tych (podobno).

Na UAZ 452 to były wozy propagandowe czyli rozgłośnie akustyczne o nazwie własnej "Pionier" z dużymi megafonami, może stąd te skojarzenie z wozami rozpoznania dźwiękowego.

Gaz-66, fajny samochód, w Polsce mało znany, jeszcze całkiem niedawno (może z 15 lat temu?)  jeździł taki "u mnie w mieście" bodajże w pogotowiu energetycznym o ile dobrze pamiętam.

W dniu 22.03.2021 o 15:53, Edmundo napisał:

Edytowane przez Edmundo
Napisano (edytowane)

Pierwsze sztuki w 1985 r. do 4 DZ, 1 dywizjon artylerii samobieżnej na "Goździkach" czyli zapewne 1 dywizjon 22 pa.

Nie. Pierwsze ''Goździki'' w (l)WP od 1974 były w 17. pz z 4. DZ i 1. pp z 1. DZ. W artykule jest mowa o pierwszym egzemplarzu (jednym) w 1985 w 4. DZ, więc zapewne w 17. pz.

Na UAZ 452 to były wozy propagandowe czyli rozgłośnie akustyczne o nazwie własnej "Pionier" z dużymi megafonami, może stąd te skojarzenie z wozami rozpoznania dźwiękowego.

Gaz-66, fajny samochód, w Polsce mało znany, jeszcze całkiem niedawno (może z 15 lat temu?)  jeździł taki "u mnie w mieście" bodajże w pogotowiu energetycznym o ile dobrze pamiętam.

Nie. Pluton rozpoznania dźwiękowego w baterii dowodzenia 22.pa miał coś około 5 sztuk UAZ i 2 sztuki GAZ. Bez żadnych megafonów. Megafony miała Nysa.

UAZ-452, fajny samochód, jeszcze całkiem niedawno (jesienią 2020?) jeździł taki u mnie w mieście z zabudową geologiczną i robił odwierty.

Maszyna101_0028.JPG

Edytowane przez ptasznik
Napisano (edytowane)
Godzinę temu, ptasznik napisał:

Nie. Pierwsze ''Goździki'' w (l)WP od 1974 były w 17. pz z 4. DZ i 1. pp z 1. DZ. W artykule jest mowa o pierwszym egzemplarzu (jednym) w 1985 w 4. DZ, więc zapewne w 17. pz.

Szanowny Kolego, pisałem o wozach systemu "Maszina" a nie o "Goździkach". WiT-Historia Nr 2/2019 str. 76. Istotnie jest tam mowa o pierwszym egzemplarzu ale to nie ten poziom/szczebel, jedyny ówczesny zautomatyzowany wóz dowodzenia dla jednej baterii "Goździków" w 17 pz ? I to bez wozów tworzących cały system dowodzenia dywizjonu i wchodzących w jego skład baterii ?

Nie. Pluton rozpoznania dźwiękowego w baterii dowodzenia 22.pa miał coś około 5 sztuk UAZ i 2 sztuki GAZ. Bez żadnych megafonów. Megafony miała Nysa.

I za pomocą czego te wozy rozpoznawały "melodię wrażej artylerii" ?

Systemem rozpoznania dźwiękowego w latach 80-tych był "kompleks" AZK-5 (na pewno w brygadach artylerii, w dywizyjnych pułkach artylerii, nie wiem czy był) który składał się z trzech wozów pomiarowych na Ził 131 plus wóz-centrala/zbiornica danych i wóz łączności, "toże" na Ził 131, do tego dochodziły jeszcze holowane agregaty prądotwórcze. A Nysa "wóz propagandowy", owszem miała megafony (widziałem i słyszałem  ją jeszcze w użyciu w 2010 r.) a poza tym terenowym wozem rozgłośnią był właśnie Uaz-452 "Pionier" i Gaz 69 "z wielką tubą".

Edytowane przez Edmundo
Napisano
27 minut temu, Edmundo napisał:

to nie ten poziom/szczebel, jedyny ówczesny zautomatyzowany wóz dowodzenia dla jednej baterii "Goździków" w 17 pz ? I to bez wozów tworzących cały system dowodzenia dywizjonu i wchodzących w jego skład baterii ?

''Maszina'' był wozem dywizjonowym, po pierwsze dla dywizjonów ''Goździk''. W połowie lat 80-tych zaczęto przechodzić w pułkach zmechanizowanych z baterii haubic na dywizjony haubic, w miarę możliwości samobieżnych.

22 pa wymienił sprzęt na samobieżny dopiero w 1987, nie 1985 roku. W 1985 jedyną możliwością był dywizjon artylerii samobieżnej w 17 pz.

41 minut temu, Edmundo napisał:

I za pomocą czego te wozy rozpoznawały "melodię wrażej artylerii" ?

Nie mam pojęcia, nam żadnej muzyki nie puszczali. Może stali rozstawieni  w polu i grali w karty.

Napisano

Robili coś na wzór wcięcia. ''Czymś''namierzali kierunek dźwięku, punkt przecięcia kilku kierunków dawał/miał dawać miejsce nadawania

wrażej artylerii"

GAZ-y 66 miały zabudowy w podobnym stylu jak niżej

2e44520c98e523816c12d9dbb0a9457c.jpg

Napisano
3 godziny temu, ptasznik napisał:

22 pa wymienił sprzęt na samobieżny dopiero w 1987, nie 1985 roku. W 1985 jedyną możliwością był dywizjon artylerii samobieżnej w 17 pz.

W sumie tak.

GAZ-y 66 miały zabudowy w podobnym stylu jak niżej

"Kurczaki"?, przejrzałem chyba wszystko, zero info o tym wozie, ale, ale , może będzie coś po rosyjsku, jak wrzuciłeś foto tego Gaza 66, to teraz coś mi zaświtało że gdzieś już to widziałem, jakaś stara "Polska Zbrojna" ?

Robili coś na wzór wcięcia. ''Czymś''namierzali kierunek dźwięku, punkt przecięcia kilku kierunków dawał/miał dawać miejsce nadawania

Pewnie i tak było w przypadku trzech wozów pomiarowych AZK-5, na zdjęciach tegoż Ziła (dostępne w "necie") też nie widać żadnych "uszu" a zabudowa podobna jak na powyższym Gazie.

Napisano

Wóz - centrala AZK-5 na ZiŁ 131 z 1987 roku miał m.in. radiostację R-159, agregat PAB, przyrząd kierowania ogniem PKO-87, blok zasilania, komputer OPTIMUS. W skład całego zestawu wchodziły jeszcze wóz łączności i trzy wozy pomiarowe. To z opisu ze strony skansenu militarnego.

''Zestaw pułkowy'' z lat 85-87 raczej komputera nie zawierał.

W  opisie nie widzę autotopografu, może miały własne.

''Zestaw pułkowy'' miał chyba dwa na UAZ 452. Pamiętam jak jeden stał w pół drogi podczas poligonowego biegu na 3 kilometry.

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Edmundo napisał:

przejrzałem chyba wszystko, zero info o tym wozie, ale, ale , może będzie coś po rosyjsku

Po rosyjsku także nic, tylko jakieś tam info z wikipedii o AZK-7 ale na Uralach. Za to znalazłem artykuł o systemie "Maszina" w "Poligonie", miała być druga część o tychże systemach w WP, ale k..., nie mogę znaleźć tegoż artykułu, czyżby się nie ukazał ?

Co do 1 BAA/1 OSSWRiA to ośrodek w latach 1989-1995 (także krótko po reaktywacji 1 BA) składał się ze Szkoły Podoficerskiej Artylerii i Szkoły Podoficerskiej Rozpoznania Artyleryjskiego oraz kompanii obsługi (zabezpieczenia) plus trzy baterie (dywizjon szkolny ?) zabezpieczające szkolenie elewów czyli bateria artyleryjskich wyrzutni rakietowych 122 mm BM-21, bateria haubicoarmat 152 mm wz. 77 "Dana" i bateria moździerzy 120 mm wz. 43 (to ciekawe, szkolili "moździerzystów" dla zmechu). Na czas "W" miały być wystawiane cztery dywizjony z haubicoarmatami 152 mm wz. 37 holowanymi przez Krazy 255B. W 1995 r. "urealniono" strukturę i utworzono ponownie cztery dywizjony "bojowe" z holowanymi haubicoarmatami 152 mm wz. 37. Źródło: "Garnizony artyleryjskie na Warmii i Mazurach. Artyleria polska w XX wieku. W 70 rocznicę powstania 1 Warszawskiej Brygady Artylerii im. Gen. J. Bema w Węgorzewie", str., 210, str. 217.

P.S. W brygadach były jeszcze zestawy meteo ARMS (tu pytanie, czy w dywizjonie dowodzenia czy też w dywizjonie rozpoznania artyleryjskiego czyli tam gdzie AZK-5 i SNAR-10), jak było w pułkach artylerii, tego nie wiem. Szkoda troszkę że dyskutujemy w sumie we dwóch, Kolega sahara47 też zabrał głos w tejże dyskusji (dawaj więcej) ale może jeszcze Ktoś dołączy, ktoś kto "był i widział", ja niestety widziałem tylko warsztat, "pilnik i imadło" plus spawarka, hahaha?

Edytowane przez Edmundo
Napisano
1 godzinę temu, Edmundo napisał:

Za to znalazłem artykuł o systemie "Maszina" w "Poligonie", miała być druga część o tychże systemach w WP, ale k..., nie mogę znaleźć tegoż artykułu, czyżby się nie ukazał ?

Właśnie czytam, części 2 nie znalazłem.

9 godzin temu, Edmundo napisał:

stotnie jest tam mowa o pierwszym egzemplarzu ale to nie ten poziom/szczebel, jedyny ówczesny zautomatyzowany wóz dowodzenia dla jednej baterii "Goździków" w 17 pz ? I to bez wozów tworzących cały system dowodzenia dywizjonu i wchodzących w jego skład baterii ?

Ano właśnie. Maszyna tym dla ''Goździków'' i to od szczebla baterii, czym SKOT R2/R3 dla dywizjonów/pułków holowanych.

P.S. W brygadach były jeszcze zestawy meteo ARMS (tu pytanie, czy w dywizjonie dowodzenia czy też w dywizjonie rozpoznania artyleryjskiego czyli tam gdzie AZK-5 i SNAR-10), jak było w pułkach artylerii, tego nie wiem.

W ''moim'' pułku holowanym meteo było na poziomie wiatromierza na kiju, chyba od poziomu baterii.

ja niestety widziałem tylko warsztat, "pilnik i imadło" plus spawarka, hahaha

A cóż to za Dywizja Remontowa ? ?

Napisano (edytowane)
W dniu 25.03.2021 o 14:50, ptasznik napisał:

Przeglądam książkę ''5 Brygada Artylerii'' z około 1995 roku, aktualności raczej mało, ale występuje 16 bateria. Licząc po trzy na dywizjon wychodzi 6 dywizjon. Miał on dwie baterie, 16 i 17 ?

Na początku filmu i 9:01 pojawia się jeden z wozów. Z pewnością była 16 ba. co do 17 to nie pamiętam.

Edytowane przez sahara47
  • 2 weeks later...
Napisano

Z książki o 5 BAA.

Utworzona w 1967 na bazie 31 BAA. Ta powstała w 1957 na bazie powstałego w 1951 112 pac.

112 pac - 2 dywizjony 152 ciągane przez S-80

31 BAA - dywizjon 152, dywizjon 122, bateria szkolna. Ciągniki JA-12 i S-80, od 1960 ''Mazur''.

(W 1974 roku baterią dowodzenia dowodził dowódca ''mojego'' pułku.)

1985 dywizjon dowodzenia przeniesiono do Zgorzelca - 23 BAA.

1985 dywizjon wielkiej mocy.

Jeśli ''Piwonii'' było tylko 8, a wymieniana/znana jest tylko 16 bateria, to czy możliwe jest istnienie 6-ego dywizjonu w formie jednej (16-tej) baterii 4 armat, z drugą (17-tą) baterią w formie skadrowanej ?