Skocz do zawartości
  • 0

Klamra mosiężna SOW

Huby71

Pytanie

Napisano

Proszę o identyfikację niedawno nabytej na pchlim targu mosiężnej klamry. Nie mogłem znaleźć informacji w internecie.

IMG-20200524-WA0001.jpg

IMG-20200524-WA0002.jpg

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wykonana na wzór klamry MW samoróbka.Oczywiście nie całkiem chałupnicza. Zauważ że to odlew noszący ślady średnio dokładnej obróbki. Ot czyjś autorski projekt.

Napisano

Dziękuję za odpowiedź. Mnie również ta klamra skojarzyła się z klamrą MW. Zastanawiam się czy nie mogła by to być próbna klamra, projekt do późniejszej większej serii. SOW - Śląski Okręg Wojskowy?

Napisano
Godzinę temu, Huby71 napisał:

Zastanawiam się czy nie mogła by to być próbna klamra, projekt do późniejszej większej serii. SOW - Śląski Okręg Wojskowy?

Bardzo wątpliwe, może bardziej przymierzano się do powołania morskiej/portowej Straży Przemysłowej pod nazwą powiedzmy że "Straż czy też Służba Ochrony Wybrzeża" stąd litery SOW i podobieństwo do klamry MW ale to tylko moje daleko idące przypuszczenia. Nigdy wcześniej nie widziałem takowej klamry i być możliwe że kolo83 ma rację iż jest to czyjś autorski projekt, tylko czym miały być te litery ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie