formoza58 Napisano 27 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 27 Lipiec 2022 1 godzinę temu, Merill_Marauder napisał: Dla mnie grób to nie jest to samo, co miejsce pochówku W przypadku Jurka Bitschana ani grób, ani miejsce pochówku. Po prostu uhonorowane miejsce Jego śmierci. Pozwolę sobie po raz trzeci zadać Tobie konkretne pytanie i oczekuję na konkretną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merill_Marauder Napisano 28 Lipiec 2022 Share Napisano 28 Lipiec 2022 Zdaje się, że odpowiedziałem CI już ze trzy razy. W tym w moim poprzednim poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2022 W ostatnim poście przywołałeś z kolei, po Lwowiakach, naszego wieszcza dla niektórych . A ja biedny sam :-) A zaczęło się właściwie niewinnie i Twoim zdaniem, że " prawdziwy grób Jurka Bitschana znajduje się na Cmentarzu Łyczakowskim, a nie jak się często podaje na Cmentarzu Orląt".Dlatego spytałem się, bowiem wg. mnie nie prawdziwy, ale PIERWOTNY. A ostatnim grobem po ekshumacji stały się dla doczesnych szczątków Jurka katakumby Cmentarza Orląt. "Dla mnie grób to nie jest to samo, co miejsce pochówku. To jest zasadnicza różnica. Patrz na przykład Mickiewicz Adam, według niektórych wieszcz". Lubię twórczość AM, ale nadal nie rozumiem, na czym polega różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merill_Marauder Napisano 28 Lipiec 2022 Share Napisano 28 Lipiec 2022 Nie rozumiesz różnicy? Miejsce pochówku Adama Mickiewicza to Francja, więc dla mnie jego grób znajduje się w Montmorency. A jego miejsce spoczynku to aktualnie katedra na Wawelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2022 Czy miejsce pochówku/ grób nie jest miejscem spoczynku? No nic...Mnie nie przekonasz, ja nawet nie próbuję przekonać Ciebie. Pozostańmy więc przy swoim. Bez tarć i niezgody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 28 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 28 Lipiec 2022 Pozostając przy Jurku Bitschanie. Jego portret, portret Jego Mamy Aleksandry Zagórskiej w 1933 roku , na których widać jak bardzo byli podobni. Trzecie zdjęcie przedstawia zdewastowane miejsce pierwotnego pochówku na Cmentarzu Łyczakowskim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merill_Marauder Napisano 29 Lipiec 2022 Share Napisano 29 Lipiec 2022 Jak wrócę do domu to poszukam w swoich lwowskich książkach, bo mam przynajmniej jedno zdjęcie grobu z "tzw" okresu i jak znajdę do przytargam do pracy wyskanować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 29 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2022 Wersja pogrzebu została współczesnie zniekształcona. Wg. niej Jurka i jego opiekuna pchor ( w innych wersjach chorążego) Śliwińskiego pochowano razem w miejscu śmierci. Okazuje się, ze owszem tego samego dnia, razem, ale w dwóch miejscach.Poszperałem nieco w lwowskiej prasie z listopada 1918 i znalazłem relację z pogrzebu Jurka Bitschana. Niejako z " pierwszej ręki"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 29 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2022 I jeszcze nekrolog... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 29 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2022 Jeszcze słówko w temacie matki Jurka Bitschana. Otóż, niedawno po ekshumacji przeniesiono szczątki Aleksandry Zagórskiej na warszawskie Powązki Wojskowe. Jej ostateczny ( mam nadzieję) grób zlokalizowany jest obok grobu Matki Nieznanego Żołnierza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 29 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2022 Z listopada 1919 roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 29 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 29 Lipiec 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 30 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 30 Lipiec 2022 21 godzin temu, formoza58 napisał: Z listopada 1919 roku... Tadzio Jabłoński spoczął z min. Jurkiem Bitschanem ( na zdjęciu trumna druga od lewej) w III katakumbie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 31 Lipiec 2022 Autor Share Napisano 31 Lipiec 2022 (edytowane) Z twórczości Stanisława Kaczor Batowskiego... 1 Atak na Cytadelę 2,3. Bój o Persenkówkę 4. Lwowskie Orlęta. Edytowane 31 Lipiec 2022 przez formoza58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2022 Z 1932 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2022 Rok 1932... Gen . Orlicz Dreszer na cmentarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 4 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 5 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 5 Sierpień 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 9 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 9 Sierpień 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 10 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 10 Sierpień 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 19 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 19 Sierpień 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
formoza58 Napisano 21 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 21 Sierpień 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi