Marczak25 Napisano 14 Maj 2020 Napisano 14 Maj 2020 Witam, Dla mnie dość zagadkowe przedmioty do identyfikacji. Pierwszy fant przypomina pikę a drugi niestety przepadł dziesiątki lat temu. Zarys przedmiotu, z pamięci namalowany w paincie. Może akurat znajdzie się osoba, która pomoże.
Marczak25 Napisano 14 Maj 2020 Autor Napisano 14 Maj 2020 Wymiary w załączniku + waga 330g, grubość 2/2,5 cm Narzędzie leśnicze? Ciekawy trop a tym bardziej, że w tym miejscu stało niegdyś nadleśnictwo. Poprzedni właściciel był kolekcjonerem broni ( palnej i białej ). Widzisz, oprócz tego fanciora była jeszcze jedna sztuka i w żaden możliwy sposób nie przypominała narzędzia rolniczego.
Marczak25 Napisano 14 Maj 2020 Autor Napisano 14 Maj 2020 Piki były skitrane. To nie jest fant z ziemi. Narzędzia, no nie wykluczam takiej możliwości, tylko po co ktoś by miał kitrać narzędzia? Do czego takie ustrojstwo mogło służyć?
Marczak25 Napisano 15 Maj 2020 Autor Napisano 15 Maj 2020 Długość 27 cm. Google nic nie pokazało. Być może faktycznie to jakiś bubel do szlachtowania dziczyzny.
Czlowieksniegu Napisano 15 Maj 2020 Napisano 15 Maj 2020 " bubel do szlachtowania dziczyzny. " Bez poprzeczki? Nie sądzę...
Kee Napisano 15 Maj 2020 Napisano 15 Maj 2020 2 godziny temu, Czlowieksniegu napisał: " bubel do szlachtowania dziczyzny. " Bez poprzeczki? Nie sądzę... Być może tam gdzie jest otwór na wylot zamiast jakiejś śruby, był po prostu nabity długi pin wystający z obu stron? Tak mi przyszło jeszcze do głowy że to może głowica od chorągwi, jakaś wiejska samoróbka np do pogrzebowej.
Szybki55 Napisano 16 Maj 2020 Napisano 16 Maj 2020 W dniu 15.05.2020 o 12:49, Kee napisał: Być może tam gdzie jest otwór na wylot zamiast jakiejś śruby, był po prostu nabity długi pin wystający z obu stron? Tak mi przyszło jeszcze do głowy że to może głowica od chorągwi, jakaś wiejska samoróbka np do pogrzebowej. Nie doceniasz wiejskich kowali
Kee Napisano 14 Maj 2020 Napisano 14 Maj 2020 Obstawiam że to jakieś stare narzędzie ogrodowe/rolnicze lub używane przez leśników. To było bardzo solidnie osadzone na trzonku, ktoś nie żałował siły żeby się go pozbyć. Jest też dosyć ładnie więc może jakaś część ozdobna plotu/palisady. Jednak tym tropem osobiście bym nie szedł. Wymiary i waga by tu pomogły
Pytanie
Marczak25
Witam,
Dla mnie dość zagadkowe przedmioty do identyfikacji. Pierwszy fant przypomina pikę a drugi niestety przepadł dziesiątki lat temu. Zarys przedmiotu, z pamięci namalowany w paincie. Może akurat znajdzie się osoba, która pomoże.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.