Skocz do zawartości
  • 0

Kawałek starej łuski

pinokioo88

Pytanie

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poproszę jakikolwiek wymiar i zdjęcie z profilu, ale jak dla mnie to sowiecka/rosyjska dupka myśliwskiej 12. Napis głosi Siełlie i bełło",

Napisano
6 minut temu, Erih napisał:

Poproszę jakikolwiek wymiar i zdjęcie z profilu, ale jak dla mnie to sowiecka/rosyjska dupka myśliwskiej 12. Napis głosi Siełlie i bełło",

Witam to jest tylko ten kawałek czyli dupka nie jest to cała łuska 

Napisano
17 minut temu, pinokioo88 napisał:

Gdzieś ok 7mm

Się zgadza. Pomęcz tłumacza Google o ten napis, mój rosyjski po tylu latach mocno zardzewiał.

Reszta łuski była z tektury, więc pewnie się rozsypała.

Napisano
6 minut temu, Erih napisał:

Się zgadza. Pomęcz tłumacza Google o ten napis, mój rosyjski po tylu latach mocno zardzewiał.

Reszta łuski była z tektury, więc pewnie się rozsypała.

Pisalem do znajomej Rosjanki odpisała mi że to pismo staroslowianskie a z jakich lat może pochodzić tą łuska

Napisano

Nie starosłowiańskie a cyrylica, możliwe że tak jak pisał Bjar_1 przedrewolucyjna, więc koniec XIX w do lat dwudziestych XX wieku.

Napisano
3 minuty temu, Erih napisał:

Nie starosłowiańskie a cyrylica, możliwe że tak jak pisał Bjar_1 przedrewolucyjna, więc koniec XIX w do lat dwudziestych XX wieku.

Ok dzięki bardzo ciekawe co po Polsku oznacza ten napis

Napisano

Przetłumaczyć nie przetłumaczę, ale albo jest to nazwa producenta, albo przeznaczenie danego naboju - na jaką zwierzynę był szykowany. Gdyż do takiej samej łuski można było załadować pełną kulę pojedyńczą na grubszego zwierza, kilka "loftek" czyli kulek grubego śrutu na średnią albo dużo drobnych np na ptaki.

Napisano
5 godzin temu, honker napisał:

Cześć co tu tłumaczyć-Selier&Bellot stary i dobry czeski producent amunicji . pracują

do dziś. Pozdrawiam marek

Dzięki bardzo czyli czeska amunicji produkowana dla Rosjan na przełomie XIX i XX wieku? Czyli łuska jest współczesna czy jednak ok 100 letnia? 

Napisano
49 minut temu, bjar_1 napisał:

O Jezusie...

S&B miało fabrykę w Rydze, czego nie rozumiesz?

Nie znam się całkowicie na amunicji itd dlatego pytam dzięki za odpowiedź teraz już wiem co i jak

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie